only - онтологија

еден повеќе

Види и: еден (бр.)
едни
Вид збор: Придавка
единствен, сам
Албански: vetëm

единствено повеќе

Вид збор: Прилог
само

единствено повеќе

Вид збор: Честичка
честица за изделување

елем повеќе

Вид збор: Честичка
нели, значи, само
Турски: hele
Употреба: Архаизам

иља повеќе

Вид збор: Прилог
само
Турски: illa
Употреба: Разговорно

исклучиво повеќе

Вид збор: Прилог
само, единствено

исклучително повеќе

Вид збор: Прилог
само, единствено

просто повеќе

Вид збор: Честичка
За ограничување, само.

саде повеќе

Вид збор: Прилог
само
Турски: sade
Употреба: Разговорно
Примери:
Саде со вода живее.

сајте повеќе

Вид збор: Прилог
саде, само

сал повеќе

Вид збор: Прилог
саде
Употреба: Разговорно

салде повеќе

Вид збор: Прилог
саде, само
Употреба: Разговорно

салте повеќе

Вид збор: Прилог
саде, само.
Турски: salt
Употреба: Разговорно

само повеќе

Вид збор: Честичка
Со именки и заменки со значење единствено, исклучиво.
Албански: vetëm
Со значење не, ништо друго освен тоа.
Со значење покриен, во голема мера, сиот опфатен од тоа што значи именката (обично нечистотија, вода).
Во составот „само и само“ означува цврста решеност, по секоја цена да се постигне целта.
Во разни контексти со значење: потсилување, закана, негодување, обусловена готовност, желба.

само повеќе

Вид збор: Прилог
Точно толку, не повеќе.
Албански: vetëm

само повеќе

Вид збор: Сврзник
исклучување, изземање, освен

тек повеќе

Вид збор: Честичка
дури, само

чисто повеќе

Вид збор: Прилог
само, исклучиво