whether - онтологија

аџаба повеќе

Вид збор: Сврзник
дали, можеби, се прашува
Турски: acaba
Употреба: Архаизам

дал повеќе

Вид збор: Честичка
Скратена форма од дали, се употребува најчесто во поезијата и во разговорниот јазик.
Употреба: Разговорно

дали повеќе

Вид збор: Честичка
При поставување прашање за изразување сомнеж, колебање и несигурност.

дали повеќе

Вид збор: Сврзник
Во прашални реченици, при индиректно прашање
Употреба: Разговорно

заре повеќе

Вид збор: Сврзник
зар, зер, зере
Употреба: Дијалектен збор

ли повеќе

Вид збор: Честичка
(во реторско прашање) Во прашални реченици за засилување на исказот.