Дијалектен збор - категорија

кабак повеќе

мн. кабаци
Вид збор: Именка, машки род
тиква
Англиски: pumpkin Турски: kabak Албански: kungull

када повеќе

мн. кади
Вид збор: Именка, женски род
бочва
Англиски: vat Албански: kacë, fuçi

каданка повеќе

мн. каданки
Вид збор: Именка, женски род
црвен плод од пченка
Англиски: red corn Албански: kollomboq i kuq

кадела повеќе

мн. кадели
Вид збор: Именка, женски род
фурка
Англиски: spindle Албански: bosht, furkë

какараска повеќе

мн. какараски
Вид збор: Именка, женски род
страчка
Англиски: magpie

календарка повеќе

мн. календарки
Вид збор: Именка, женски род
машка горна облека

калерка повеќе

мн. калерки
Вид збор: Именка, женски род
Вид слива.
Англиски: plum Албански: lloj kumbulle

калешвица повеќе

мн. калешвици
Вид збор: Именка, женски род
црноока жена
Англиски: brunette

калпазан повеќе

мн. калпазани
Вид збор: Именка, машки род
никаквец
Англиски: rascal Турски: kalpazan

каљачи повеќе

каљачите
Вид збор: Именка, множина
калоши
Англиски: galosh Француски: galoche

канарка повеќе

мн. канарки
Вид збор: Именка, женски род
Бачилски овци одделени во групи.
Албански: dele bulmetore

каниса повеќе

Види и: кани (св. и несв.)
канисаат
Вид збор: Глагол, свршен
кани
Англиски: invite

каниска повеќе

мн. каниски
Вид збор: Именка, женски род
Храна со која се канат гости на свадба.
Албански: ushqim gjat ftesës për darsëm
Прилогот што го носат свадбарите на свадба.
Албански: sendet e darsmorëve në darsëm

кантарки повеќе

Вид збор: Именка, множина
Роднините на невестата што одат кај зетот за да ја видат невестата.

кањерка повеќе

мн. кањерки
Вид збор: Именка, женски род
Вид модри cливи.
Англиски: plum Албански: lloj kumbulle

капуш повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
зелен грав
Англиски: green beans

кара повеќе

караат
Вид збор: Глагол, несвршен
Напаѓа некого или нешто со погрдни зборови.
Англиски: threaten Албански: kërcnoj, kanosem

карма повеќе

мн. карми
Вид збор: Именка, женски род
наредени дрва
Англиски: stack Албански: dru të rradhitur

карпуз повеќе

мн. карпузи
Вид збор: Именка, машки род
лубеница
Англиски: melon Турски: karpuz Албански: shalqi

кат повеќе

мн. катови
Вид збор: Именка, машки род
Како степен: пат, пати.
Англиски: times Турски: kat Албански: hise, her

катарка повеќе

мн. катарки
Вид збор: Именка, женски род
пуканка
Англиски: popcorn Албански: popkorn, kokoshka

катери повеќе

(се) катерат
Вид збор: Глагол, несвршен
се качува
Англиски: climb

катерица повеќе

мн. катерици
Вид збор: Именка, женски род
верверица
Англиски: squirrel Бугарски: катерица

кафана повеќе

Види и: кафеана (ж.)
мн. кафани
Вид збор: Именка, женски род
кафеана
Англиски: tavern Српски: кафана Албански: tavernë, mejhane

кафти повеќе

Види и: кавти (несв.)
(се) кафтат
Вид збор: Глагол, несвршен
(cе) кавти

кашарок повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Вид каша.
Албански: lloj qulli

кикирика повеќе

мн. кикирики
Вид збор: Именка, женски род
кикиритка
Англиски: peanut Албански: kikirik

китка повеќе

мн. китки
Вид збор: Именка, женски род
цвет
Англиски: flower Албански: lule
(само мн.) сипаница
Англиски: measles Албански: fruth

кладење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
обложување
Англиски: betting

клади повеќе

кладат
Вид збор: Глагол, несвршен
обложува
Англиски: bet Српски: кладити

клица повеќе

мн. клици
Вид збор: Именка, женски род
бацил
Англиски: germ Српски: клица

кљусе повеќе

мн. кљусиња
Вид збор: Именка, среден род
истоштен коњ
Англиски: plug Српски: кљусе

книговезничар повеќе

Види и: книговезец (м.)
мн. книговезничар
Вид збор: Именка, машки род
книговезец
Англиски: bookbinder

ко повеќе

Вид збор: Прилог
како
Англиски: as

кобајаги повеќе

Вид збор: Прилог
како да
Англиски: pretending

кодош повеќе

мн. кодоши
Вид збор: Именка, машки род
Посредник при женидба или мажачка.
Англиски: go between Турски: godoş Албански: mësit, shkues

кодоши повеќе

кодошат
Вид збор: Глагол, несвршен
Посредува при женидба или мажачка.
Англиски: go between Албански: bën mësitni, ndërmjetëson

кокал повеќе

мн. кокали
Вид збор: Именка, машки род
коска
Англиски: bone Албански: asht, kockë
глужд
Англиски: ankle Албански: nyjë, kyç
зглоб
Англиски: joint Албански: nyjë

кокалест повеќе

кокалестиот
Вид збор: Придавка
ковчест
Англиски: bony

кокалка повеќе

мн. кокалки
Вид збор: Именка, женски род
ковче
Англиски: bone

кокодака повеќе

кокодакаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(за кокошка) Испушта карактеристичен глас.
Англиски: cluck Албански: kakaris
Зборува гласно за неважни работи.
Англиски: gabble Албански: bërbëlit

