Дијалектен збор - категорија

сабацка повеќе

Види и: бакнеж (м.)
мн. сабацки
Вид збор: Именка, женски род
бакнеж
Англиски: kiss

садоперка повеќе

мн. садоперки
Вид збор: Именка, женски род
Машина за миење садови.
Англиски: dishwasher
Жена што пере садови.
Англиски: dishwasher

сајте повеќе

Вид збор: Прилог
саде, само
Англиски: only

сака повеќе

сакаат
Вид збор: Глагол, несвршен
побара, тражи
Англиски: want Албански: kërkon

сакатиса повеќе

Види и: осакати (св.)
сакатисаат
Вид збор: Глагол, свршен
осакати
Англиски: disable
Примери:
Другите ги сакатисаа од мавање.

салам повеќе

Вид збор: Придавка
саглам
Англиски: sound Турски: sağlam

саманлак повеќе

мн. саманлаци
Вид збор: Именка, машки род
плевна
Англиски: barn Турски: samanlık

самкис повеќе

Вид збор: Именка, машки род
кисело млеко
Англиски: yoghurt Албански: kos, jogurt

самоти повеќе

Вид збор: Честичка
На почеток на реченица за да се искаже неодобрување на нечија постапка, со значење „сѐ туку“.

самоќа повеќе

Вид збор: Именка, женски род
самота
Англиски: loneliness

сан повеќе

Види и: саан (м.)
Вид збор: Именка, машки род
саан
Англиски: bowl

сандалија повеќе

мн. сандалии
Вид збор: Именка, женски род
сандала
Англиски: sandal Албански: sandale

сара повеќе

Види и: сереј (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
сера, серај, сереј

сарак повеќе

мн. сараци
Вид збор: Именка, машки род
Долг стап за потпирање распнато јаже, за чукање ореви и сл.
Англиски: pole Турски: sırık

сат повеќе

Види и: саат (м.)
мн. сатови
Вид збор: Именка, машки род
саат
Англиски: clock, watch

свадбина повеќе

Вид збор: Именка, женски род
свадба
Англиски: wedding

свали повеќе

Види и: симне (св.)
(се) свалат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) симне
Англиски: come down

свалува повеќе

Види и: свали (св.)
(се) свалуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) симина

свалување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
симинање

свапири повеќе

Види и: свампири (св.)
(се) свапират
Вид збор: Глагол, свршен
(се) свампири, (се) свампироса

свапирува повеќе

Види и: свапири (св.)
(се) свапируваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) свапири

свапирување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) свапирува

сваќа повеќе

мн. сваќи
Вид збор: Именка, женски род
Погача која се меси од страна на сватовите на младоженецот и се носи кај мајката на невестата.
Албански: pogaç krushke

светилен повеќе

светилни
Вид збор: Придавка
светол
Англиски: bright
Примери:
Светилна вечер.

свеќица повеќе

Види и: свеќичка (ж.)
мн. свеќици
Вид збор: Именка, женски род
свеќичка
Англиски: spark plug Албански: kandele

свештилник повеќе

Види и: свеќник (м.)
мн. свештилници
Вид збор: Именка, машки род
свеќник
Англиски: candleholder

свивка повеќе

мн. свивки
Вид збор: Именка, женски род
Тоа што е свитакно како ролна, како фишек, како траба, свиткано во затворена форма.
Англиски: roll

свивок повеќе

Види и: свијок (м.)
мн. свивоци
Вид збор: Именка, машки род
свиок
Англиски: curve

свирајка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
свирол, свирка.

свирка повеќе

свиркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) војва
Албански: fishkëllej, bredh

свиркање повеќе

Види и: свирка (несв.)
мн. свиркања
Вид збор: Именка, среден род
војвање, моткање
Англиски: roaming

свиркар повеќе

Види и: свирач (м.)
мн. свиркари
Вид збор: Именка, машки род
свирач
Англиски: player

свирџија повеќе

Види и: свирач (м.)
мн. свирџии
Вид збор: Именка, машки род
свирач
Англиски: player

сврбење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
чешање, јадење, јадеж
Англиски: itching

сврби повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
(само во 3 л.) чеша, јаде
Англиски: itch

сврдел повеќе

мн. сврдли
Вид збор: Именка, машки род
вител
Албански: gji uji

сеа повеќе

Вид збор: Прилог
сега
Англиски: now

себечки повеќе

Вид збор: Прилог
За себе, за своја душа.
Примери:
Го прави како за себечки.

