Архаизам - категорија

аба повеќе

мн. аби
Вид збор: Именка, женски род
(само едн.) Груба волнена ткаенина.
Англиски: baize Турски: aba Албански: shajak, zhgun
Горна облека од груба волнена ткаенина.
Англиски: baize Албански: zhgun

абаџија повеќе

мн. абаџии
Вид збор: Именка, машки род
Лице што шие алишта од аба.
Турски: abacı Албански: zhguntar

абдал повеќе

мн. абдали
Вид збор: Именка, машки род
Човек со ограничени умствени способности.
Англиски: fool, idiot Турски: aptal Албански: avdall, budalla

абре повеќе

Вид збор: Честичка
а бре
Англиски: come on

авиолинија повеќе

мн. авиолинии
Вид збор: Именка, женски род
авионска линија
Англиски: air route

авра повеќе

мн. аври
Вид збор: Именка, женски род
еврејски храм
Англиски: synagogue Турски: havra

автогаража повеќе

мн. автогаражи
Вид збор: Именка, женски род
гаража
Англиски: garage

автограф повеќе

мн. автографи
Вид збор: Именка, машки род
Машина за умножување ракописи.
Англиски: autograph Албански: autograf

ада повеќе

мн. ади
Вид збор: Именка, женски род
Речен или езерски остров.
Англиски: island Турски: ada Албански: ishull

адам повеќе

мн. адами
Вид збор: Именка, машки род
неплоден, кастриран, скопен
Англиски: infertile

аеронаут повеќе

мн. аеронаути
Вид збор: Именка, машки род
авијатичар, воздухопловец
Англиски: airman

аеронаутика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
наука за воздухопловство
Англиски: aeronautics

аероплан повеќе

Види и: авион (м.)
мн. аероплани
Вид збор: Именка, машки род
авион
Англиски: airplane

азар повеќе

Вид збор: Придавка
спремен, готов
Англиски: ready Турски: hazır

азна повеќе

Види и: азно (ср.)
мн. азна
Вид збор: Именка, женски род
благајна, ризница
Англиски: treasury Турски: hazine

азнадар повеќе

Види и: азнатар (м.)
мн. азнадари
Вид збор: Именка, машки род
благајник
Англиски: treasurer Турски: hazine

азнатар повеќе

Види и: азнадар (м.)
мн. азнатари
Вид збор: Именка, машки род
Чувар на азното.
Англиски: treasurer

азно повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Складиште за вредности и драгоцености.
Англиски: treasury Турски: hazine Албански: thesar
богатство, благо
Англиски: treasure Турски: hazine Албански: thesar

ајат повеќе

мн. ајати
Вид збор: Именка, машки род
Трем, ходник, претсобје, собичка во куќата.
Турски: ayat

ајгар повеќе

мн. ајгари
Вид збор: Именка, машки род
пастув
Англиски: stallion Турски: aygır

ајгарува повеќе

ајгаруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Живее разуздано.
Турски: aygırlamak

ајлак повеќе

мн. ајлаци
Вид збор: Именка, машки род
месечна плата, доход
Англиски: salary Турски: aylık

ајљаз повеќе

мн. ајљази
Вид збор: Именка, машки род
безделник, неработник, мрзливец, скитник
Англиски: tramp, idler Турски: haylaz

ајљазлак повеќе

Види и: ајљаз (м.)
Вид збор: Именка, машки род
безделништво, неработење, скитање
Англиски: waste of time

ајмана повеќе

мн. ајмани
Вид збор: Именка, женски род
ајван
Англиски: animal Албански: kafshë
скитник, неранимајко, неработник
Англиски: tramp Албански: rrugaç

ајта повеќе

мн. ајти
Вид збор: Именка, женски род
Широк, бел празничен фустан.
Албански: fustan i gjerë
Широка машка кошула до над колена.
Албански: këmishë e gjerë

ак повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
плата, награда
Англиски: entitlement Турски: hak

акален повеќе

Вид збор: Придавка
паметен, умен
Англиски: clever Турски: akıllı

аклија повеќе

мн. аклии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) Што има ак, што има право.
Турски: haklı

