alcoholic - онтологија

алкохолен повеќе

алкохолни
Вид збор: Придавка
Што содржи алкохол, како главно својство со кое се определува.

алкохоличар повеќе

мн. алкохоличари
Вид збор: Именка, машки род
Зависник од алкохол, тој што претерано пие алкохол, пијаница.
Употреба: Медицина

спиртен повеќе

спиртна
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на спирт; кој содржи спирт.
Употреба: Хемија

шпиртен повеќе

заразниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на шпирт.
Употреба: Архаизам