седмица повеќе

мн. седмици
Вид збор: Именка, женски род
недела
Англиски: week Албански: javë

сек повеќе

мн. секови
Вид збор: Именка, машки род
сак, мрежа, торба
Англиски: sack Албански: strajcë

секал повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
трат

селак повеќе

Види и: селанец (м.)
мн. селаци
Вид збор: Именка, машки род
селанец
Англиски: peasant

сем повеќе

Вид збор: Честичка
освен
Англиски: except

сем повеќе

Вид збор: Сврзник
освен
Англиски: except

семудроет повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Што е семудар.
Англиски: omniscient

сенка повеќе

мн. сенки
Вид збор: Именка, женски род
Козирка, штит на капа.
Англиски: peak Албански: strehë

сенки повеќе

Види и: санки (прил.)
сенким
Вид збор: Прилог
санки, санким
Англиски: as if Турски: sanki

сер повеќе

Вид збор: Именка, машки род
сирење
Англиски: cheese

сестрична повеќе

мн. сестрични
Вид збор: Именка, женски род
Сестрина ќерка по однос на нејзините браќа и сестри.

сестричник повеќе

мн. сестричници
Вид збор: Именка, машки род
Сестрин син по однос на нејзините браќа и сестра.

сет повеќе

Види и: сиот (зам.)
сево
Вид збор: Заменка
сиот
Англиски: all

сетен повеќе

Вид збор: Придавка
последен, заден
Англиски: last
Примери:
За сетен пат.

сетне повеќе

Вид збор: Прилог
после
Англиски: afterwards

сетнина повеќе

Види и: сетне (прил.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
обично во изразот: на сетнина

сетре повеќе

мн. сетриња
Вид збор: Именка, среден род
палто
Англиски: jacket Турски: setre

сетува повеќе

(се) сетуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
почуваствува
Англиски: sense Албански: ndjej

сетување повеќе

Види и: сетува (несв.)
мн. сетувања
Вид збор: Именка, среден род
сеќавање, чувствување
Англиски: sensing Албански: përkujtim
сеќавање, спомнување
Англиски: rememberance Албански: përkujtim

сивоќа повеќе

Вид збор: Именка, женски род
сивота

сијарик повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Добра, радосна вест.
Награда за тој што донел радосна вест.

синојка повеќе

Вид збор: Прилог
синоќа
Англиски: yesterday night

синоќке повеќе

Вид збор: Прилог
синоќа, сношти, вчеравечер

синци повеќе

Вид збор: Именка, множина
Круши средна големина, однатре црни.
Англиски: pears Албански: lloj dardhe

сипак повеќе

мн. сипци
Вид збор: Именка, машки род
сипка, сипаници
Англиски: rash

сипува повеќе

Види и: сипе (несв.)
(се) сипуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Налева, тура течност во нешто или врз нешто.
Англиски: pour

сиратка повеќе

Види и: сурутка (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
сурутка
Англиски: whey

сифелка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
сновалка

сичко повеќе

Вид збор: Заменка
се
Англиски: all Бугарски: всичко

скади повеќе

(се) скадат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) задими, (се) зачади
Англиски: become smoky
Примери:
Се скади собата.

скадува повеќе

Види и: скади (св.)
(се) скадуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) задимува, (се) зачадува
Англиски: become smoky

скадување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
задимување, зачадување

скаже повеќе

(се) скажат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) каже, раскаже, искаже
Англиски: tell

скажува повеќе

Види и: скаже (св.)
(се) скажуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) раскажува, кажува, искажува
Англиски: tell

скажување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
кажување, раскажување, искажување
Англиски: telling

скакало повеќе

Види и: водопад (м.)
мн. скакала
Вид збор: Именка, среден род
водопад
Англиски: waterfall

скала повеќе

мн. скали
Вид збор: Именка, женски род
Голема камена маса, камена маса со еднородна структура.
Англиски: rock Албански: shkëmb

скалопат повеќе

Види и: скала (ж.)
мн. скалопати
Вид збор: Именка, машки род
скала
Англиски: stair

скара повеќе

мн. скари
Вид збор: Именка, женски род
скала
Англиски: staircase Албански: shkallë

скворец повеќе

Види и: сколовранец (м.)
мн. скворци
Вид збор: Именка, машки род
скорец, сколовранец

скела повеќе

Вид збор: Именка, женски род
скеле
Англиски: ferry

склапа повеќе

Види и: склопува (несв.)
(се) склапаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) склопува

склапање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
склопување

склапеј повеќе

мн. склапеи
Вид збор: Именка, машки род
воден бран
Англиски: water wave

скокарка повеќе

скокаркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
потскокнува
Англиски: jump

скокаркање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
потскокнување
Англиски: jumping

скокотка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
скокот

сколеници повеќе

Вид збор: Прилог
на колена
Примери:
Митрејца седеше сколеници.

