equal - онтологија

акран повеќе

мн. акрани
Вид збор: Именка, машки род
Лице што е еднакво, рамно во нешто; врсник, партнер, прилика.
Турски: akran
Употреба: Архаизам

еднаков повеќе

еднакви
Вид збор: Придавка
Што не се разликува од некој друг.
рамноправен

излезе повеќе

излезат
Вид збор: Глагол, свршен
Заличи на некого, се истера на некого.
Албански: i përngjan

израмни повеќе

израмнат
Вид збор: Глагол, свршен
изедначи
Албански: barazoj
Употреба: Спорт
(се израмни) Едно лице се изедначи со друго во некое својство, димензија.
Албански: barazoj
(се израмни) Повеќе нешта станат еднакви, се изедначат.
Албански: barazoj

подеднаков повеќе

подеднакви
Вид збор: Придавка
еднаков

правилен повеќе

правилни
Вид збор: Придавка
Што има еднакви страни и агли.
Албански: i drejtë
Употреба: Математика

рамен повеќе

рамни
Вид збор: Придавка
Еднаков, кој не се разликува по размер.
Што не се разликува од други по вредност, значење, права, положба и сл.

рамноправно повеќе

Вид збор: Прилог
рамноправен

соперник повеќе

мн. соперници
Вид збор: Именка, машки род
Човек што има еднакви достоинства, квалитети со некого.
Албански: i njëtrajtshëm, i barabartë
Употреба: Книжевен збор , Преносно значење
Примери:
Немаше соперник во целата земја.

стигне повеќе

стигнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се израмни со некого по број, положба и сл.
Албански: barazoj