Дијалектен збор - категорија

па повеќе

Вид збор: Прилог
пак, повторно
Англиски: again
Примери:
Еве го, па иде.

пабур повеќе

Види и: пагур (м.)
Вид збор: Именка, машки род
пагyр

пабурче повеќе

Види и: пабур (м.)
Вид збор: Именка, среден род
пагурче

павур повеќе

Види и: пагур (м.)
мн. павури
Вид збор: Именка, машки род
пагур
Англиски: hip flask

пагурче повеќе

Види и: пагур (м.)
Вид збор: Именка, среден род
пагур

пада повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
паѓа
Англиски: fall

падина повеќе

Види и: падне (св.)
падинаат
Вид збор: Глагол, несвршен
падне
Англиски: fall

падинање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
паднување
Англиски: falling

пае повеќе

пајат
Вид збор: Глагол, несвршен
Суши, проветрува рибарска мрежа.
Англиски: dry Албански: thaj, ter
(се пае) Се суши, се проветрува рибарска мрежа.
Англиски: air Албански: thahet, teret

паежина повеќе

мн. паежини
Вид збор: Именка, женски род
пајажина
Англиски: cobweb

паек повеќе

Види и: пајак (м.)
мн. паеци
Вид збор: Именка, машки род
пајак
Англиски: spider

паење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Сушење, проветрување рибарска мрежа.
Англиски: airing

пазамарка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
пазуварка
Англиски: pocket

пазука повеќе

Вид збор: Именка, женски род
пазува
Англиски: bosom

пајва повеќе

Вид збор: Именка, женски род
патока

пајда повеќе

мн. пајди
Вид збор: Именка, женски род
железна стапица
Англиски: trap
Примери:
Пајда за ловење дивеч.

пајпуз повеќе

мн. пајпузи
Вид збор: Именка, машки род
денгуба, неработник, дембел, мрзливец
Англиски: idler

паковџија повеќе

Види и: пакосник (м.)
мн. паковџии
Вид збор: Именка, машки род
пакосник
Англиски: villain

пакост повеќе

Види и: пакост (ж.)
мн. пакости
Вид збор: Именка, машки род
пакост

пала повеќе

палаат
Вид збор: Глагол, несвршен
бара
Англиски: search
Примери:
Тргнала од село на село мома да му пала.

паланза повеќе

Види и: баланѕа (ж.)
мн. паланзи
Вид збор: Именка, женски род
кантар, вага
Англиски: scale

палање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
барање
Англиски: request Албански: kërkesë
следење
Англиски: tracking Албански: përcjellje

палешт повеќе

Вид збор: Придавка
лут

памбук повеќе

Види и: памук (м.)
Вид збор: Именка, машки род
памук
Англиски: cotton

пампур повеќе

мн. пампури
Вид збор: Именка, машки род
Лимена печка, ќумбе.
Англиски: stove Албански: stufë

панагир повеќе

Види и: панаѓур (м.)
мн. панагири
Вид збор: Именка, машки род
панаѓур
Англиски: fair Турски: panayır Албански: panair

панаир повеќе

Види и: панаѓур (м.)
панаирот
Вид збор: Именка, машки род
панаѓур
Англиски: fair Турски: panayır

паница повеќе

мн. паници
Вид збор: Именка, женски род
чинија
Англиски: plate Албански: pjatë
Мерка за жито.
Албански: masë për matje gruri

панта повеќе

мн. панти
Вид збор: Именка, женски род
(повообичаено мн. панти) Карти за играње.
Примери:
Не игра панта.

панталон повеќе

Види и: панталони (само мн.)
панталонот
Вид збор: Именка, машки род
панталони
Англиски: trouser Турски: pantolon

пантаџија повеќе

мн. пантаџии
Вид збор: Именка, машки род
коцкар, картаџија
Англиски: gambler

пантаџилак повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Играње карти, картање.
Англиски: gambling

пантоли повеќе

Вид збор: Именка, множина
панталони
Англиски: trousers

панџак повеќе

мн. паџаци
Вид збор: Именка, машки род
Кабаница (на пр. овчарска).
Англиски: cape

паог повеќе

Види и: полог (м.)
мн. паози
Вид збор: Именка, машки род
Две-три ракатки собрани наедно.

папази повеќе

Вид збор: Именка, множина
Карти за играње.

папаска повеќе

мн. папаски
Вид збор: Именка, женски род
Карта од шпилот (купот) карти за играње.
Англиски: queen Турски: papaz

паперка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
пченковина, царевковина
Англиски: corn meal Албански: miell misri

паприца повеќе

Види и: прплица (ж.)
мн. паприци
Вид збор: Именка, женски род
Железото што го врти горниот воденички камен.