скорна повеќе

мн. скорни
Вид збор: Именка, женски род
чизма
Англиски: boot Албански: çizme

скорша повеќе

Види и: скоруша (ж.)
мн. скорши
Вид збор: Именка, женски род
оскоруша, скоруша
Латински: Pirus sorbus domestica Англиски: Mountain Ash Албански: vadhë, vojsë

скочи повеќе

Види и: скокне (св.)
скочат
Вид збор: Глагол, свршен
скокне
Англиски: jump

скочоврани повеќе

(се) скочовранат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) смурти
Англиски: grim

скрапла повеќе

мн. скрапли
Вид збор: Именка, женски род
скорпија
Англиски: scorpion

скржлан повеќе

Вид збор: Придавка
скржав
Англиски: stingy

скријалиште повеќе

Види и: скривалиште (ср.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
скривалиште
Англиски: hideaway

скркори повеќе

Види и: кркори (несв.)
скркорат
Вид збор: Глагол, свршен
закрека

скрна повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
гнасота, нечистотија
Англиски: filth

скрнав повеќе

Вид збор: Придавка
нечист, валкан, гнасен
Англиски: dirty

скугурец повеќе

Види и: сугурец (м.)
мн. скугурци
Вид збор: Именка, машки род
сугурец

скумрија повеќе

мн. скумрии
Вид збор: Именка, женски род
гугутка
Англиски: turtledove Албански: turtull, guguçe

скурав повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Нож за бричење.
Англиски: razor Турски: ustura

слабинка повеќе

мн. слабинки
Вид збор: Именка, женски род
Растение со убав мирислив цвет.
Латински: Syringa vulgaris Англиски: lilac Албански: jargavan, lilak

слава повеќе

мн. слави
Вид збор: Именка, женски род
сведен
Англиски: celebration Албански: festim

славеј повеќе

мн. славеи
Вид збор: Именка, машки род
славина
Англиски: faucet Албански: rubinet

славјак повеќе

Види и: славеј (м.)
мн. славјаци
Вид збор: Именка, машки род
славеј
Англиски: nightingale

слага повеќе

(се) слагаат
Вид збор: Глагол, несвршен
слегува
Англиски: descend Албански: përulem

слазење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
слегување
Англиски: descending

слази повеќе

Види и: слегува (несв.)
слазат
Вид збор: Глагол, несвршен
слегува
Англиски: descend

слан повеќе

Види и: солен (прид.)
слани
Вид збор: Придавка
солен
Англиски: salty

слева повеќе

слеваат
Вид збор: Глагол, несвршен
слегува
Англиски: descend Албански: zbres

слевање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
следување
Англиски: ration Албански: racion

сливица повеќе

мн. сливици
Вид збор: Именка, женски род
(почесто мн.) крајник
Англиски: tonsil Албански: bajame
Примери:
Воспаление на сливиците.

сливник повеќе

мн. сливници
Вид збор: Именка, машки род
крајник
Англиски: tonsil Албански: bajame

слимук повеќе

мн. слимуци
Вид збор: Именка, машки род
полжав
Англиски: slug

слипаница повеќе

Вид збор: Именка, женски род
криеница
Англиски: hide-and-seek

слисне повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
Врзе шамар.
Примери:
Му слисла една па му светнаа сите ѕвезди!

слово повеќе

мн. слова
Вид збор: Именка, среден род
буква
Англиски: letter Албански: shkronjë

слугник повеќе

мн. слугници
Вид збор: Именка, машки род
стројник
Англиски: marriage broker

смавнат повеќе

смавнати
Вид збор: Придавка
спобудален, спопалавен, споулавен
Англиски: crazy

смавне повеќе

(се) смавнат
Вид збор: Глагол, свршен
се спобудали, се спопалави, се споулави
Англиски: go crazy

смами повеќе

Види и: измами (св.)
(се) смамат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) излаже
Англиски: cheat

смамува повеќе

Види и: смами (св.)
(се) смамуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) измамува, (се) излажува

смешка повеќе

мн. смешки
Вид збор: Именка, женски род
смеа
Англиски: laughter Албански: qeshje
Примери:
Да умреш од смешка.

