treasure - онтологија

азно повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
богатство, благо
Турски: hazine Албански: thesar
Употреба: Архаизам

благо повеќе

мн. блага
Вид збор: Именка, среден род
пари, злато, разни скапоцености
Албански: me vlerë

злато повеќе

(едн.) златото
Вид збор: Именка, среден род
Златни пари, накит и други предмети од злато.
Албански: flori
Тоа што е многу добро, многу квалитетно.
Албански: flori, thesar

ризница повеќе

мн. ризници
Вид збор: Именка, женски род
богатство на нешто
Албански: thesar
Употреба: Преносно значење

сокровиште повеќе

мн. сокровишта
Вид збор: Именка, среден род
драгоцености, пари
Албански: thesar
Употреба: Архаизам , Книжевен збор