hatch - онтологија

веде повеќе

ведат
Вид збор: Глагол, несвршен
За птици - квачи, расплодува.
Албански: çel, bën vezë
(се веде) - Се размножува.
Албански: çel, shumohet
Употреба: Преносно значење

доизведе повеќе

Види и: изведе (св.)
доизведат
Вид збор: Глагол, свршен
(се доизведе) Се изведе (сите).
Албански: kurdis

изведе повеќе

изведат
Вид збор: Глагол, свршен
веде
Албански: çel

излежи повеќе

Види и: лежи (несв.)
излежат
Вид збор: Глагол, свршен
За птица - изведе пилиња.
Албански: çel, klloçitet
Употреба: Зоологија

исквака повеќе

Види и: исквачи (св.)
исквакаат
Вид збор: Глагол, свршен
исквачи
Употреба: Разговорно

исквачи повеќе

Види и: квачи (несв.)
исквачат
Вид збор: Глагол, свршен
Изведе пилиња.

испили повеќе

испилат
Вид збор: Глагол, свршен
Донесе на свет пиле, пилиња (за кокошка, птица).
Албански: kurdis
Употреба: Зоологија
(се испили) За пиле - разбие јајце, дојде на свет како пиле.
Албански: kurdis
Употреба: Зоологија

квачи повеќе

квачат
Вид збор: Глагол, несвршен
За птици - веде пилиња лежејќи на јајца.
Албански: klloçit, squk, çel
Употреба: Зоологија

мати повеќе

матат
Вид збор: Глагол, несвршен
За птица - веде пилиња лежејќи на јајца.
Албански: kurdis
Употреба: Зоологија
За змија - испилува змиулчиња од јајца.
Албански: kurdis
Употреба: Зоологија

наизведе повеќе

наизведат
Вид збор: Глагол, свршен
Изведе многу пилиња и сл.

нанесе повеќе

нанесат
Вид збор: Глагол, свршен
Снесе (јајца) во поголемо количество.
Албански: çel

опили повеќе

опилат
Вид збор: Глагол, свршен
За птица - изведе пилиња.
Албански: çel zogj

пилење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
ведење
Албански: çel
Употреба: Зоологија

пили повеќе

пилат
Вид збор: Глагол, несвршен
За пилиња - се веде.
Албански: çel zogjë
Употреба: Зоологија
За змии и други животни - се размножува, се коти.
Албански: çel
Употреба: Зоологија

пилило повеќе

мн. пилила
Вид збор: Именка, среден род
ведење
Албански: çelje, vizim
Употреба: Зоологија
Примери:
Овие пилиња се од едно пилило.

поквачи повеќе

Види и: квачи (несв.)
поквачат
Вид збор: Глагол, свршен
Квачи малку.

сади повеќе

садат
Вид збор: Глагол, несвршен
квачи (јајца)
Албански: klloçitje
Употреба: Зоологија