смивка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
помија

смрдла повеќе

Види и: смрдле (м.)
мн. смрдли
Вид збор: Именка, женски род
мрзливка, мрзла
Албански: dembele

смрдле повеќе

мн. смрдлевци
Вид збор: Именка, машки род
мрзливо суштество
Англиски: idler Албански: dembel

смрдлив повеќе

смрдлива
Вид збор: Придавка
мрзлив
Англиски: lazy

смрдливо повеќе

Вид збор: Прилог
мрзлив
Англиски: lazy

смрка повеќе

Види и: шмрка (несв.)
смркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
шмрка
Англиски: sniff

смркне повеќе

смркнат
Вид збор: Глагол, свршен
шмркне
Англиски: sniff Албански: nuhas
(се) стемни, (се) смрачи
Англиски: darken Албански: errësohet, ngryset

смркнува повеќе

Види и: смркне (св.)
(се) смркнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) стемнува, (се) смрачува
Англиски: darken

смркнување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
стемнување, смрачување
Англиски: darkening

снабење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
стројување

снаби повеќе

снабат
Вид збор: Глагол, несвршен
Договара свршувачка.

снабник повеќе

мн. снабници
Вид збор: Именка, машки род
Посредник при женидба.

снабница повеќе

Види и: снабник (м.)
мн. снабници
Вид збор: Именка, женски род
За жена снабник.

соа повеќе

Вид збор: Именка, женски род
скала
Англиски: ladder

соалка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
совалка, сновалка

соба повеќе

мн. соби
Вид збор: Именка, женски род
печка
Англиски: stove Турски: soba Албански: sobë, stufë

соберува повеќе

Види и: собере (св.)
(се) соберуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) собере, (се) собира
Англиски: gather

соберување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
собирање
Англиски: gathering

совземе повеќе

Види и: соземе (св.)
(се) совземат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) соземе
Англиски: collect

совие повеќе

Види и: свие (св.)
(се) совијат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) свие

соја повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Греди што поддржуваат домашна лоза.

сомустрак повеќе

мн. сомустраци
Вид збор: Именка, машки род
Човек што се однесува грубо, неизделкан човек.
Англиски: ruffian

соне повеќе

сонат
Вид збор: Глагол, свршен
симне
Англиски: take off
Примери:
Го сонала седлото.

сонева повеќе

соневаат
Вид збор: Глагол, несвршен
сонува
Англиски: dream

сонење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
сонување

сони повеќе

сонат
Вид збор: Глагол, несвршен
сонува
Англиски: dream

сонување повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
симинање
Англиски: descending Албански: zbritje

сопази повеќе

сопазат
Вид збор: Глагол, свршен
забележи
Англиски: notice
Примери:
(нар. поез.) Го сопази стара мајка.

сопазува повеќе

Види и: сопази (св.)
сопазуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
забележува
Англиски: notice

сопразни повеќе

(се) сопразнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) испразни
Англиски: empty

сопразнува повеќе

Види и: сопразни (св.)
(се) сопразнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) испразнува
Англиски: empty

сопразнување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
испразнување
Англиски: emptying

сортимент повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Избор на продукти, избор на стока.
Англиски: assortment Српски: сортимент

соса повеќе

(се) сосаат
Вид збор: Глагол, свршен
засолне, спаси, избави
Англиски: save Албански: strehoj, shpëtoj
Примери:
(нар. поез.) По трага им потера достигна,/ и се чудат триесет јунаци,/ каде да се јунаци сосаат.
истроши, сврши
Англиски: spend Албански: harxhohem, kryej, sos
Примери:
Дните не ќе се сосаат, а ние ќе се сосаме.

