army - онтологија

армија повеќе

мн. армии
Вид збор: Именка, женски род
Целокупна воена сила на една држава.
Албански: ushtri
Употреба: Воен термин
Воена единица составена од различни родови (корпуси, дивизии, бригади).
Албански: ushtri
Употреба: Воен термин
Множество од нешто.
Албански: ushtri
Употреба: Преносно значење

аскер повеќе

мн. аскери
Вид збор: Именка, машки род
Отоманска војска.
Турски: asker Албански: ushtri
Употреба: Архаизам

војска повеќе

мн. војски
Вид збор: Именка, женски род
Целокупната воена сила на една држава.
Албански: armata
Употреба: Воен термин

ордија повеќе

мн. ордии
Вид збор: Именка, женски род
Војска, обично турска.
Турски: ordu Албански: armatë turke
Употреба: Воен термин , Историја