папук повеќе

мн. папуци
Вид збор: Именка, машки род
папок
Англиски: navel Албански: kërthizë

папунец повеќе

Види и: пупунец (м.)
мн. папунци
Вид збор: Именка, машки род
пупунец
Англиски: hoopoe

папуче повеќе

папучето
Вид збор: Именка, среден род
папук
Англиски: navel Албански: kërthizë

папчина повеќе

Види и: папок (м.)
Вид збор: Именка, женски род
папок
Англиски: navel Албански: kërthizë

пар повеќе

мн. парови
Вид збор: Именка, машки род
гранка, ветка
Англиски: twig Албански: degë

парадиз повеќе

Вид збор: Именка, машки род
рај
Англиски: paradise

парадоса повеќе

парадосаат
Вид збор: Глагол, свршен
предаде
Англиски: surrender

парајтир повеќе

Вид збор: Именка, машки род
паратир

паракав повеќе

Вид збор: Именка, машки род
седенка

паракамиува повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
Седи на седенка.

парамче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Детска облека што однапред се закопчува накосо.

параспур повеќе

мн. параспури
Вид збор: Именка, машки род
Растурена, необработувана нива.
Англиски: fallow Албански: arë e papunuar
Нива на којашто работи наполичар.
Албански: arë ku punohet me mëditje

параспурен повеќе

параспурна
Вид збор: Придавка
Дадено на наем.
Англиски: rented Албански: dhënë me qira
Примери:
Папаспурна нива - нива дадена на наполичар.

параспуриште повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Земјиште кое некогаш припаѓало на ага а кое го давал на бесплатно уживање на чивчија.
Албански: paraspyrishte

параспурџија повеќе

мн. параспурџии
Вид збор: Именка, машки род
Оној што со своите волови оди кај пријател на орање.
Албански: lëvron me kie te shoku
наполичар
Англиски: day labourer

паратир повеќе

мн. паратири
Вид збор: Именка, машки род
прозорец
Англиски: windows

пардија повеќе

мн. пардии
Вид збор: Именка, женски род
Неизделкана штица за селска ограда и за покрив.
Турски: pardı

парешт повеќе

парешти
Вид збор: Придавка
лут
Англиски: hot
Примери:
парешта пиперка

пари повеќе

парат
Вид збор: Глагол, несвршен
(за коприва) жури
Англиски: burn Албански: djegë
(за нешто луто; за алкохол) пече
Англиски: burn Албански: djegë

парип повеќе

парипот
Вид збор: Именка, машки род
коњ
Англиски: horse Албански: at, kal

парипка повеќе

мн. парипки
Вид збор: Именка, женски род
Млада кобила.
Англиски: mare

парка повеќе

паркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
пипа, фаќа
Англиски: touch Албански: prek, kap

паркање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
пипање, фаќање
Англиски: finger

парлив повеќе

парлива
Вид збор: Придавка
лут
Англиски: hot
Примери:
Парлива пиперка.

парнар повеќе

(едн.) парнарот
Вид збор: Именка, машки род
вид црно грозје
Албански: lloj rrushi

парне повеќе

парнат
Вид збор: Глагол, свршен
ожеже, опече
Англиски: burn Албански: djeg
олути
Англиски: burn Албански: djeg

парнува повеќе

Види и: парне (св.)
парнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
парне
Англиски: burn

парнување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
од парнува.

парожец повеќе

Види и: парог (м.)
мн. парошци
Вид збор: Именка, машки род
парог

парталан повеќе

Види и: парталко (м.)
мн. парталани
Вид збор: Именка, машки род
парталко
Англиски: scallywag

партикапа повеќе

Вид збор: Именка, женски род
машка игра со стапови и капи.

партушинка повеќе

Вид збор: Именка, машки род
парталешко, парталко

парчуле повеќе

мн. парчулиња
Вид збор: Именка, среден род
парче
Англиски: small piece

пасолница повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Големо грубо неизделкано дрво; долга цепаница.
Англиски: log Албански: dru i pagdhendur

паспулавица повеќе

мн. паспулавици
Вид збор: Именка, женски род
снегулка
Англиски: snowflake

пастра повеќе

Вид збор: Именка, женски род
скривница, скришно место
Англиски: hideout

пастрмајка повеќе

мн. пастрмајки
Вид збор: Именка, женски род
Леб испечен заедно со парчиња пастрма наредени на горната кора.
Албански: bukë me pastërm

патерица повеќе

мн. патерици
Вид збор: Именка, женски род
чаталесто дрво
Албански: dru i bigëzuar

патина повеќе

мн. патини
Вид збор: Именка, женски род
трага
Англиски: track Албански: gjurmë

патица повеќе

Види и: патка (ж.)
мн. патици
Вид збор: Именка, женски род
патка, пајка, шатка
Англиски: duck

патка повеќе

паткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се патка) Се брцка во вода.
Албански: futet në ujë

паткање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Брцкање во вода.
Албански: futje në ujë

паток повеќе

Види и: патор (м.)
мн. патоци
Вид збор: Именка, машки род
патор
Англиски: drake

патчуле повеќе

Вид збор: Именка, среден род
пат
Англиски: path

паќен повеќе

паќна
Вид збор: Придавка
чист, уреден
Англиски: tidy Турски: pak
Примери:
Паќна куќа.

паќно повеќе

Вид збор: Прилог
чисто, уредно
Англиски: tidy

паур повеќе

Види и: пагур (м.)
Вид збор: Именка, машки род
пагyр

пацер повеќе

мн. пацери
Вид збор: Именка, машки род
Губитник во шаховска игра.
Англиски: loser Германски: Patzer Албански: humbës, dështak
Несмасен или неспособен човек.
Англиски: jerk Германски: Patzer Албански: i paaft

паче повеќе

Вид збор: Честичка
дури
Англиски: even

пашка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
опашка
Англиски: tail

пашкар повеќе

Види и: опашкар (м.)
мн. пашкари
Вид збор: Именка, машки род
опашкар

пашкарка повеќе

мн. пашкарки
Вид збор: Именка, женски род
опашкарка

пашкул повеќе

мн. пашкули
Вид збор: Именка, машки род
кожурец

пеза повеќе

Вид збор: Именка, женски род
шега
Англиски: joke
Примери:
(разг.) за пеза

пеклен повеќе

пеклениот
Вид збор: Придавка
жален, страден
Англиски: pitiable

пеклено повеќе

Вид збор: Прилог
жално, страдно
Англиски: pitiable

пелцува повеќе

пелцуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
вакцинира
Англиски: vacinate Српски: пелцовати

пелцување повеќе

Види и: пелцува (несв.)
мн. пелцувања
Вид збор: Именка, среден род
вакцинирање
Англиски: vacciniation Српски: пелцовање

пендар повеќе

мн. пендари
Вид збор: Именка, машки род
Дукат како украс на градите.
Англиски: pendant

пентари повеќе

(се) пентарат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се качува со напор, ползи нагоре со раце и со нозе.
Англиски: climb

пенџер повеќе

Вид збор: Именка, машки род
пенџере
Англиски: window Турски: pencere

пенџерка повеќе

Види и: пенџере (ср.)
мн. пенџерки
Вид збор: Именка, женски род
пенџере
Англиски: window

пеперуга повеќе

мн. пеперуги
Вид збор: Именка, женски род
булка
Латински: Papaver rhoeas Англиски: field poppy Албански: lulekuqe fushe
додоле

пеперуда повеќе

Види и: пеперуга (ж.)
мн. пеперуди
Вид збор: Именка, женски род
пеперуга, пеперутка
Англиски: butterfly

пепон повеќе

Вид збор: Именка, машки род
диња
Англиски: melon

перач повеќе

мн. перачи
Вид збор: Именка, машки род
тепач
Англиски: slugger Албански: rrahës

перде повеќе

мн. пердиња
Вид збор: Именка, среден род
ограда
Англиски: fence Албански: gardh

пере повеќе

перат
Вид збор: Глагол, несвршен
тепа
Англиски: beat Албански: rrah

перење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
тепање
Англиски: beating Албански: rrahje

перперица повеќе

Види и: потполошка (ж.)
мн. перперици
Вид збор: Именка, женски род
перпелица, потпошка
Англиски: quail

персира повеќе

персираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Се обраќа некому на Вие.
Германски: per Sie

перустија повеќе

Види и: пирустија (ж.)
мн. перустии
Вид збор: Именка, женски род
пирустија

перуќец повеќе

Види и: перештец (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
перештец

перчик повеќе

Види и: перчин (м.)
мн. перчици
Вид збор: Именка, машки род
перчин

перчук повеќе

Види и: перчин (м.)
мн. перчуци
Вид збор: Именка, машки род
перчин

перша повеќе

мн. перши
Вид збор: Именка, женски род
Зимна сорта на јаболка.
Англиски: apple Албански: lloj molle dimërore

пескара повеќе

Вид збор: Именка, женски род
песоча

песма повеќе

Види и: песна (ж.)
мн. песми
Вид збор: Именка, женски род
песна
Англиски: song

песмалија повеќе

мн. песмалии
Вид збор: Именка, машки род
песнарија
Англиски: singer

песта повеќе

мн. пести
Вид збор: Именка, женски род
ракатка

петало повеќе

мн. петала
Вид збор: Именка, среден род
поткова
Англиски: horseshoe

петелка повеќе

мн. петелки
Вид збор: Именка, женски род
Дршка на лист, цвет и плод кај растенија.
Англиски: stalk Албански: bisht bime

петик повеќе

мн. петици
Вид збор: Именка, машки род
Сечиво во вид на секира на испакнатата страна.

петострук повеќе

петострука
Вид збор: Придавка
петорен, петкатен

пех повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Лоша среќа.
Англиски: bad luck

пехер повеќе

Вид збор: Именка, машки род
тест
Англиски: father-in-law

пехера повеќе

Вид збор: Именка, женски род
тешта
Англиски: mother-in-law

пецета повеќе

мн. пецети
Вид збор: Именка, женски род
салвета
Англиски: napkin

пече повеќе

пече
Вид збор: Глагол, несвршен
пржи, вари
Англиски: roast Албански: pjek

печеник повеќе

Види и: пешник (м.)
мн. печеници
Вид збор: Именка, машки род
пешник

печенка повеќе

мн. печенки
Вид збор: Именка, женски род
тиква
Латински: Cucurbita Англиски: pumpkin Албански: kungull

печок повеќе

Види и: спечок (м.)
мн. печци
Вид збор: Именка, машки род
Слаб, неразвиен човек.
Англиски: weakling

пешин повеќе

Вид збор: Прилог
однапред
Англиски: before Турски: peşin

пешкир повеќе

мн. пешкири
Вид збор: Именка, машки род
престилка
Англиски: apron Албански: përparëse

пивавица повеќе

Види и: пијавица (ж.)
мн. пивавици
Вид збор: Именка, женски род
пијавица
Англиски: leech

пие повеќе

пијат
Вид збор: Глагол, несвршен
пуши
Англиски: smoke Албански: pi

пижо повеќе

мн. пижовци
Вид збор: Именка, машки род
Новороденче што не добило име.
Англиски: newborn

пиле повеќе

мн. пилиња
Вид збор: Именка, среден род
Украсен предмет од метал во облик на пиле.
Албански: zogëz metali

пиљар повеќе

мн. пиљари
Вид збор: Именка, машки род
бакал
Англиски: shopkeeper Српски: пиљар

пиљара повеќе

мн. пиљари
Вид збор: Именка, женски род
бакалница
Англиски: convienience store

пинок повеќе

Види и: опинок (м.)
мн. пинци
Вид збор: Именка, машки род
опинок

пинче повеќе

Види и: пинок (м.)
мн. пинчиња
Вид збор: Именка, среден род
пинок

пирајка повеќе

мн. пирајки
Вид збор: Именка, женски род
палец
Англиски: thumb Албански: gishti i madh

пири повеќе

пират
Вид збор: Глагол, несвршен
поддувнува
Англиски: blow Српски: пирити
Примери:
ветрето пири

пирускија повеќе

Види и: пирустија (ж.)
мн. пирускии
Вид збор: Именка, женски род
пиростија, пирустија

пис повеќе

Вид збор: Придавка
нечист
Англиски: dirty Турски: pis

писан повеќе

писани
Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) пишан
Англиски: written

пискул повеќе

мн. пискули
Вид збор: Именка, машки род
Жолти нишки во клас од пченка.
Албански: fije misri

писмуле повеќе

Види и: писменце (ср.)
мн. писмулиња
Вид збор: Именка, среден род
писмо
Англиски: note

писува повеќе

Види и: пишува (несв.)
(се) писуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) пишува
Англиски: write

писување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
пишување
Англиски: writing

пита повеќе

питаат
Вид збор: Глагол, несвршен
праша, (се) праша
Англиски: ask

питува повеќе

(се) питуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) праша
Англиски: ask

питување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
прашање
Англиски: question

пицајзла повеќе

мн. пицајзли
Вид збор: Именка, женски род
Вошки околу половите органи.
Англиски: lice Српски: пицајзла Албански: morra rreth organeve seksuale

пич повеќе

мн. пичови
Вид збор: Именка, машки род
никаквец, измамник, итрец
Англиски: crook

пишало повеќе

мн. пишала
Вид збор: Именка, среден род
писалка
Англиски: pen Албански: penë, stilograf

пише повеќе

пишат
Вид збор: Глагол, свршен
(несв.) пишува
Англиски: write Албански: shkruaj

пишкун повеќе

мн. пишкуни
Вид збор: Именка, машки род
ќепенок

пиштало повеќе

мн. пиштала
Вид збор: Именка, среден род
пукало
Англиски: gun

пишувач повеќе

мн. пишувачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што пишува текст.
Англиски: scribe Албански: shkrues, shkrimtar

плав повеќе

плава
Вид збор: Придавка
син
Англиски: blue Српски: плав
Примери:
Плави очи.

плава повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Вид рибарска мрежа.
Англиски: fishnet

плавење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
поплава
Англиски: flood Албански: vërshon, shpërlan

плави повеќе

плават
Вид збор: Глагол, несвршен
Измие ориз.
Англиски: wash Албански: shpërlaj, laj

пладнина повеќе

мн. пладнини
Вид збор: Именка, женски род
ручек
Англиски: lunch Албански: drekë
Примери:
(нар. поез.) Трета рече: пладнина донесов (ручек донесов).

