room - онтологија

одаја повеќе

мн. одаи
Вид збор: Именка, женски род
соба, просторија
Турски: oda
Употреба: Архаизам

простор повеќе

мн. простори
Вид збор: Именка, машки род
Ограничено место во кое може да се смести нешто.
Албански: dhomë
Празнина, со ништо исполнета шуплина, место.
Албански: dhomë

просторија повеќе

мн. простории
Вид збор: Именка, женски род
Дел од внатрешноста на куќа или зграда ограничен со ѕидови или прегради, под и таван.
Албански: dhomë, odë
Употреба: Архитектура и градба
Простор за определена намена.
Албански: sallë, vend, lokal

соба повеќе

мн. соби
Вид збор: Именка, женски род
Просторија во која се работи или живее.
Албански: dhomë, odë
Употреба: Архитектура и градба

собен повеќе

собна
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на соба; кој се наоѓа, кој живее во соба.
Примери:
Собна врата.

собица повеќе

Види и: соба (ж.)
Вид збор: Именка, женски род
собиче, собичка

собиче повеќе

Види и: соба (ж.)
мн. собичиња
Вид збор: Именка, среден род

собиште повеќе

Види и: соба (ж.)
мн. собишта
Вид збор: Именка, среден род

сопче повеќе

Види и: соба (ж.)
мн. сопчиња
Вид збор: Именка, среден род
соба
Употреба: Деминутив

стаја повеќе

мн. стаи
Вид збор: Именка, женски род
соба
Албански: dhomë
Примери:
Темна стаја.