infertile - онтологија

адам повеќе

мн. адами
Вид збор: Именка, машки род
неплоден, кастриран, скопен
Употреба: Архаизам

безлебен повеќе

безлебниот
Вид збор: Придавка
Што е без леб, безжитен.

бесплоден повеќе

бесплодниот
Вид збор: Придавка
Што е без плод, неплоден.

испостен повеќе

испостениот
Вид збор: Придавка
За почва - што станала неплодна по долго обработување.
Употреба: Земјоделство

неплоден повеќе

неплодна
Вид збор: Придавка
Што не е плоден, што не раѓа, не се размножува.

нероден повеќе

неродниот
Вид збор: Придавка
Што не раѓа или што раѓа слабо, малку.
Употреба: Биологија

стерилен повеќе

стерилна
Вид збор: Придавка
Лишен од способноста да оплодува.
Употреба: Медицина
Примери:
Стерилна клетка.