плаз повеќе

мн. плазови
Вид збор: Именка, машки род
(мн. плази) Штици од кој што е составен долниот дел на чамецот.
Албански: pjesa e poshtme e barkës

плајваз повеќе

мн. плајвази
Вид збор: Именка, машки род
молив
Англиски: pencil

плак повеќе

Вид збор: Именка, машки род
жал
Англиски: plague Албански: vajtim
поплак, поплака
Англиски: complaint Албански: ankim, qarje
Стар човек.
Англиски: old man Албански: plakush

плаканица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
плачка
Англиски: crying

плакета повеќе

мн. плакети
Вид збор: Именка, женски род
мазник
Англиски: pie Албански: pite

плакоса повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
убива
Англиски: kill

плане повеќе

Види и: пламне (св.)
планат
Вид збор: Глагол, свршен
пламне
Англиски: flare up

планува повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
планира
Англиски: plan

планување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
планирање
Англиски: planning

плапотење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
баботење
Албански: bërbëlitje

плапоти повеќе

плапотат
Вид збор: Глагол, несвршен
баботи
Албански: bubulloj
Примери:
Огинот плапоти.

плат повеќе

Вид збор: Именка, машки род
ткаеница, ткаенина
Англиски: fabric Албански: pëlhurë

платенце повеќе

Види и: плат (м.)
Вид збор: Именка, среден род
плат

плаќа повеќе

Види и: плата (ж.)
Вид збор: Именка, женски род
плата
Англиски: salary Албански: pagë. rrogë

плафонира повеќе

плафонираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Одредува лимит.
Англиски: limit

плаченица повеќе

и плаченичкум
Вид збор: Прилог
(плачејќи и дијал. плачејќум)

племја повеќе

Види и: плевна (ж.)
мн. племји
Вид збор: Именка, женски род
плевна
Англиски: barn

плетина повеќе

Види и: плет (м.)
Вид збор: Именка, женски род
плет, плот

плива повеќе

пливаат
Вид збор: Глагол, несвршен
плови
Англиски: sail Албански: lundroj

пливање повеќе

Види и: плива (несв.)
пливањето
Вид збор: Именка, среден род
пловење
Англиски: sailing Албански: lundrim

пливец повеќе

мн. пливци
Вид збор: Именка, среден род
пливач
Англиски: swimmer Албански: notues, notar
Примери:
Тогаш царот ги пуштил пливците да ја извадат ќерка му.

пливтач повеќе

Вид збор: Именка, машки род
паричник
Англиски: wallet, purse

плима повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Периодично повишување на нивото на водата во езерата, морињата и океаните предизвикано од привлечното дејство на Месечината.
Англиски: high tide Српски: плима Албански: baticë

плит повеќе

Вид збор: Именка, машки род
плитар

плитвак повеќе

мн. плитваци
Вид збор: Именка, машки род
плитак
Англиски: mud flats Албански: uië i cekët

плитка повеќе

мн. плитки
Вид збор: Именка, женски род
плетеница, плетенка
Англиски: plait

плиш повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Рана на уста, херпес.
Латински: herpes Англиски: herpes Албански: herpes

плотеница повеќе

мн. плотеници
Вид збор: Именка, женски род
Куќа чии ѕидови на горниот кат се плотови премачкани со кал.
Англиски: half-timbered house

плошт повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Широко рамно место.
Англиски: field

пљага повеќе

мн. пљаги
Вид збор: Именка, женски род
рана
Англиски: wound

пљагоса повеќе

(се) пљагоса
Вид збор: Глагол, свршен
рани

пљака повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Школска табла за пишување.

поапче повеќе

мн. поапчиња
Вид збор: Именка, среден род
Доенче што се прихранува со бебешка храна.
Англиски: infant

повта повеќе

Види и: повтеж (м.)
мн. повти
Вид збор: Именка, женски род
желба, апетит, обид
Англиски: wish

поглавица повеќе

мн. поглавици
Вид збор: Именка, женски род
Поглавар на северноамериканско индијанско племе.
Англиски: chieftain Српски: поглавица
Примери:
симнати поглавици

погребален повеќе

Види и: погребен (прид.)
погребални
Вид збор: Придавка
погребен

подгрлица повеќе

мн. подгрлици
Вид збор: Именка, женски род
Коска што се наоѓа под грлото на птиците.
Албански: ashti nën fytin e shpendëve
Тешка болест на грлото.
Англиски: goiter Албански: sëmundje rëndë në fyt

подгрлница повеќе

мн. подгрлници
Вид збор: Именка, женски род
Коска што се наоѓа под грлото на птиците.

подеси повеќе

подесат
Вид збор: Глагол, свршен
нагоди, намести, штелува
Англиски: adjust Српски: подесити

поджугне повеќе

поджугнат
Вид збор: Глагол, свршен
Потшепне малку.
Англиски: whisper

подмири повеќе

подмират
Вид збор: Глагол, свршен
плати, исплати, врати, задоволи, среди
Англиски: settle

поднова повеќе

подновата
Вид збор: Именка, женски род
новороденче, подмладок
Англиски: newborn Албански: i posalindur
Нешто неодамна стекнато.
Англиски: newly acquired Албански: e fituar rishtas

подорешка повеќе

мн. подорешки
Вид збор: Именка, женски род
качунка
Англиски: crocus
мразовец
Англиски: crocus

подума повеќе

подумаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дума малку, кратко време.
Англиски: think
Зборува малку, кратко време.
Англиски: speak
(се подума) Се помисли малку, кратко време.
Англиски: think

подумка повеќе

подумкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Думка, лула, ниша дете кратко време.