акмак повеќе

мн. акмаци
Вид збор: Именка, машки род
наковална
Англиски: anvil

акордеон повеќе

мн. акордеони
Вид збор: Именка, машки род
Стар музички инструмент, сличен на рачна хармоника.
Англиски: accordion

акран повеќе

мн. акрани
Вид збор: Именка, машки род
Лице што е еднакво, рамно во нешто; врсник, партнер, прилика.
Англиски: equal Турски: akran

акчиица повеќе

Види и: акчија (м.)
мн. акчиици
Вид збор: Именка, женски род
готвачка
Англиски: cook Албански: kuzhiniere
жена на акчија
Албански: kuzhinier

акчија повеќе

Види и: ашчија (м.)
мн. акчии
Вид збор: Именка, машки род
Готвач или сопственик на акчилница.
Англиски: cook Турски: aşçı Албански: gjellbërës

акчијница повеќе

Види и: акчилница (ж.)
мн. акчијници
Вид збор: Именка, женски род
акчилница
Англиски: restaurant Турски: aşevi Албански: gjellëtore

акчилница повеќе

мн. акчилници
Вид збор: Именка, женски род
гостилница
Англиски: restaurant Турски: aşevi Албански: gjellëtore

ала повеќе

мн. али
Вид збор: Именка, женски род
аждер
Англиски: dragon

алабак повеќе

мн. алабаци
Вид збор: Именка, машки род
будала, глупак
Англиски: jerk, fool

алајка повеќе

мн. алајки
Вид збор: Именка, женски род
слугинка
Англиски: servant Турски: halayık

аландарка повеќе

мн. аландарки
Вид збор: Именка, женски род
Жена скитничка, алапачка, што шета по куќи.
Англиски: tramp

алаџа повеќе

мн. алаџи
Вид збор: Именка, женски род
Памучна ткаенина со надолжни линии.
Турски: alaca

алашвериш повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
трговија, пазар
Англиски: trade Турски: alışveriş Албански: tregti
Тајно договарање, разговор.
Англиски: talk Албански: bisedim

алваџија повеќе

мн. алваџии
Вид збор: Именка, машки род
Лице што произведува или што продава алва.
Турски: helvacı

але повеќе

мн. алиња
Вид збор: Именка, среден род
нужник
Англиски: toilet

алем-камен повеќе

мн. алем-камења
Вид збор: Именка, машки род
скапоцен камен, дијамант
Англиски: precious stone

алтипатлак повеќе

мн. алтипатлаци
Вид збор: Именка, машки род
Револвер со шест куршум.
Англиски: revolver Турски: altıpatlak

алчак повеќе

мн. алчаци
Вид збор: Именка, машки род
крадец, мангуп, неранимајко
Англиски: scoundrel Турски: alçak

амал повеќе

мн. амали
Вид збор: Именка, машки род
носач
Англиски: porter Турски: hamal Албански: dërgues
слуга
Англиски: servant Албански: shërbyes

амам повеќе

мн. амами
Вид збор: Именка, машки род
Турска бања со парење.
Турски: hamam

амамлак повеќе

мн. амамлаци
Вид збор: Именка, женски род
Дел од муслиманската куќа каде што се наоѓа амамот.
Англиски: bathroom Турски: hamamlık

амамџија повеќе

мн. амамџии
Вид збор: Именка, машки род
Сопственик на амам.

ан повеќе

мн. анови
Вид збор: Именка, машки род
Гостилница со преноќиште, селска и друмска меана.
Англиски: inn Турски: han

антерија повеќе

мн. антерии
Вид збор: Именка, женски род
Старинска горна облека, долга до под колена или куса до појас.
Англиски: gown Турски: entari

аор повеќе

мн. аори
Вид збор: Именка, машки род
штала, потон
Англиски: stable, shed Турски: ahır

апс повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
затвор
Англиски: jail Турски: hapis

апсана повеќе

Види и: апс (м.)
мн. апсани
Вид збор: Именка, женски род
апс
Англиски: jail Турски: hapishane

апсанџија повеќе

мн. апсанџии
Вид збор: Именка, машки род
Лице што работи како чувар во затвор.
Англиски: prison watch Турски: hapishaneci

араба повеќе

мн. араби
Вид збор: Именка, женски род
запрежна кола
Англиски: cart Турски: araba

арабаџија повеќе

мн. арабаџии
Вид збор: Именка, машки род
Човек чиешто занимање е да превозува стока со запрежна кола.
Англиски: carter Турски: arabacı

аргатлак повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
наемна работа
Англиски: labor leasing
Прекумерна работа без соодветен надоместок.
Англиски: exploitation

аргатува повеќе

аргатуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Работи како аргат, е аргат.
Албански: punëtor
Работи тешка работа без соодветен надоместок.
Англиски: toil Албански: punë e rëndë

ариза повеќе

аризал
Вид збор: Глагол, свршен
подари
Англиски: present

Арнаут повеќе

мн. Арнаути
Вид збор: Именка, машки род
Османлиски назив за Албанец.
Англиски: Albanian Турски: Arnavut

арнотија повеќе

Види и: арно (ср.)
мн. арнотии
Вид збор: Именка, женски род
арно
Англиски: good

аро повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Стар човек, најчесто во изразот
Англиски: old man Албански: vjetërsi
зло, лошо
Англиски: evil Албански: keqardhje

арслан повеќе

мн. арслани
Вид збор: Именка, машки род
лав
Англиски: lion Турски: arslan Албански: luan
силен, храбар, бестрашен човек
Англиски: hero Албански: hero

арчелив повеќе

арчеливиот
Вид збор: Придавка
Што многу троши или се расфрла со пари.
Англиски: free-spending

аршин повеќе

мн. аршини
Вид збор: Именка, машки род
Стара мера за должина (помеѓу 65 и 75 сантиметри).
Англиски: cubit Турски: arşın Албански: rrëshinë

аскер повеќе

мн. аскери
Вид збор: Именка, машки род
Отоманска војска.
Англиски: army Турски: asker Албански: ushtri
војник
Англиски: soldier Турски: asker Албански: ushtar

астар повеќе

мн. астари
Вид збор: Именка, машки род
Конструкција за покрив.
Англиски: roof truss Албански: demet çati

астарка повеќе

мн. астарки
Вид збор: Именка, женски род
Штица за конструкција за покрив.

асура повеќе

мн. асури
Вид збор: Именка, женски род
рогозина
Англиски: straw mat Турски: hasır

ат повеќе

мн. атови
Вид збор: Именка, машки род
коњ
Англиски: horse Турски: at

атпазар повеќе

мн. атпазари
Вид збор: Именка, машки род
Пазар за коњи, сточен пазар.
Турски: at pazarı

ачиклија повеќе

мн. ачиклии
Вид збор: Придавка
отворен човек
Турски: açık

аџаба повеќе

Вид збор: Сврзник
дали, можеби, се прашува
Англиски: whether Турски: acaba

аџамија повеќе

мн. аџамии
Вид збор: Именка, машки род
неискусно, младо лице
Англиски: adolescent Турски: acemi

аџамилак повеќе

мн. аџамилаци
Вид збор: Именка, машки род
неискусност, незрелост, неопитност
Англиски: inexperience Турски: acemilik

аџи повеќе

Вид збор: Придавка
За означување дека се работи за човек што бил на аџилак.
Турски: haci
горчлив
Англиски: bitter Турски: acı

ашуре повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Слатка варена пченица со ореви и други зрнести плодови.
Турски: aşure

ашчија повеќе

Види и: акчија (м.)
мн. ашчии
Вид збор: Именка, машки род
акчија
Англиски: cook Турски: aşçı Албански: gjellbërës

ашчилница повеќе

Види и: акчилница (ж.)
мн. ашчилници
Вид збор: Именка, женски род
акчилница
Англиски: tavern Турски: aşevi Албански: gjellëtore
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш