spend - онтологија

арчи повеќе

арчат
Вид збор: Глагол, несвршен
Троши пари.
Турски: harcamak Албански: shpenzon
Употреба: Економија , Разговорно
Расходува, троши нешто.
Албански: shpenzon
Употреба: Економија , Разговорно

доарчи повеќе

доарчат
Вид збор: Глагол, свршен
потроши
Албански: harxhoj të gjitha
Употреба: Разговорно
(се доарчи) Се потроши до крај.
Албански: harxhoj të gjitha

доизарчи повеќе

доизарчат
Вид збор: Глагол, свршен
Потроши нешто (обично пари) сосема, до крај.
Употреба: Разговорно

дојаде повеќе

Види и: јаде (несв.)
дојадат
Вид збор: Глагол, свршен
потроши
Албански: harxhoj, shterr
Употреба: Преносно значење

доцеди повеќе

Види и: цеди (несв.)
доцедат
Вид збор: Глагол, свршен
дотроши
Албански: shpenzoj deri në fund
Употреба: Преносно значење

заарчи повеќе

Види и: арчи (несв.)
заарчат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да арчи.
Албански: harxhoj
Употреба: Економија , Разговорно
(се заарчи) се троши
Албански: harxhoj
Употреба: Економија

затроши повеќе

затрошат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да троши пари, продукти и сл.
Албански: harxhoj, shpenzoj

изарчи повеќе

изарчат
Вид збор: Глагол, свршен
Потроши до крај, целосно (пари и сл.)
Албански: shpenzoj
Употреба: Разговорно
(се изарчи) Направи голем трошок, се потроши.
Албански: shpenzoj

изеде повеќе

Види и: јаде (несв.)
изедат
Вид збор: Глагол, свршен
За пари, имот - потроши.
Албански: shpenzoj
Употреба: Преносно значење

истанчи повеќе

Види и: танчи (несв.)
истанчат
Вид збор: Глагол, свршен
Потроши нешто.
Албански: harxhoj
Употреба: Преносно значење

истроши повеќе

истрошат
Вид збор: Глагол, свршен
Потроши до крај.
Албански: shpenzoj
(се истроши) Потроши многу пари.
Албански: shpenzoj

јаде повеќе

јадат
Вид збор: Глагол, несвршен
троши, скусува, одзема
Албански: harxhoj, merr
Употреба: Преносно значење

мастрафи повеќе

(се) мастрафат
Вид збор: Глагол, несвршен
Троши, прави издатоци.
Употреба: Разговорно

одживее повеќе

одживеат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине живот или некој период од него.
Албански: kaloj, jetoj

оди повеќе

одат
Вид збор: Глагол, несвршен
За средства, пари - се употребува, се троши.
Албански: harxhohet, shkon

опрчи повеќе

опрчат
Вид збор: Глагол, свршен
Плати, даде поголема сума пари.
Албански: paguaj shumë të madhe
Употреба: Преносно значење , Разговорно

поарчи повеќе

Види и: арчи (несв.)
поарчат
Вид збор: Глагол, свршен
потроши, изарчи
Турски: harcamak
Употреба: Разговорно

помине повеќе

поминат
Вид збор: Глагол, свршен
Некој мине определено време некаде, некако.
Албански: kaloj

потроши повеќе

потрошат
Вид збор: Глагол, свршен
Употреби пари за купување нешто, истроши.
Албански: shpenzoj, harxhoj
(се потроши) Се истроши; трошејќи стигне до крај на нешто.
Албански: harxhoj

протера повеќе

протераат
Вид збор: Глагол, свршен
Мине некаков дел од животот.
Албански: kaloj

растроши повеќе

растрошат
Вид збор: Глагол, свршен
Потроши многу пари и сл. без мерка, потроши сѐ или речиси сѐ.
(се растроши) Се истроши, се потроши до последно.

седи повеќе

седат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се наоѓа некаде постојано или подолго време.

соса повеќе

(се) сосаат
Вид збор: Глагол, свршен
истроши, сврши
Албански: harxhohem, kryej, sos
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
Дните не ќе се сосаат, а ние ќе се сосаме.

троши повеќе

трошат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави издатоци.
Албански: shpenzoj