позади повеќе

Вид збор: Прилог
одзади
Англиски: behind Српски: позади

позадина повеќе

позадината
Вид збор: Именка, женски род
Тоа што е одзади.
Англиски: background Српски: позадина Албански: prapaskenë, sfond

позив повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Официјална писмена наредба испратена до некого.
Англиски: summons Албански: thirrje

позно повеќе

Вид збор: Прилог
доцна
Англиски: late

поѕирне повеќе

Види и: ѕирне (св.)
(се) поѕирнат
Вид збор: Глагол, свршен
Гледа, внимава на себе и на својата околина, се набљудува себеси.
Англиски: watch

појасмо повеќе

мн. појасма
Вид збор: Именка, среден род
пасмо, повесмо

појата повеќе

мн. појати
Вид збор: Именка, женски род
Незаграден дел од селска куќа со покрив (трем, летна кујна).

појачало повеќе

мн. појачала
Вид збор: Именка, среден род
Апарат за зајакнување на сигнали.
Англиски: amplifier

полата повеќе

мн. полати
Вид збор: Именка, женски род
Определен отворен простор во куќа што служи за седење летно време.
Англиски: pergola

полекум повеќе

Вид збор: Прилог
полека
Англиски: slowly

полти повеќе

полтат
Вид збор: Глагол, несвршен
Поткапува, тече малку течност од некој сад, подлизнува.
Англиски: leak

полумесец повеќе

Вид збор: Именка, машки род
полумесечина
Англиски: half moon

полупка повеќе

Види и: поклопка (ж.)
мн. полупки
Вид збор: Именка, женски род
поклопка, капак

полутешка повеќе

мн. полутешки
Вид збор: Именка, женски род
полутинка

полутка повеќе

мн. полутки
Вид збор: Именка, женски род
Два еднакви дела од нешто.
Англиски: half

помада повеќе

мн. помади
Вид збор: Именка, женски род
Вид козметичко средство.
Англиски: pomade
Примери:
Помада за лице.

понака повеќе

Вид збор: Прилог
понатаму
Англиски: further

понаша повеќе

(се) понашаат
Вид збор: Глагол, несвршен
се двоуми, се мисли
Англиски: waver
се гордее
Англиски: pride

понудица повеќе

Види и: понадица (ж.)
мн. понудици
Вид збор: Именка, женски род
понада, понадица

поњава повеќе

мн. поњави
Вид збор: Именка, женски род
Груба покривка за постела.

попаѓа повеќе

Види и: попадија (ж.)
мн. попаѓи
Вид збор: Именка, женски род
попадија

попаја повеќе

Види и: попадија (ж.)
мн. попаи
Вид збор: Именка, женски род
попадија

попала повеќе

попалат
Вид збор: Глагол, свршен
Побара некого или нешто.
Англиски: search

попарка повеќе

попаркаат
Вид збор: Глагол, свршен
попипа, пофати
Англиски: fumble

попита повеќе

Види и: пита (несв.)
(се) попитаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се попита) се запраша
Англиски: ask

поплапоти повеќе

Види и: плапоти (несв.)
поплапотат
Вид збор: Глагол, свршен
Баботи малку, извесно време.

поплати повеќе

поплатат
Вид збор: Глагол, свршен
Обложи со постава.

поплеток повеќе

Види и: плетенка (ж.)
мн. поплетоци
Вид збор: Именка, машки род
плетенка
Англиски: plait

попобара повеќе

Види и: побара (св.)
попобараат
Вид збор: Глагол, свршен
(се попобара) Се побара уште малку.

поповче повеќе

мн. поповчиња
Вид збор: Именка, среден род
попово дете

попоска повеќе

Види и: попошти (св.)
попоскаат
Вид збор: Глагол, свршен
попошти
Англиски: delouse

поправува повеќе

Види и: поправа (несв.)
(се) поправуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) поправа

поправувач повеќе

Види и: поправач (м.)
мн. поправувачи
Вид збор: Именка, машки род
поправач
Англиски: repairer, corrector

попресигне повеќе

Види и: попресегне (св.)
(се) попресигнат
Вид збор: Глагол, свршен
попресегне

попретегне повеќе

Види и: претегне (св.)
попретегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Извлече малку.

попули повеќе

Види и: пули (несв.)
(се) популат
Вид збор: Глагол, свршен
Гледа, набљудува малку, некое време некого или нешто.
Англиски: watch

пора повеќе

мн. пори
Вид збор: Именка, женски род
врст, возраст
Англиски: age Албански: moshë

пореже повеќе

Види и: реже (несв.)
порежат
Вид збор: Глагол, свршен
Повреди со нешто остро.
Англиски: cut Албански: pres
(се пореже) се пресече, се повреди
Англиски: cut Албански: pritem, lëndohem

порез повеќе

мн. порези
Вид збор: Именка, машки род
данок, давачка
Англиски: tax Српски: порез Албански: tatim

порезник повеќе

мн. порезници
Вид збор: Именка, машки род
Даночник, службеник во Управата за јавни приходи (УЈП).
Англиски: tax officer Српски: порезник Албански: tatimkërkues

пореметување повеќе

мн. пореметувања
Вид збор: Именка, среден род
растројство, нарушување, заболување
Англиски: disruption

посврши повеќе

посвршат
Вид збор: Глагол, свршен
Побара девојка за жена, направи свршувачка.
Англиски: propose Албански: prpopzoj martesë

пословени повеќе

пословенат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи, прави словенски по јазикот и обичаите.
Албански: sllavizoj

поташа повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Вид сол (калиум карбонат) добиена од пепелта на согорени растенија.
Англиски: potash Германски: Pottasche

потка повеќе

мн. потки
Вид збор: Именка, женски род
јатак
Англиски: fence Албански: jatak

потполошка повеќе

мн. потполошки
Вид збор: Именка, женски род
осатка
Латински: Hordeum murinum Англиски: wall barley Албански: lloj gruri kokërrimë

потфати повеќе

потфатат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне, започне нешто.
Англиски: start Албански: filloj

поуздан повеќе

поузданиот
Вид збор: Придавка
Врз што некој може да се поткрепи.
Англиски: reliable Српски: поуздан

поцрвенее повеќе

поцрвенеат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане црвен.
Англиски: redden

почеша повеќе

почешаат
Вид збор: Глагол, свршен
Чеша (со раце), лачи волна малку, кратко време.
Англиски: comb Албански: kruaj

превар повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Во составот: на превар - скратен пат за да се стигне некаде набрзо.
Англиски: short cut

преврне повеќе

преврнат
Вид збор: Глагол, свршен
пресврти
Англиски: overturn Албански: kthej, rikthej

предара повеќе

мн. предари
Вид збор: Именка, женски род
предачница
Англиски: weaving mill

предела повеќе

пределуваат
Вид збор: Глагол, свршен
пределка
Англиски: carve

предострожност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
претпазливост
Англиски: precaution Српски: предострожност

предума повеќе

предумаат
Вид збор: Глагол, свршен
промисли, размисли
Англиски: consider Албански: mendoj
Убеди, натера да направи нешто.
Англиски: convince Албански: bind
продума, проговори
Англиски: talk Албански: flas
(се предума) се премисли
Англиски: reconsider Албански: rishikoj, ndroj mendimin

презборок повеќе

мн. презбороци
Вид збор: Именка, машки род
Кажан збор пред некого како озборување.
Англиски: slander

прекривка повеќе

мн. прекривки
Вид збор: Именка, женски род
прекров, прекровка
Албански: mbulesë

прелез повеќе

мн. прелези
Вид збор: Именка, машки род
Незаградено место за поминување.
Англиски: passage

прељубничка повеќе

мн. прељубнички
Вид збор: Именка, женски род
прељубница
Англиски: adulteress
Примери:
Во средниот век прељубничките беа каменувани.

премира повеќе

премираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
дава премија, награда
Англиски: award Германски: prämieren

преотме повеќе

Види и: отме (св.)
преотмат
Вид збор: Глагол, свршен
Земе со сила или нечесно.
Англиски: take away Српски: преотме

препејува повеќе

препејуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
препева

препече повеќе

препечат
Вид збор: Глагол, свршен
За ракија - превари.
Англиски: distil again Албански: ridestiloj, ziej përsëri

препород повеќе

Вид збор: Именка, машки род
преродба
Англиски: renaissance

препороден повеќе

Види и: прероден (прид.)
препородениот
Вид збор: Придавка
прероден
Англиски: newborn

препукува повеќе

препукуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се пречка со некого, води бесполезни дискусии.
Англиски: quarrel Српски: препуцава

пресечка повеќе

мн. пресечки
Вид збор: Именка, женски род
Пократок пат што сврзува други патишта.
Англиски: short cut

престане повеќе

престанат
Вид збор: Глагол, свршен
пресуши, секне
Англиски: dry out Албански: shterr, ndërprej

претек повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
превар
Англиски: short cut

претече повеќе

претечат
Вид збор: Глагол, свршен
притече
Англиски: reach Албански: zgjat, arrij

претовари повеќе

претоварат
Вид збор: Глагол, свршен
За коњ, магаре, товарно животно - отфрли тоа што е товарено.
Албански: hidhë
(се претовари) За товарно животно - се ослободи од тоа со што е товарено.
Албански: liroj

преуранет повеќе

преуранети
Вид збор: Придавка
Што е премногу ран.
Англиски: too early

пригуши повеќе

пригушат
Вид збор: Глагол, свршен
придуши
Англиски: muffle Српски: пригушити

пригушувач повеќе

мн. пригушувачи
Вид збор: Именка, машки род
придушувач
Англиски: muffler Српски: пригушивач

приде повеќе

Вид збор: Прилог
повеќе, додатно, згора
Англиски: additionally Српски: приде

призне повеќе

признат
Вид збор: Глагол, свршен
ѕирне
Англиски: peek

прилагоди повеќе

прилагодат
Вид збор: Глагол, свршен
адаптира, приспособи
Англиски: adjust Српски: прилагодити

примедба повеќе

мн. примедби
Вид збор: Именка, женски род
забелешка, приговор
Англиски: remark Српски: примедба Бугарски: забележка

примети повеќе

приметат
Вид збор: Глагол, свршен
забележи
Англиски: notice Српски: приметити Албански: vërej

примора повеќе

Види и: мора (несв.)
примораат
Вид збор: Глагол, свршен
принуди, присили
Англиски: force Српски: приморати

приплоти повеќе

приплотат
Вид збор: Глагол, свршен
прилепи, збие

припне повеќе

припнат
Вид збор: Глагол, свршен
Упорно да настојува, бара да прави нешто.
Англиски: insist

припои повеќе

припојат
Вид збор: Глагол, свршен
Спои или приклучи.
Англиски: join Албански: bashkangjes
(се припои) Се вклучи или се соедини.
Англиски: unite Албански: bashkoj

припрема повеќе

мн. припреми
Вид збор: Именка, женски род
подготовка
Англиски: preparation

припреми повеќе

припремат
Вид збор: Глагол, свршен
подготви, спреми
Англиски: prepare

присен повеќе

присни
Вид збор: Придавка
близок, интимен
Англиски: close Српски: присан
Примери:
присни односи, присна соработка

пристави повеќе

Види и: стави (св.)
пристават
Вид збор: Глагол, свршен
Стави нешто за јадење, пиење на маса.
Албански: vë, shërbej

пристаса повеќе

пристасаат
Вид збор: Глагол, свршен
пристигне
Англиски: arrive

пристои повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
(ми, ти, му, ни) стои добро, одговара
Англиски: fit

причека повеќе

причекаат
Вид збор: Глагол, свршен
Чека малку, извесно време.
Англиски: wait

прлица повеќе

мн. прлици
Вид збор: Именка, женски род
потполошка
Англиски: quail

провала повеќе

мн. провали
Вид збор: Именка, женски род
бездна
Англиски: abyss Албански: humnerë, ambis

провали повеќе

провалат
Вид збор: Глагол, свршен
Насилно отвори, скрши.
Англиски: break Албански: thyej

провреви повеќе

Види и: вреви (несв.)
провреват
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да зборува.
Англиски: talk Албански: filloj të flas

продавалка повеќе

мн. продавалки
Вид збор: Именка, женски род
Клашни што се ткаат за продавање, што не се за домашна употреба.

проја повеќе

(едн.) пројата
Вид збор: Именка, женски род
Вид леб или каша од пченкарно брашно.
Англиски: polenta Српски: проја Албански: bukë misri, bukë e kallambojt

пројде повеќе

пројдат
Вид збор: Глагол, свршен
помине, мине
Англиски: pass

пролази повеќе

Види и: лази (несв.)
пролазат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да лази.
Англиски: crawl Албански: fillon të zvarritet
Примери:
На неколку месеци пролази бебето.

промаши повеќе

промашат
Вид збор: Глагол, свршен
Не погоди, утне, пропушти.
Англиски: miss, fail Српски: промашити

просвиги повеќе

просвигите
Вид збор: Именка, множина
Бегалци од Мала Азија доселени во Егејска Македонија.
Англиски: refugee

проси повеќе

просат
Вид збор: Глагол, несвршен
Бара девојка за жена.
Англиски: propose Албански: lyp, propozoj

прсен повеќе

прсениот
Вид збор: Придавка
Што е од прст, од земја.
Англиски: earthen

прслук повеќе

мн. прслуци
Вид збор: Именка, машки род
градник, елече
Англиски: brassiere, bra Српски: прслук

пувка повеќе

мн. пувки
Вид збор: Именка, женски род
Пуканки од зрна пченка.
Албански: kokoshka, popkorn
Коњски измет.
Англиски: horse droppings Албански: glasë kali

пујка повеќе

мн. пујки
Вид збор: Именка, женски род
мисирка
Англиски: turkey

пули повеќе

пулат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гледа во некого или нешто.
Англиски: gaze Албански: ngul sytë
Пролетно разлистување на шумата.
Албански: gjethon, lulëzon
(се пули) Гледа, се загледува во некого или нешто.
Англиски: gaze Албански: shikon, ngul sytë

пулигора повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
За ветер - развигор.
Примери:
Во долината дува пулигора.

пупули повеќе

Види и: пули (несв.)
пупулат
Вид збор: Глагол, несвршен
Посматра од високо.
Англиски: gaze
(се пупули) Се гледа од далеку.
Англиски: loom
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш