Медицина - категорија

аберација повеќе

мн. аберации
Вид збор: Именка, женски род
неприродност
Англиски: deviation Албански: devijim

абнормален повеќе

абнормалниот
Вид збор: Придавка
Што отстапува од нормалното.
Англиски: abnormal Албански: jonormal

абортус повеќе

мн. абортуси
Вид збор: Именка, машки род
Предвремен прекин на бременост.
Латински: abortus Англиски: abortion

А-витамин повеќе

Вид збор: Именка, машки род
витамин А
Англиски: vitamin A

авитаминоза повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Заболување предизвикано од недостиг на витамини во организмот.
Англиски: avitaminosis

авитаминозен повеќе

Види и: авитаминоза (ж.)
авитаминозниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на авитаминоза.

автизам повеќе

автизмот
Вид збор: Именка, машки род
Психичко растројство на личноста со екстремно повлекување од надворешниот свет; неспособност да се контактира со другите.
Англиски: autism

автист повеќе

мн. автисти
Вид збор: Именка, машки род
Тој што боледува од автизам; што ја изгубил врската со реалноста.
Англиски: autist

автоимун повеќе

автоимуниот
Вид збор: Придавка
Што е против сопствениот имун систем.
Англиски: autoimmune

автосугестија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Моќ на уверување на самиот себеси, влијание врз самиот себе.
Англиски: autosuggestion

автохипноза повеќе

мн. автохипнози
Вид збор: Именка, женски род
Психолошка состојба предизвикана со автосугестија.
Англиски: autohypnosis

аглутинација повеќе

аглутинацијата
Вид збор: Именка, женски род
слепување, згрутчување
Англиски: agglutination Албански: ngjitje

агонија повеќе

мн. агонии
Вид збор: Именка, женски род
Состојба без свест непосредно пред смрт.
Англиски: agony Албански: agoni

адолесцент повеќе

мн. адолесценти
Вид збор: Именка, машки род
Лице во периодот на адолесценција.
Англиски: adolescent

адолесценција повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Пубертет, периодот од почетокот на пубертетот до настанувањето на зрелоста.
Англиски: adolescence Албански: adoleshencë

адреналин повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Хормон на надбубрежната жлезда.
Англиски: adrenaline

аеростат повеќе

мн. аеростати
Вид збор: Именка, машки род
апарат за инхалација
Англиски: inhaler

аерофобија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Паничен страв од летање.
Англиски: aerophobia

акна повеќе

мн. акни
Вид збор: Именка, женски род
Кожна болест во вид на брончиња и гнојници.
Латински: Acne vulgaris Англиски: acne

акупунктура повеќе

(едн.) акупунктурата
Вид збор: Именка, женски род
Начин на лекување болести со забодување игли во кожата, примен од традиционалната кинеска и јапонска медицина.
Англиски: acupuncture

акутен повеќе

акутни
Вид збор: Придавка
Што се развива и завршува брзо.
Англиски: acute

акушерка повеќе

мн. акушерки
Вид збор: Именка, женски род
Лекарка, медицинско лице специјализирано за породување.
Англиски: midwife

акушерски повеќе

акушерскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на акушер, акушерка и акушерство.
Англиски: antenatal

акушерство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Медицинска дејност што го опфаќа предродилниот и родилниот период кај жените.
Англиски: obstetrics
Наука за предродилниот и родилниот период.
Англиски: obstetrics

акушира повеќе

акушираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Помага, асистира при породување.

албинизам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Вроден недостиг на пигменти во кожата кај луѓето и животните, поради што кожата и влакната изгледаат бели, а очите црвени.
Англиски: albinism

алвеола повеќе

мн. алвеоли
Вид збор: Именка, женски род
Вдлабнатина во која се наоѓа забот.
Латински: alveolus Англиски: alveolus
Мали меурчиња во белите дробови.
Латински: alveolus Англиски: alveolus

алерген повеќе

мн. алергени
Вид збор: Именка, машки род
Состојка што предизвикува алергија.
Англиски: allergen

алергија повеќе

мн. алергии
Вид збор: Именка, женски род
Пречувствителност на организмот на извесни материи.
Англиски: allergy

алергичар повеќе

мн. алергичари
Вид збор: Именка, машки род
Пациент што страда од алергија.
Англиски: allergic

алергичен повеќе

алергичниот
Вид збор: Придавка
Што страда од алергија, што покажува алергија.
Англиски: allergic

алиенација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Душевно, психичко растројство.
Англиски: alienation Албански: tjetërsim

алкохолизам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Претерано консумирање алкохол, проследено со постојано труење на организмот.
Англиски: alcoholism

алкохоличар повеќе

мн. алкохоличари
Вид збор: Именка, машки род
Зависник од алкохол, тој што претерано пие алкохол, пијаница.
Англиски: alcoholic

Алцхајмер повеќе

Вид збор: Име
Алојз Алцхајмер (1864-1915), германски лекар кој прв идентификувал патолошка атрофија на мозокот што води до потполна деменција и губење на идентитетот.
Англиски: Alzheimer Германски: Alzheimer

амбуланта повеќе

мн. амбуланти
Вид збор: Именка, женски род
Здравствена установа за прием на болни и за укажување лекарска помош без задржување.
Англиски: clinic Албански: klinikë
Подвижна или полска болница.
Англиски: mobile hospital Албански: spital ushtarak

амбулантен повеќе

амбулантрни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на амбуланта.
Англиски: ambulant

амнезија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Губење на способноста за паметење.
Англиски: amnesia

ампула повеќе

мн. ампули
Вид збор: Именка, женски род
Херметички затворено стаклено шишенце со лек, раствор, серум за инјекција.
Англиски: ampoule Албански: ampulë

ампутација повеќе

мн. ампутации
Вид збор: Именка, женски род
Хируршко отстранување на дел од телото.
Англиски: amputation Албански: amputim

ампутира повеќе

ампутираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изврши, извршува ампутација.
Англиски: amputate

ампутиран повеќе

Види и: ампутира (св. и несв.)
ампутираниот
Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) ампутира
Англиски: amputated

анаболик повеќе

мн. анаболици
Вид збор: Именка, машки род
Препарат што го зголемува стврањето на мускули во организмот.
Англиски: anabolic drug

анаболичен повеќе

анаболичниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на анаболици.
Англиски: anabolic

аналгезија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Губење чувство за болка.
Англиски: analgesia

аналгетик повеќе

мн. аналгетици
Вид збор: Именка, машки род
Средство за смирување на болка.
Англиски: analgesic

анален повеќе

аналниот
Вид збор: Придавка
Во врска со задникот.
Англиски: anal

анамнеза повеќе

мн. анамнези
Вид збор: Именка, женски род
Историја на болеста; податоци за поранешната здравствена состојба на болниот.
Англиски: anamnesis

анатом повеќе

мн. анатоми
Вид збор: Именка, машки род
специјалист по анатомија
Англиски: anatomist

анатомија повеќе

анатомијата
Вид збор: Именка, женски род
Наука што ги проучува составот и градбата на живите суштества.
Англиски: anatomy Албански: anatomi

ангина повеќе

мн. ангини
Вид збор: Именка, женски род
Воспаление на грлото, особено на крајниците.
Англиски: tonsillitis

андрогин повеќе

андрогиниот
Вид збор: Придавка
Што предизвикува или има машки особини.
Англиски: androgenic

андроид повеќе

мн. андроиди
Вид збор: Именка, машки род
Лек за третман на недостаток на тестостерон кај мажите, стероид со хемиско име метилтестостерон.
Англиски: methyltestosterone Албански: android

анемија повеќе

мн. анемии
Вид збор: Именка, женски род
малокрвност, слабокрвност
Англиски: anemia Албански: anemi

анемичен повеќе

анемичниот
Вид збор: Придавка
Што боледува од анемија.
Англиски: anemic

анестезија повеќе

(едн.) анестезијата
Вид збор: Именка, женски род
Постапка при хируршки зафати кога на болниот му се дава опојно средство за да се изгуби достапот на сетилните дразби до некое сетило, при што се губи чувството за болка.
Англиски: anesthesia Албански: anistezi

анестезиолог повеќе

Види и: анестетичар (м.)
мн. анестезиолози
Вид збор: Именка, машки род
анестетичар
Англиски: anesthetist

анестезиологија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Дел од медицината, наука за анестезијата.
Англиски: anasthesiology

анестезира повеќе

анестезираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Даде, дава некому анестезија.
Англиски: anesthetize

анестетик повеќе

мн. анестетици
Вид збор: Именка, машки род
Средство, лекарство што предизвикува привремено губење на чувството за физичка болка на телото или на некој негов дел.
Англиски: anesthetic

анестетичар повеќе

мн. анестетичари
Вид збор: Именка, машки род
Лекар, специјалист кој ја извршува анестезијата.
Англиски: anesthetist

анксиозност повеќе

(едн.) анксиозноста
Вид збор: Именка, женски род
Чувство на општа возбуденост, нејасен страв без очигледен надворешен повод, голем стрес и загриженост.
Англиски: anxiousity

анодин повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Средство за ублажување болки.
Англиски: anodyne

анорексија повеќе

(едн.) анорексијата
Вид збор: Именка, женски род
Од физички или психички причини, болна склоност кон слабеење.
Англиски: anorexia

антиалергичен повеќе

антиалергичниот
Вид збор: Придавка
Што е против алергија.
Англиски: antiallergic

антибактериски повеќе

антибактериска
Вид збор: Придавка
Што е против бактерии.
Англиски: antibacterial

антибиотик повеќе

мн. антибиотици
Вид збор: Именка, машки род
Лек што го уништува развојот на микроорганизмите.
Англиски: antibiotic

антидепресив повеќе

мн. антидепресиви
Вид збор: Именка, машки род
лек против депресија
Англиски: antidepressant

антиневралгик повеќе

мн. антиневралгици
Вид збор: Именка, машки род
Средство против болки.
Англиски: analgesic

антиневралгичен повеќе

антиневралгичниот
Вид збор: Придавка
Што е против болки, служи за смирување болки.
Англиски: analgesic

антипиретик повеќе

мн. антипиретици
Вид збор: Именка, машки род
Средство против висока телесна температура.
Англиски: antipyretic

антисептик повеќе

мн. антисептици
Вид збор: Именка, машки род
средство за дезинфекција
Англиски: antiseptic

антитело повеќе

мн. антитела
Вид збор: Именка, среден род
Протеин што се создава од страна на имуниот систем на ’рбетниците како одбрана од болест.
Англиски: antibody

антитоксин повеќе

мн. антитоксини
Вид збор: Именка, машки род
противотров
Англиски: antitoxin

антитуберкулозен повеќе

антитуберкулозни
Вид збор: Придавка
Што е против туберкулозата.

