Зоологија - категорија

магарица повеќе

мн. магарици
Вид збор: Именка, женски род
магаре
Англиски: donkey Албански: kambzë, gomaricë

магаричка повеќе

Види и: магарица (ж.)
мн. магарички
Вид збор: Именка, женски род
магарица
Англиски: donkey Албански: gomaricë

мажјак повеќе

мн. мажјаци
Вид збор: Именка, машки род
Животно од машки пол.
Англиски: male

мајка повеќе

мн. мајки
Вид збор: Именка, женски род
Женско животно со потомство.
Англиски: female Албански: pjellë

мајмунче повеќе

Види и: мајмун (м.)
мн. мајмунчиња
Вид збор: Именка, среден род
мајмун
Англиски: monkey Албански: majmun i vogël

мајовица повеќе

мн. мајовици
Вид збор: Именка, женски род
Зимна риба што се лови во месец мај, јуни во Охридското Езеро.

мамут повеќе

мн. мамути
Вид збор: Именка, машки род
Предисториско животно слично на слон, но со поголеми размери.
Латински: Еlерhаѕ primigenius Англиски: mammoth

мамутски повеќе

Види и: мамут (м.)
мамутска
Вид збор: Придавка
Што е од мамут.
Англиски: mammoth

манда повеќе

мн. манди
Вид збор: Именка, женски род
бивол
Англиски: buffalo Турски: manda

марабу повеќе

мн. марабуа
Вид збор: Именка, среден род
Голема тропска птица, со силен клун и гол врат, мршојадец.
Латински: Leptoptilus crumeniferus Англиски: marabu

маска повеќе

мн. маски
Вид збор: Именка, женски род
Домашно животно што се користи за пренеcување товар, а се добива со вкрстување на коњ и магарица.
Латински: Equus hinnus Англиски: mule Албански: mushkë

мастиф повеќе

мн. мастифи
Вид збор: Именка, машки род
кучешка раса
Англиски: mastiff

мастодонт повеќе

мн. мастодонти
Вид збор: Именка, машки род
Праисториско животно, слично на слон.
Латински: Mastodon giganteum Англиски: mastodon

мастодонтски повеќе

мастодонтскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на мастодонт.

мати повеќе

матат
Вид збор: Глагол, несвршен
За птица - веде пилиња лежејќи на јајца.
Англиски: hatch Албански: kurdis
За змија - испилува змиулчиња од јајца.
Англиски: hatch Албански: kurdis

матор повеќе

мн. матори
Вид збор: Именка, машки род
Овен или јарец постар од три години.

маторица повеќе

мн. маторици
Вид збор: Именка, женски род
Женска cвиња по првото опрасување до исклучување од приплод.
Англиски: sow Албански: dosë, derr femër

мачи повеќе

мачат
Вид збор: Глагол, несвршен
Раѓа, коти мачиња.
Албански: lind, pjellë
(се мачи) се коти
Албански: lind, pjellë

мачило повеќе

мн. мачила
Вид збор: Именка, среден род
Кот од мачка.
Англиски: litter Албански: pjellë e macës

мачка повеќе

мн. мачки
Вид збор: Именка, женски род
Домашно животно што лови глувци.
Латински: Felis domestica Англиски: cat Српски: мачка Албански: mace Бугарски: котка Грчки: γάτα
Општо име за семејcтвo диви ѕверови.
Латински: Felidae Англиски: cat
вид морско куче
Латински: Scyllium canicula Англиски: dogfish

мачор повеќе

мн. мачори
Вид збор: Именка, машки род
мажјак од мачка
Англиски: tomcat

медарка повеќе

мн. медарки
Вид збор: Именка, женски род
Пчела што собира мед.
Англиски: honey bee Албански: bleta që mbledh mjaltën

медуза повеќе

мн. медузи
Вид збор: Именка, женски род
Повеќе класи на мекотелни, желатинести морски животни со пипала од долната страна со голем број видови.
Англиски: jellyfish

мека повеќе

мекаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За коза - испушта глас - ме.
Англиски: bleat

мекне повеќе

Види и: мека (несв.)
мекнат
Вид збор: Глагол, свршен
Испушти глас - ме.
Англиски: bleat

мекотели повеќе

Вид збор: Именка, множина
Класа безрбетни животни со меко тело.
Латински: Mollusca Англиски: Mollusca

месојад повеќе

Види и: месојадец (м.)
мн. месојади
Вид збор: Именка, машки род
Животно што се храни со месо од други животни.
Англиски: carnivore

месојаден повеќе

месојадниот
Вид збор: Придавка
Што јаде месо.
Англиски: carnivorous

месојадец повеќе

Види и: месојад (м.)
мн. месојадци
Вид збор: Именка, машки род
Животно што се храни со месо.
Англиски: carnivore Албански: mishngrënës

метаморфоза повеќе

мн. метаморфози
Вид збор: Именка, женски род
Премин од еден во друг стадиум од развојот кај некои животни.
Англиски: metamorphosis Албански: metamorfozë

метил повеќе

мн. метили
Вид збор: Именка, машки род
Паразит што cе развива во црниот дроб на овците и на друг добиток.
Латински: Distomum hepaticum Англиски: common fluke Албански: gëlbaza te dhent
Инсект што го напаѓа восокот во сотовите кај пчелата; восочен молец.
Латински: Galleria mellonella Англиски: wax moth Албански: dyll mole

метилав повеќе

метилавиот
Вид збор: Придавка
Што има метил, што е болен од метил.

