treasury - онтологија

азна повеќе

Види и: азно (ср.)
мн. азна
Вид збор: Именка, женски род
благајна, ризница
Турски: hazine
Употреба: Архаизам

азно повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Складиште за вредности и драгоцености.
Турски: hazine Албански: thesar
Употреба: Архаизам , Економија

благајнички повеќе

благајничкиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на благајна или благајник.

каса повеќе

мн. каси
Вид збор: Именка, женски род
финансии воопшто, пари
Албански: arkë, thesar
Употреба: Економија

ризница повеќе

мн. ризници
Вид збор: Именка, женски род
Просторија каде што се чуваат скапоцености, богатство, благо.
Албански: thesar

фискус повеќе

(едн.) фискусот
Вид збор: Именка, машки род
државна благајна
Латински: fiscus Албански: thesar shetëror
Употреба: Економија