fail - онтологија

издаде повеќе

издадат
Вид збор: Глагол, свршен
За дел од телото на човек или животно - попушти, изнемошти, откаже.
Албански: dështuam

киксира повеќе

киксираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Направи, прави кикс.
Употреба: Разговорно

откаже повеќе

откажат
Вид збор: Глагол, свршен
Не е во состојба да врши работа / дејство.
Албански: dështoj

потфрли повеќе

потфрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Не исполни целосно, не оствари според планираното.
Албански: dështoj

прокопса повеќе

прокопсаат
Вид збор: Глагол, свршен
Не успее во животот; доживее лоша судбина.
Албански: fat të keq
Употреба: Преносно значење

промаши повеќе

промашат
Вид збор: Глагол, свршен
Не погоди, утне, пропушти.
Српски: промашити
Употреба: Дијалектен збор

фалира повеќе

фалираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
За трговец или занаетчија, за стопанска организација пропадне, пропаѓа, банкротира.
Употреба: Економија