антракс повеќе

(едн)
Вид збор: Именка, машки род
Црн пришт, заразна болест кај животните и кај луѓето.
Англиски: antrax

антропоид повеќе

мн. антропоиди
Вид збор: Именка, машки род
Суштество во човечка форма.
Англиски: anthropoid

ап повеќе

мн. апови
Вид збор: Именка, машки род
Лек во вид на плочка, таблета.
Англиски: tablet Турски: hap

апитерапија повеќе

мн. апитерапии
Вид збор: Именка, женски род
Користење на производи добиени од пчелите (на пример прополис, мед, пчелин отров) во медицински цели.
Англиски: apitherapy

апоплексија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
удар, мозочен удар, шлог
Латински: apoplexia Англиски: apoplexy Албански: apopleksi, pikë

апоплектичар повеќе

мн. апоплектичари
Вид збор: Именка, машки род
Пациент со опасност од мозочен удар или што веќе претрпел мозочен удар.
Англиски: apoplectic

апсцес повеќе

мн. апсцеси
Вид збор: Именка, машки род
Гноен оток, гноење.
Англиски: abscess

аптека повеќе

мн. аптеки
Вид збор: Именка, женски род
Продавница во која се подготвуваат и се продаваат лекови.
Англиски: pharmacy

аптекар повеќе

мн. аптекари
Вид збор: Именка, машки род
Човек што подготвува и што продава лекови.
Англиски: pharmacist

аптекарство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
аптекарска дејност
Англиски: pharmacology

аритмија повеќе

мн. аритмии
Вид збор: Именка, женски род
Неправилност во отчукувањето на срцето.
Англиски: arrhythmia Албански: parregull

артериосклероза повеќе

артериосклерозата
Вид збор: Именка, женски род
Деформирање на артериите како последица на талози.
Англиски: arteriosclerosis

артритис повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
воспаление на зглобовите
Англиски: arthritis

артроза повеќе

(едн.) артрозата
Вид збор: Именка, женски род
дегеративно заболување на зглобовите
Англиски: arthrosis

асептичен повеќе

асептични
Вид збор: Придавка
Што е заштитен од зараза; што е без заразни микроорганизми.
Англиски: aseptic

асептички повеќе

асептичкиот
Вид збор: Придавка
Што спречува зараза, што е против зараза.
Англиски: aseptic

асимптоматски повеќе

асимптоматскиот
Вид збор: Придавка
Што е без симптоми.
Англиски: asymptomatic

аспирин повеќе

мн. аспирини
Вид збор: Именка, машки род
Фабричко име за ацетилсалицилна киселина којашто се користи за намалување на зголемена телесна температура и на болки.
Англиски: aspirin

астма повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Вид хронично заболување што се карактеризира со отежнато дишење и задушување.
Англиски: asthma

астматичар повеќе

мн. астматичари
Вид збор: Именка, машки род
Човек болен од астма.
Англиски: asthmatic

астматичен повеќе

астматичниот
Вид збор: Придавка
Што има астма, што боледува од астма, што потекнува од астма.
Англиски: asthmatic

атрофија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Смалување, слабеење, сушење на некој орган или ткиво поради негова недоисхранетост или долга неактивност.
Англиски: atrophy Албански: atrofi

атрофира повеќе

атрофираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Заостане, заостанува во развојот, не се развие, не се развива нормално.
Англиски: atrophy

атрофиран повеќе

Види и: атрофира (св. и несв.)
атрофираниот
Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) атрофира
Англиски: atrophied

аура повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Проширување на свеста што настанува пред епилептички напад.
Англиски: aura Албански: atmosferë, aureolë

аускултација повеќе

мн. аускултации
Вид збор: Именка, женски род
Преслушување на организмот со помош на стетоскоп.
Англиски: auscultation

аутопсија повеќе

мн. аутопсии
Вид збор: Именка, женски род
Откривање на причината за смрт со сецирање.
Англиски: autopsy Албански: autopsi

афазија повеќе

мн. афазии
Вид збор: Именка, женски род
Неспособност за зборување, онеменост, намалена способност за разбирање на одделни зборови поради повреда на мозокот.
Англиски: aphasia

афион повеќе

мн. афиони
Вид збор: Именка, машки род
афионски катран
Англиски: opium Албански: opium

афродизијак повеќе

мн. афродизијаци
Вид збор: Именка, машки род
Средство за зголемување на сексуалната моќ.
Англиски: aphrodisiac
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш