acute - онтологија

акутен повеќе

акутни
Вид збор: Придавка
Што е остар, силен, жесток.
Што се развива и завршува брзо.
Употреба: Медицина

остар повеќе

остри
Вид збор: Придавка
Што има агол помал од 90°.
Употреба: Математика

остроаглест повеќе

Види и: остроаголен (прид.)
остроаглестиот
Вид збор: Придавка
Што има остар агол, што е со остар агол.
Употреба: Математика

остроаголен повеќе

остроаголниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на остар агол, што има остар агол.
Употреба: Математика