jerk - онтологија

акмак повеќе

мн. акмаци
Вид збор: Именка, машки род
глупак, будала
Турски: akmak
Употреба: Разговорно

алабак повеќе

мн. алабаци
Вид збор: Именка, машки род
будала, глупак
Употреба: Архаизам

вол повеќе

мн. волови
Вид збор: Именка, машки род
глупак, будала
Албански: ka, mëzat
Употреба: Преносно значење

говедо повеќе

мн. говеда
Вид збор: Именка, среден род
Глупак, никаквец, некултурен човек.
Албански: lopë, mëzat
Употреба: Груб збор

дибек повеќе

мн. дибеци
Вид збор: Именка, машки род
глупав човек
Турски: dibek Албански: dybek, torollak
Употреба: Преносно значење

дударе повеќе

мн. дудариња
Вид збор: Именка, среден род
глупак, будала
Албански: torollak
Употреба: Преносно значење

дудук повеќе

мн. дудуци
Вид збор: Именка, машки род
глупак
Албански: torollak, budalla
Употреба: Пејоратив , Преносно значење

дунстер повеќе

мн. дунстери
Вид збор: Именка, машки род
празноглав човек, дудук, шупелка
Германски: Dunster
Употреба: Жаргонски збор

зевзек повеќе

мн. зевзеци
Вид збор: Именка, машки род
глупак
Албански: torollak, i marr
Употреба: Преносно значење

клапушко повеќе

Види и: клапчо (м.)
мн. клапушковци
Вид збор: Именка, машки род
клапчо

клапчо повеќе

мн. клапчовци
Вид збор: Именка, машки род
Прост, глупав, недоделкан човек.

клен повеќе

мн. кленови
Вид збор: Именка, машки род
Глуп човек.
Албански: torollak
Употреба: Преносно значење

мисир повеќе

мн. мисири
Вид збор: Именка, машки род
глупак
Албански: torollak
Употреба: Преносно значење

мисирка повеќе

Види и: мисир (м.)
мн. мисирки
Вид збор: Именка, женски род
глупачка
Албански: gusë
Употреба: Гастрономија , Преносно значење

мувло повеќе

мн. мувловци
Вид збор: Именка, машки род
Несмасен човек.
Употреба: Разговорно

пацер повеќе

мн. пацери
Вид збор: Именка, машки род
Несмасен или неспособен човек.
Германски: Patzer Албански: i paaft
Употреба: Дијалектен збор , Преносно значење

сепне повеќе

сепнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се сепне) Се стресе, се собуди се наеднаш.
Албански: dridhem
Примери:
Се сепна и погледа во тој правец.

сом повеќе

мн. сомови
Вид збор: Именка, машки род
Глупав човек, глупак
Албански: torrolak, budalla
Употреба: Преносно значење
Примери:
Соме ниеден!

теле повеќе

мн. телиња
Вид збор: Именка, среден род
глупав човек
Албански: viç, shul, torollak
Употреба: Пејоратив , Преносно значење

тиквар повеќе

мн. тиквари
Вид збор: Именка, машки род
Глуп човек.
Албански: njeri kungull
Употреба: Преносно значење , Разговорно
Примери:
Доста бре, тиквару еден!

токмак повеќе

мн. токмаци
Вид збор: Именка, машки род
глупак, будалак
Албански: njeri tokmak, torollak
Употреба: Преносно значење

торлак повеќе

мн. торлаци
Вид збор: Именка, машки род
глуп, прост човек
Турски: torlak
Употреба: Разговорно

тошо повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
глупак

тутурутка повеќе

мн. тутурутки
Вид збор: Именка, женски род
несмасен, неснаодлив или лековерен човек

ќелеш повеќе

мн. ќелеши
Вид збор: Именка, машки род
Презрив назив за човек.
Турски: keleş Албански: qelosh
Употреба: Преносно значење
Примери:
Ќелеш ниеден!

ќускија повеќе

мн. ќускии
Вид збор: Именка, женски род
глупав човек
Албански: qyski
Употреба: Преносно значење

утман повеќе

мн. утмани
Вид збор: Именка, машки род
Тапоглавец, неспособен човек.
Употреба: Разговорно

шапшал повеќе

мн. шапшали
Вид збор: Именка, машки род
невешто, неспособно лице
Турски: şapşal
Употреба: Архаизам , Разговорно

шутрак повеќе

мн. шутраци
Вид збор: Именка, машки род
несмасен човек
Албански: njeri i pagdhendur
Употреба: Пејоратив , Разговорно

шушумига повеќе

мн. шушумиги
Вид збор: Именка, машки род
приглуп, затворен, срамежлив човек
Употреба: Разговорно