колбаса повеќе

Види и: колбас (м.)
мн. колбаси
Вид збор: Именка, женски род
колбас
Англиски: sausage

колтук повеќе

мн. колтуци
Вид збор: Именка, машки род
Делот од раката до лактот, од долната страна.
Англиски: forearm Турски: koltuk Албански: llan dore, sqetull

комињак повеќе

мн. комињаци
Вид збор: Именка, машки род
коминарка
Албански: raki rrushi
коминарник
Албански: ku ruhet rakia

комка повеќе

комкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прима причеста.
Албански: kungoj

комка повеќе

мн. комки
Вид збор: Именка, женски род
црковна причесна
Англиски: Holy Communion

комкалница повеќе

мн. комкалници
Вид збор: Именка, женски род
Метална чаша за причесна.
Англиски: chalice

коров повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
троскот, плевел, пиреј
Српски: коров

косел повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
сулфур
Англиски: sulfur

косма повеќе

мн. косми
Вид збор: Именка, женски род
влакно
Англиски: hair Албански: qime
коса
Англиски: hair Албански: qime flokësh

котка повеќе

мн. котки
Вид збор: Именка, женски род
мачка
Англиски: cat Албански: macë

кочи повеќе

кочат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се гали, се умилкува.
Англиски: pet

кочопери повеќе

(се) кочоперат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се дува, се прави важен, се истакнува.
Англиски: puff up

кошта повеќе

коштаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Чини, има одредена цена.
Англиски: cost Германски: kosten

коштан повеќе

Види и: костен (м.)
мн. коштани
Вид збор: Именка, машки род
костен
Англиски: chestnut Албански: gështenjë

крак повеќе

мн. краци
Вид збор: Именка, машки род
нога
Англиски: leg Албански: krah

крема повеќе

Види и: крем (м.)
мн. креми
Вид збор: Именка, женски род
крема
Англиски: cream

креч повеќе

мн. кречеви
Вид збор: Именка, машки род
вар
Англиски: chalk Албански: gëlqere

кречи повеќе

кречат
Вид збор: Глагол, несвршен
варосува
Англиски: whitewash

крз повеќе

Вид збор: Предлог
низ
Англиски: through

криумчар повеќе

мн. криумчари
Вид збор: Именка, машки род
Тој што кришум, илегално тргува со стока без да плаќа даноци или давачки.
Англиски: smuggler Српски: кријумчар

криумчарење повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Илегална трговија со стока.
Англиски: smuggling Српски: кријумчарење

криумчари повеќе

криумчарат
Вид збор: Глагол, несвршен
Илегално, кришум тргува со стока.
Англиски: smuggle Српски: кријумчарити

крклица повеќе

Види и: какол (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
какол

крколица повеќе

мн. крколици
Вид збор: Именка, женски род
свијок
Англиски: bend

кркче повеќе

Види и: крг (м.)
мн. кркчиња
Вид збор: Именка, среден род
крг

крмуз повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
темноцрвена боја
Англиски: red Турски: kırmızı

крошна повеќе

мн. крошни
Вид збор: Именка, женски род
Плетена направа од дрвени прачки или трски која служи за носење разни предмети.
Англиски: basket Албански: shportë

крсташ повеќе

мн. крсташи
Вид збор: Именка, машки род
крстоносец
Англиски: crusader

крстословка повеќе

мн. крстословки
Вид збор: Именка, женски род
крстозбор
Англиски: crossword

кртала повеќе

Види и: тркала (несв.)
крталаат
Вид збор: Глагол, несвршен
тркала

кршалец повеќе

мн. кршалци
Вид збор: Именка, машки род
јадец

крштевање повеќе

крштевањето
Вид збор: Именка, среден род
Религиозен обред со кој се симболизира примањето на христијанската вера.
Англиски: baptizing

ксмет повеќе

Види и: касмет (м.)
мн. ксмети
Вид збор: Именка, машки род
(к'смет ) касмет
Англиски: kismet

кубе повеќе

мн. кубиња
Вид збор: Именка, среден род
Небо, непце во горниот дел од усната празнина.
Латински: palatum Англиски: palate Албански: kube, qiellzë

кужељ повеќе

мн. кужели
Вид збор: Именка, машки род
Оронет пченкарен клас.
Англиски: cob

кужла повеќе

Види и: кужељ (м.)
мн. кужли
Вид збор: Именка, женски род
кужељ

кузња повеќе

мн. кузњи
Вид збор: Именка, женски род
ковачница
Англиски: forge

кулестра повеќе

Види и: куластра (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
куластра

кумита повеќе

Види и: комита (м.)
мн. кумити
Вид збор: Именка, машки род
комита
Англиски: rebell

купатило повеќе

мн. купатила
Вид збор: Именка, среден род
Место за туширање и капење.
Англиски: bathroom Српски: купатило

купец повеќе

мн. купци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што купува.
Англиски: buyer Албански: blerës

кус повеќе

мн. кусови
Вид збор: Именка, машки род
бут
Англиски: leg Албански: tul

кутлача повеќе

мн. кутлачи
Вид збор: Именка, женски род
Голема лажица, обично за сервирање супа.
Англиски: ladle Српски: кутљача
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш