treasurer - онтологија

азнадар повеќе

Види и: азнатар (м.)
мн. азнадари
Вид збор: Именка, машки род
благајник
Турски: hazine
Употреба: Архаизам

азнатар повеќе

Види и: азнадар (м.)
мн. азнатари
Вид збор: Именка, машки род
Чувар на азното.
Употреба: Архаизам

благајник повеќе

мн. благајници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што раководи со благајната.
Албански: arkëtar
Употреба: Економија

касиер повеќе

мн. касиери
Вид збор: Именка, машки род
благајник
Албански: arkatar
Употреба: Архаизам , Економија

кесар повеќе

мн. кесари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се грижело за финансиите на владетелот.
Употреба: Историја

ризничар повеќе

ризничарот
Вид збор: Именка, машки род
Oној што ја води ризницата.

фискус повеќе

(едн.) фискусот
Вид збор: Именка, машки род
Правно лице што е носител на имотните права на државата.
Латински: fiscus Албански: fiskal
Употреба: Економија