сочиво повеќе

сочивото
Вид збор: Именка, среден род
леќа
Англиски: lentil Албански: thjerrëz
лупа
Англиски: magnifying glas Албански: xham dhmazues, thjerrëz

спаднува повеќе

Види и: спадне (св.)
спадуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
слегува
Англиски: descend Албански: zbret

спеник повеќе

мн. спеници
Вид збор: Именка, машки род
Вид пита од пченкарно брашно.
Албански: pite e kallombojt, me miell misri

спечели повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
спечали
Англиски: earn

сплакне повеќе

сплакнат
Вид збор: Глагол, свршен
спласне
Албански: bie, pakësohet
Примери:
сплакнала водата

сплакнува повеќе

Види и: сплакне (св.)
сплакнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
спласнува
Албански: bie, pakësohet

сплакнување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
спласнување
Албански: paksim

сплина повеќе

мн. сплини
Вид збор: Именка, женски род
слеска, слезина
Англиски: spleen Албански: shpretkë

сполајва повеќе

сполајваат
Вид збор: Глагол, несвршен
благодари
Англиски: thank

сполајван повеќе

Вид збор: Придавка
заблагодарен
Англиски: grateful
Примери:
Не си сполајван што ти дадов.

сполајвање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
заблагодареност
Англиски: gratitude
Примери:
Со сполајвање да ја споменува неговата добрина.

сползга повеќе

(се) сползгаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) лизга, (се) слизга
Англиски: slide

сползгав повеќе

сползгави
Вид збор: Придавка
лизгав, слизгав
Англиски: slippery

сползгање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
лизгање, слизгање
Англиски: sliding

сползне повеќе

(се) сползнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) лизне, (се) слизне
Англиски: slip

сползнува повеќе

Види и: сползне (св.)
(се) сползнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) лизнува, (се) слизнува
Англиски: slide

сползнување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
лизнување, слизнување
Англиски: sliding

споменар повеќе

мн. споменари
Вид збор: Именка, машки род
Книга во која се запишуваат спомени, се ставаат фотографии од пријатели или цртежи поврзани со деновите од младоста.
Англиски: memory book

спор повеќе

спори
Вид збор: Придавка
Што се движи полека.
Англиски: slow Српски: спор

споредување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Поставување во ред.
Англиски: ordering Албански: rradhitje

справи повеќе

справат
Вид збор: Глагол, свршен
стокми
Англиски: prepare Албански: përgatit
(се справи) се стокми
Англиски: prepare Албански: përgatit

справува повеќе

Види и: справи (св.)
(се) справуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) стокмува
Англиски: prepare Албански: përgatit

справување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
стокмување
Англиски: preparation Албански: gatis

спрат повеќе

мн. спратови
Вид збор: Именка, машки род
кат, етаж
Англиски: floor Српски: спрат

спретен повеќе

спретниот
Вид збор: Придавка
брз, кадарен, способен, снаодлив
Англиски: capable Српски: спретан

спуза повеќе

Види и: пуза (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
пуза

сработи повеќе

сработат
Вид збор: Глагол, свршен
заработи
Англиски: earn Албански: fitoj

сработува повеќе

Види и: сработи (св.)
сработуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
заработува
Англиски: earn Албански: fitoj

сработување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
заработување
Англиски: earning Албански: fitim

сравни повеќе

Види и: срамни (св.)
(се) сравнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) спореди
Англиски: compare

срак повеќе

Вид збор: Именка, машки род
глеѓ
Англиски: enamel

сракина повеќе

мн. сракини
Вид збор: Именка, женски род
глеѓосана чинија

срба повеќе

србаат
Вид збор: Глагол, несвршен
срка
Англиски: slurp

србне повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
сркне
Англиски: slurp

србогаска повеќе

Вид збор: Именка, женски род
сврбогаска

срежба повеќе

Види и: средба (ж.)
мн. срежби
Вид збор: Именка, женски род
средба
Англиски: meeting

среќка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Јагнешка плешка со чија помош се гата.
Албански: shpatull qengji

срња повеќе

Види и: срна (ж.)
Вид збор: Именка, женски род
срна
Англиски: doe

срози повеќе

срозат
Вид збор: Глагол, свршен
декласира, уништи, сосипе, сотре
Англиски: devastate Српски: срозити

срчен повеќе

срчениот
Вид збор: Придавка
срчовен, непосреден
Англиски: cordial
срцев
Англиски: cardiac

стаблак повеќе

Види и: стеблак (м.)
мн. стеблаци
Вид збор: Именка, машки род
стеблак

стави повеќе

Види и: става (несв.)
стават
Вид збор: Глагол, свршен
(се стави) се состане
Англиски: meet Албански: takohet

стаза повеќе

мн. стази
Вид збор: Именка, женски род
спортска патека
Англиски: route Српски: стаза

стапалина повеќе

Вид збор: Именка, женски род
стапалка

стапина повеќе

Види и: стапува (несв.)
стапинаат
Вид збор: Глагол, несвршен
стапува

старејко повеќе

Види и: старосват (м.)
мн. старејковци
Вид збор: Именка, машки род
старосват

старејковица повеќе

Види и: старосватица (ж.)
мн. старејковици
Вид збор: Именка, женски род
старосватица

стас повеќе

стасот
Вид збор: Именка, машки род
Снага, тело на човекот.
Англиски: body

ствара повеќе

Види и: створи (св.)
ствараат
Вид збор: Глагол, несвршен
создава
Англиски: create Српски: створити
Примери:
Така овој совршен циклус на вежби ствара навики на здраво и креативно живеење.

стека повеќе

(се) стекаат
Вид збор: Глагол, несвршен
се срди, се лути
Англиски: anger

стена повеќе

мн. стени
Вид збор: Именка, женски род
ѕид
Англиски: wall Албански: mur

стеница повеќе

мн. стеници
Вид збор: Именка, женски род
Паразит што живее во нечиста околина и се храни со човечка и животинска крв.
Латински: cimex lectularius Англиски: bed bug

стивало повеќе

Вид збор: Именка, среден род
дрндало

стивастир повеќе

Вид збор: Именка, машки род
дрндар

стивасува повеќе

стивасуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Дрнда волна, памук и сл.

стивасување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
дрндање

стивосува повеќе

Види и: стивасува (несв.)
стивосуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
стивасува

стиска повеќе

Вид збор: Именка, женски род
грст
Англиски: handful

столија повеќе

Вид збор: Придавка
столовит

стопи повеќе

стопат
Вид збор: Глагол, свршен
(се стопи) се истави
Албански: shkrij

стравичен повеќе

стравични
Вид збор: Придавка
стравотен
Англиски: terrible

стралав повеќе

стралави
Вид збор: Придавка
срамежлив
Англиски: bashful

страничкум повеќе

Вид збор: Прилог
странично
Англиски: sidewise

стрвелка повеќе

Види и: стрвла (ж.)
мн. стрвелки
Вид збор: Именка, женски род
стрвла

стрка повеќе

стркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
штрка
Англиски: bristle

строец повеќе

Види и: стројник (м.)
мн. стројци
Вид збор: Именка, машки род
стројник

строши повеќе

строшат
Вид збор: Глагол, свршен
искрши, скрши
Англиски: break Албански: thej
(се строши) се искрши, се скрши
Англиски: break Албански: thej

струга повеќе

Види и: струже (несв.)
стругаат
Вид збор: Глагол, несвршен
струже
Англиски: plane

струкови повеќе

Вид збор: Именка, множина
Детска заразна болест.

струма повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
гушавост, гуша
Латински: struma Англиски: goiter

стури повеќе

(се) стурат
Вид збор: Глагол, свршен
Слезе по скали, по стрмно место.

сугарење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
сугурчење

сугари повеќе

Види и: сугурчи (несв.)
(се) сугарат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) сугурчи

суграв повеќе

сугравиот
Вид збор: Придавка
Што е извиткан, усучен.
Англиски: crooked

судач повеќе

Вид збор: Именка, машки род
судија
Англиски: judge

сукња повеќе

мн. сукњи
Вид збор: Именка, женски род
женска облека
Англиски: skirt Српски: сукња Бугарски: пола

сулин повеќе

Вид збор: Именка, машки род
мраз, лед, студена вода
Примери:
Сулин и влага оздола апат.

сулиндар повеќе

Види и: сулинар (м.)
мн. сулиндри
Вид збор: Именка, машки род
сулинар
Англиски: icicle

сумрак повеќе

Види и: самрак (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
самрак
Англиски: dusk

супстанца повеќе

Види и: супстанција (ж.)
мн. супстанци
Вид збор: Именка, женски род
супстанција
Англиски: substance

сурива повеќе

суриваат
Вид збор: Глагол, несвршен
се симне, се спушти
Англиски: descend
Примери:
Упорно суриваа кон долот посрамено и без збор.

суривање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
сурива

сурне повеќе

сурнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) стркала
Англиски: roll down
Примери:
И не сети кога сурнал в река.

суров повеќе

сурови
Вид збор: Придавка
болен
Англиски: ill Албански: i sëmurë

суска повеќе

Вид збор: Именка, женски род
сушица

сучка повеќе

Види и: сачка (ж.)
Вид збор: Именка, женски род
сачка, деланка
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш