capable - онтологија

вичен повеќе

вичниот
Вид збор: Придавка
способен, умешен, кадарен
Употреба: Архаизам

вреден повеќе

вредни
Вид збор: Придавка
Што е способен, кадарен, надарен.
Албански: i aftë

држи повеќе

држат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има можност, способност да направи нешто.
Албански: sa mund

ербап повеќе

ербапи
Вид збор: Придавка
(немен. по род) способен, вешт, важен, напернат
Турски: erbap
Употреба: Неменлив збор , Разговорно

кабил повеќе

Вид збор: Прилог
Способен, што е во состојба, што е спремен нешто да направи.
Турски: kabiliyet
Употреба: Неменлив збор , Разговорно

кадар повеќе

кадри
Вид збор: Придавка
Што е способен, што може нешто да направи.
Турски: kadir

силен повеќе

силни
Вид збор: Придавка
Кој ја знае добро, кој ја исполнува добро својата работа.

способен повеќе

способни
Вид збор: Придавка
Погоден, употреблив за нешто.

спретен повеќе

спретниот
Вид збор: Придавка
брз, кадарен, способен, снаодлив
Српски: спретан
Употреба: Дијалектен збор