меур повеќе

мн. меури
Вид збор: Именка, машки род
Ќесе од ципа кај рибите исполнето со гасовита содржина.
Албански: mëshikë

меца повеќе

мн. меци
Вид збор: Именка, женски род
мечка
Англиски: bear

мечка повеќе

мн. мечки
Вид збор: Именка, женски род
Крупно диво животно обраснато со кафеаво, црно или бело крзно, се одликува со тромавост на движењата.
Латински: Ursus arctos Англиски: bear Албански: ari

минер повеќе

мн. минери
Вид збор: Именка, машки род
Инсекти што ги напаѓаат овошките правејќи „мини" на листовите.
Англиски: miner Албански: insekt minues

минерски повеќе

минерскиот
Вид збор: Придавка
Во врска со инсекти што ги напаѓаат овошките правејќи „мини“ на листовите.

мисир повеќе

мн. мисири
Вид збор: Именка, машки род
Голема домашна птица.
Латински: Meleagris gallopavo Англиски: turkey Албански: gjel deti

мисирка повеќе

Види и: мисир (м.)
мн. мисирки
Вид збор: Именка, женски род
мисир
Англиски: turkey Албански: gjeldeti, pulëdeti

митари повеќе

(се) митарат
Вид збор: Глагол, несвршен
За животни - менува пердуви, крзно.
Латински: mutare Англиски: moult

мјаука повеќе

мјаукаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За мачка -испушта карактеристичен глас.
Англиски: miaow

младенци повеќе

Вид збор: Именка, множина
младо од животно
Англиски: cub

младенче повеќе

мн. младенчиња
Вид збор: Именка, среден род
Младо животно.
Албански: kafsh e re

млеко повеќе

мн. млека
Вид збор: Именка, среден род
Бела хранлива течност од градите на жена или од животни цицачи што служи за исхрана на младите и за исхрана воопшто.
Англиски: milk Албански: qumsht

млеч повеќе

(едн.) млечот
Вид збор: Именка, машки род
Семена течност со кој мажјакот на рибата ја оплодува икрата.
Англиски: spawn Албански: farë

модрак повеќе

мн. модраци
Вид збор: Именка, машки род
Пеперуга со модри крилца.
Латински: Lycaena icarus Англиски: butterfly Албански: flutur me krah të kaltër

молец повеќе

мн. молци
Вид збор: Именка, машки род
Мала штетна пеперутка чии ларви гризат крзно, волна, жито итн.
Латински: Tinea Англиски: moth Албански: molë, tenjë

моли повеќе

молат
Вид збор: Глагол, несвршен
За молец - гризе ткаенини, волна и сл.

молох повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Австралиски гуштер со боцки.
Англиски: Moloch horridus Албански: zhapin me thumba

морж повеќе

мн. моржови
Вид збор: Именка, машки род
Bид морски цицач, морски коњ.
Латински: Odobaenus rosmarus. Англиски: walrus

морски коњ повеќе

Види и: коњ (м.)
Вид збор: Сложенка
Морски цицач со тешко масивно тело, куси нозе, два долги надолу издадени заба и со остри мустаќи на муцката.
Латински: Odobenus rosmarus Англиски: walrus

моруна повеќе

мн. моруни
Вид збор: Именка, женски род
Крупна морска и речна риба од која се добива црн кавијар.
Латински: Acipenser huso Англиски: Sturgeon

мошус повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Вид елен без рогови чиј мажјак на стомакот има жлезда што лачи специфична миризлива супстанција.
Латински: Моѕchus moschiterus Англиски: musk Албански: myshk

мрава повеќе

мн. мрави
Вид збор: Именка, женски род
Ситен инсект од родот опнокрилци, кој живее во големи заедници.
Латински: Formica Англиски: ant

мраварник повеќе

Види и: мравјалник (м.)
мн. мраварници
Вид збор: Именка, машки род
Живеалиште, гнездо на мрави.
Англиски: ant nest

мравјалник повеќе

мн. мравјалници
Вид збор: Именка, машки род
Живеалиште, гнездо на мрави.
Англиски: formicary Албански: fole milingonash
Cите мрави што живеат во тоа живеалиште.
Англиски: ant colony Албански: koloni milingonash

мравјарник повеќе

Види и: мравјалник (м.)
мн. мравјарници
Вид збор: Именка, машки род
мравјалник
Англиски: ant colony

мравји повеќе

мравји
Вид збор: Придавка
Што се однесува на мрава, што е од мрава.

мравка повеќе

Види и: мрава (ж.)
мн. мравки
Вид збор: Именка, женски род
мрава
Англиски: ant Албански: bubrecë

мравојад повеќе

мн. мравојади
Вид збор: Именка, машки род
Американски тропски цицач, кој нема заби, има леплив јазик и cе храни со мравки и термити.
Латински: Myrmecophaga tridactyla Англиски: anteater
Африкански мравојад
Латински: Orycteropus afer Англиски: aardvark

мразовец повеќе

мн. мразовци
Вид збор: Именка, машки род
Вид инсект, штетник на овошките и на голем број шумски дрвја, гасеницата ги напаѓа листовите, цутните пупки и плодовите кај коскестото и јаболчестото овошје.
Албански: lloj insekti

мраморец повеќе

мн. мраморци
Вид збор: Именка, машки род
Опашест водоземец кој живее во слатките води.
Латински: Gammarus fluviatilis Англиски: Gammarus

мрена повеќе

мн. мрени
Вид збор: Именка, женски род
Bид речна риба.
Латински: barbus fluviatilis Англиски: barbel

мренка повеќе

Види и: мрена (ж.)
мн. мренки
Вид збор: Именка, женски род
мрена
Латински: Barbus fluviatilis Англиски: barbel

мрест повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Состојба кај рибите клога исфрлаат икра за оплодување.
Албански: hedhje vezëve
Рибини јајца, икра.
Англиски: roe Албански: ikra, vezë peshku

мрести повеќе

(се) мрестат
Вид збор: Глагол, несвршен
Исфрла икра, се размножува (за рибите).
Англиски: spawn

мрестилиште повеќе

мн. мрестилишта
Вид збор: Именка, среден род
Место каде што се мрестат рибите.
Англиски: spawning ground

мрзливец повеќе

мн. мрзливци
Вид збор: Именка, машки род
Тропско животно со мала глава и густо крзно кое времето го поминува во cпиење, а кога е будно се движи многу забавено, се храни со лисја, пупки и млади гранчиња.
Латински: Bradypus torquatus Англиски: sloth Албански: kafsh tropike, përtac

мрка повеќе

(се) мркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се пари (обично за овци).
Англиски: mate

мрмот повеќе

мн. мрмоти
Вид збор: Именка, машки род
Вид глодар сличен на верверица само многу поголем, се храни со трева, семиња и плодови.
Латински: Маrmota marmota Англиски: marmot

Мртовечка глава повеќе

Вид збор: Сложенка
Голема ноќна пеперуга со мртовечка глава на телото.
Латински: Acherontia atropos Англиски: Death's-head Hawkmoth

мрша повеќе

мн. мрши
Вид збор: Именка, женски род
Тело на умрено животно, умрено животно; мртво тело воопшто.
Англиски: cadaver Албански: kufomë

мршојад повеќе

мн. мршојади
Вид збор: Именка, машки род
мршојадец
Англиски: vulture, scavenger

мршојадец повеќе

Види и: мршојад (м.)
мн. мршојадци
Вид збор: Именка, машки род
Голема птица грабливка што се храни со мрши.
Латински: Vulturidae Англиски: vulture Албански: grabitqar

мува повеќе

мн. муви
Вид збор: Именка, женски род
Инсект од родот двокрилци, со многу подвидови.
Англиски: fly Албански: mizë

мук повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Рик на говеда.
Англиски: moo

мулак повеќе

мн. мулаци
Вид збор: Именка, машки род
Муле мажјак.

муле повеќе

мн. мулиња
Вид збор: Именка, среден род
Домашно животно, копитар, приплод од магаре и кобила.
Латински: Equus mulus Англиски: mule

мунгос повеќе

мн. мунгоси
Вид збор: Именка, машки род
Вид глодар, сличен на мачка или куна, кој ги уништува змиите.
Латински: Mungo mungos Англиски: mongoose

мустанг повеќе

мн. мустанзи
Вид збор: Именка, машки род
Полудив коњ од северноамериканските прерии.
Англиски: mustang

мустаќ повеќе

мн. мустаќи
Вид збор: Именка, машки род
Пипала околу устата на риба, рак и др.
Англиски: tentacle Албански: mustaqe

муце повеќе

мн. муциња
Вид збор: Именка, среден род
муцка
Англиски: snout

муцун повеќе

Види и: мрена (ж.)
мн. муцуни
Вид збор: Именка, машки род
мрена
Латински: barbus fluviatilis Англиски: barbel

муцунка повеќе

Види и: муцка (ж.)
мн. муцунки
Вид збор: Именка, женски род
муцка
Англиски: mouth

мушичка повеќе

мн. мушички
Вид збор: Именка, женски род
Bид ситен инсект.
Латински: Bibionidae Англиски: flies Албански: mizë
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш