purse - онтологија

јанќесе повеќе

мн. јанќесиња
Вид збор: Именка, среден род
Кожено ќесе за чување пари што се носи на појасот од страна.
Турски: yan
Употреба: Архаизам

кеса повеќе

Види и: ќесе (ср.)
мн. кеси
Вид збор: Именка, женски род
ќесе
Турски: kese

кесе повеќе

Види и: ќесе (ср.)
мн. кесиња
Вид збор: Именка, среден род
ќесе
Турски: kese

напрчи повеќе

напрчат
Вид збор: Глагол, свршен
Издаде нанапред или наназад некој дел од телото (усни, гради, стомак, задник).
Албански: lëshoj

паричник повеќе

мн. паричници
Вид збор: Именка, машки род
Чантичка со прегради во која се носат пари.

пливтач повеќе

Вид збор: Именка, машки род
паричник
Употреба: Дијалектен збор

портмоне повеќе

мн. портмонеа
Вид збор: Именка, среден род
Ќесе за ситни пари и монети.
Француски: portemonnaie

ќеса повеќе

Види и: ќесе (ср.)
мн. ќеси
Вид збор: Именка, женски род
в. ќесе 1
Турски: kese

ќесе повеќе

мн. ќесиња
Вид збор: Именка, среден род
чантичка, торбичка за пари
Турски: kese Албански: qese, kuletë

чанте повеќе

Види и: чанта (ж.)
мн. чантиња
Вид збор: Именка, среден род
паричник
Албански: kuletë

џуздан повеќе

мн. џуздани
Вид збор: Именка, машки род
чанта, портмоне
Турски: cüzdan