salary - онтологија

ајлак повеќе

мн. ајлаци
Вид збор: Именка, машки род
месечна плата, доход
Турски: aylık
Употреба: Архаизам

плата повеќе

мн. плати
Вид збор: Именка, женски род
Определена награда за труд.
Албански: rrogë, pagë
Употреба: Економија
Примери:
Месечна плата.

платен повеќе

платени
Вид збор: Придавка
Што се однесува на плата.
Албански: page
Употреба: Економија

платица повеќе

мн. платици
Вид збор: Именка, женски род
плата
Албански: pagë, rrogë
Употреба: Деминутив , Економија , Хипокористика

платичка повеќе

Види и: плата (ж.)
мн. платички
Вид збор: Именка, женски род
плата
Албански: rrogë, pagë
Употреба: Деминутив , Економија , Хипокористика

плаќа повеќе

Види и: плата (ж.)
Вид збор: Именка, женски род
плата
Албански: pagë. rrogë
Употреба: Дијалектен збор , Економија , Ретко

принадлежност повеќе

мн. принадлежности
Вид збор: Именка, женски род
плата на службеник
Употреба: Архаизам

улефе повеќе

Вид збор: Именка, среден род
плата
Турски: ulufe Албански: rrogë
Употреба: Архаизам , Економија