veil - онтологија

вел повеќе

мн. велови
Вид збор: Именка, машки род
Парче тенка, прозрачна ткаенина со која жените си го покриваат лицето.
Албански: vello

воал повеќе

мн. воали
Вид збор: Именка, машки род
Проѕирна покривка за лице.

дувак повеќе

мн. дуваци
Вид збор: Именка, машки род
невестински превез
Турски: duvak
Употреба: Архаизам

дулак повеќе

Види и: дувак (м.)
мн. дулаци
Вид збор: Именка, машки род
превез
Турски: duvak
Употреба: Дијалектен збор

зар повеќе

мн. зарови
Вид збор: Именка, машки род
Тенко платно, превез со кој муслиманските жени го покриваат лицето.
Турски: zar Албански: vello, perçe

иззабради повеќе

иззабрадат
Вид збор: Глагол, свршен
(се иззабради) Се забради премногу.
Албански: mbuloj me vel

јашмак повеќе

мн. јашмаци
Вид збор: Именка, машки род
Парче платно што служи за покривање на лицето кај муслиманските жени.
Турски: yaşmak Албански: vello, perçe

перде повеќе

мн. пердиња
Вид збор: Именка, среден род
вел, превез
Албански: mbuloj
Употреба: Разговорно

пече повеќе

печето
Вид збор: Именка, среден род
Парче црно проѕирно платно со кое муслиманките си го криеја лицето, облечени во фереџе или зар.
Турски: peçe
Употреба: Архаизам

превез повеќе

мн. превези
Вид збор: Именка, машки род
вел
Албански: duvak, vello
Нешто што го крие видикот, што оневозможува гледање, движење.
Албански: vello
Употреба: Преносно значење
вел, илузија
Албански: vello
Употреба: Преносно значење

прекривка повеќе

мн. прекривки
Вид збор: Именка, женски род
прекров, прекровка
Албански: mbulesë
Употреба: Дијалектен збор

прекров повеќе

мн. прекрови
Вид збор: Именка, машки род
Невестински вел, превез.

прекровка повеќе

Види и: прекров (м.)
мн. прекровки
Вид збор: Именка, женски род
прекров

срамувалка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Вел со кој невестата си го покрива лицето на свадба.

фереџе повеќе

мн. фереџиња
Вид збор: Именка, среден род
Горна облека кај Турчинките (Муслиманките) која го покрива и лицето.
Турски: ferace

фирма повеќе

мн. фирми
Вид збор: Именка, женски род
Надворешен вид, превез.
Албански: vel
Употреба: Преносно значење , Разговорно

флор повеќе

Вид збор: Именка, машки род
превез
Албански: vello, perçe

чембер повеќе

мн. чембери
Вид збор: Именка, машки род
Превез, танка женска шамија, обично од свила, за на глава.
Албански: perçe