tavern - онтологија

ашчилница повеќе

Види и: акчилница (ж.)
мн. ашчилници
Вид збор: Именка, женски род
акчилница
Турски: aşevi Албански: gjellëtore
Употреба: Архаизам , Гастрономија

кафана повеќе

Види и: кафеана (ж.)
мн. кафани
Вид збор: Именка, женски род
кафеана
Српски: кафана Албански: tavernë, mejhane
Употреба: Дијалектен збор , Гастрономија

кафеана повеќе

мн. кафеани
Вид збор: Именка, женски род
Локал каде што се пие и се јаде.
Турски: kahvehane Албански: tavern, kafene
Употреба: Гастрономија , Туризам

крчма повеќе

мн. крчми
Вид збор: Именка, женски род
Гостилница од понизок ред.
Албански: mejhane, pijetore
Употреба: Гастрономија

меана повеќе

мн. меани
Вид збор: Именка, женски род
крчма, гостилница
Турски: meyhane
Употреба: Гастрономија

таверна повеќе

мн. таверни
Вид збор: Именка, женски род
италијанска гостилница
Употреба: Гастрономија