save - онтологија

достиска повеќе

Види и: стиска (несв.)
достискаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дочува, додржи нешто.
Албански: shtrëngoj, ruaj
Употреба: Разговорно

економисува повеќе

економисуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
штеди

жали повеќе

жалат
Вид збор: Глагол, несвршен
Штеди (обично негирано).
Албански: kursej

затишти повеќе

затиштат
Вид збор: Глагол, свршен
заштеди
Албански: ruaj
Употреба: Преносно значење

зачува повеќе

Види и: чува (несв.)
зачуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Сочува нешто во помала мера, на покус временски период и сл.
Албански: ruaj, mbroj
Сочува во приватна сопственост.
Албански: ruaj
(се зачува) Се сочува, се дочува нешто во дадена состојба.
Албански: shpëtoj

заштеди повеќе

заштедат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да штеди.
Албански: kursej
Собере пари со штедење.
Албански: kursej
Направи заштеда во средства, стоки, време и сл.
Албански: kursej

избави повеќе

избават
Вид збор: Глагол, свршен
Спаси некого од нешто.
Албански: shpëtoj
(се избави) Се спаси од лошо, од зло.
Албански: shpëtoj nga e keqja

извади повеќе

извадат
Вид збор: Глагол, свршен
Извлече од тешка материјална или друга состојба.
Албански: nxjerr, shpëtoj
(се извади) Се извлече од тешка положба, се спаси, вешто се изговори.
Албански: shpëtoj, dal

извлече повеќе

извлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Спаси, оттргне, повлече од борбена позиција, од игра, од незгода и сл.
Албански: heq, shpëtoj
(се извлече) Се спаси, се повлече од борбена позиција, од некоја тешкотија.
Албански: tërheq, nxjerrë

икономиса повеќе

икономисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Штеди, заштедува нешто.
Албански: kursej
Употреба: Архаизам , Економија , Разговорно

кати повеќе

катат
Вид збор: Глагол, несвршен
Одделува пари, штеди.
Албански: ndaj, kursej
Употреба: Економија

куртули повеќе

куртулат
Вид збор: Глагол, свршен
(се куртули) се спаси
Албански: shpëtoj, kurtalis

куртулиса повеќе

Види и: куртули (св.)
куртулисаат
Вид збор: Глагол, свршен
куртули
Турски: kurtulmak
Употреба: Разговорно

одвои повеќе

одвојат
Вид збор: Глагол, свршен
Остави настрана, заштеди.
Албански: ndaj, kursej

откине повеќе

откинат
Вид збор: Глагол, свршен
(се откине) се спаcи, се ослободи
Албански: liroj, shkëpus

пастри повеќе

пастрат
Вид збор: Глагол, несвршен
чува, пази, варди, крие, штеди
Албански: ruaj
Употреба: Архаизам , Пословнично , Разговорно
Примери:
(разг.) Тој пастри некоја пара.

подзаврти повеќе

подзавртат
Вид збор: Глагол, свршен
Зачува пари, имот и сл.

позачува повеќе

Види и: зачува (св.)
позачуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Зачува нешто малку и во покус временски период.
Албански: ruaj

соса повеќе

(се) сосаат
Вид збор: Глагол, свршен
засолне, спаси, избави
Албански: strehoj, shpëtoj
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
(нар. поез.) По трага им потера достигна,/ и се чудат триесет јунаци,/ каде да се јунаци сосаат.

сочува повеќе

(се) сочуваат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) зачува, (се) запази
Употреба: Ретко

спаси повеќе

спасат
Вид збор: Глагол, свршен
(се спаси) Се избави, се ослободи од лошо, од зло.

спасува повеќе

Види и: спаси (св.)
(се) спасуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) спаси
Албански: sfpëtoj
Примери:
Се спасуваа кој како што знаеше.

стиска повеќе

Види и: стисне (св.)
стискаат
Вид збор: Глагол, несвршен
штеди, скржави
Албански: shtërngoj, kursej

тишти повеќе

тиштат
Вид збор: Глагол, несвршен
штеди
Албански: kursen
Примери:
Цел век тишти, за кого - за светот.

учува повеќе

учуваат
Вид збор: Глагол, свршен
зачува
Употреба: Архаизам
Примери:
Господ ја учувал, да не ја убие Марко.

чува повеќе

чуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Остава да стои нешто, грижејќи се за него; не троши, не употребува нешто.
Албански: ruaj

шпара повеќе

шпараат
Вид збор: Глагол, несвршен
штеди
Германски: sparen
Употреба: Разговорно

штеди повеќе

штедат
Вид збор: Глагол, несвршен
Здржано троши или не троши, чува нешто; за пари: остава настрана, собира.
Албански: kursej
Употреба: Економија
Здржано троши, вложува сила, труд, време и сл.
Албански: kursej