crook - онтологија

ашлак повеќе

мн. ашлаци
Вид збор: Именка, машки род
неранимајко, мангуп
Турски: aşlak
Употреба: Разговорно

бараба повеќе

мн. бараби
Вид збор: Именка, машки род
Разбојник, арамија, никаквец, пропаднат човек.
Употреба: Разговорно

батакчија повеќе

мн. батакчии
Вид збор: Именка, машки род
нечесен, расипан човек
Турски: batakçı
Употреба: Разговорно

бесчесник повеќе

мн. бесчесници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што не е чесен.
Примери:
Бесчесникот ги напаѓаше незаштитените девојки.

ветрушка повеќе

мн. ветрушки
Вид збор: Именка, женски род
ветрогон
Албански: mendjelehtë

ебиветер повеќе

мн. ебиветри
Вид збор: Именка, машки род
апаш, денгуба

коруби повеќе

(се) корубат
Вид збор: Глагол, несвршен
Добива облик на коруба, се искривува.

мрсник повеќе

мн. мрсници
Вид збор: Именка, машки род
долен, бесрамен човек

мрша повеќе

мн. мрши
Вид збор: Именка, женски род
Лош човек, никаквец.
Албански: njeri pa vleftë
Употреба: Пејоратив

окриви повеќе

окриват
Вид збор: Глагол, свршен
Стане крив.
Албански: lakohem, krrusem
Направи некој да стане крив.
Албански: lakoj, krrus

педер повеќе

мн. педери
Вид збор: Именка, машки род
Неформален израз за никаквец, подлец.
Албански: peder, faqezi
Употреба: Груб збор , Жаргонски збор

пезевенк повеќе

мн. пезевенци
Вид збор: Именка, машки род
мангуп
Албански: pezevenk, mangup
Употреба: Пејоратив , Разговорно

пич повеќе

мн. пичови
Вид збор: Именка, машки род
никаквец, измамник, итрец
Употреба: Дијалектен збор

подгрбави повеќе

подгрбават
Вид збор: Глагол, свршен
Изгуби исправено држење поради болест, старост и сл.
Албански: krruset

поискриви повеќе

Види и: искриви (св.)
поискриват
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане искривено, криво малку повеќе.
Албански: lakoj, shtrembëroj
(се поискриви) Стане криво, искривено на повеќе места.
Албански: lakohet, shtrembërohet

рѓа повеќе

(едн.) рѓата
Вид збор: Именка, женски род
(’рѓа) непрокопсан човек
Албански: ndryshk, pis
Употреба: Преносно значење , Ретко

шантав повеќе

шантави
Вид збор: Придавка
несериозен човек