Анатомија - категорија

сад повеќе

мн. садови
Вид збор: Именка, машки род
Во анатомијата - орган во телото на луѓето и животните по кој се движи крвта или лимфата.
Англиски: vessel Албански: enë

сало повеќе

мн. сала
Вид збор: Именка, среден род
Дебелина натрупана околу одделни делови на телото на човека.
Англиски: flab Албански: dhjamë, celulit

сегмент повеќе

мн. сегменти
Вид збор: Именка, машки род
Во анатомијата - кај некои животни: еден од членовидните делови на телото.
Англиски: segment Албански: segment

секач повеќе

мн. секачи
Вид збор: Именка, машки род
Преден заб приспособен за сечење на храната во устата.
Англиски: incisor

семевод повеќе

мн. семеводници
Вид збор: Именка, машки род
Во анатомијата - канал низ кој минува семето.
Латински: vas deferens Англиски: spermatic duct Албански: spermëpërçues

сетивен повеќе

Види и: сетилен (прид.)
сетивниот
Вид збор: Придавка
сетилен
Англиски: sensory

сетилен повеќе

сетилни
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на сетило.
Англиски: sensory

симпатичен повеќе

симпатични
Вид збор: Придавка
Дел од вегетативениот нервен систем.
Англиски: sympathetic

скалп повеќе

мн. скалпови
Вид збор: Именка, машки род
Кожата со косата одрана од главата на непријателот како трофеј кај некои диви племиња.
Англиски: scalp Албански: skalp

скелет повеќе

мн. скелети
Вид збор: Именка, машки род
Во анатомијата - сите коски што ја составуваат тврдата основа на човечко или животинско тело.
Англиски: skeleton Албански: skelet

скут повеќе

мн. скутови
Вид збор: Именка, машки род
Делот околу бедрата и мевот на седнат човек.
Англиски: lap Албански: prehër

слабина повеќе

мн. слабини
Вид збор: Именка, женски род
Кај човек и животно - место на долниот страничен дел на мевот.
Англиски: side Албански: ijë
Примери:
Чувствуваше болки во слабините.

слабински повеќе

Види и: слабина (ж.)
слабински
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на слабина.
Албански: ije, i belit
Примери:
Слабински појас.

слезена повеќе

Вид збор: Именка, женски род
слезина
Англиски: spleen Албански: shpretkë

слезина повеќе

мн. слезини
Вид збор: Именка, женски род
Кај човека и некои животни - крвотворен орган што се наоѓа меѓу желудникот и витите ребра на левата страна.
Англиски: spleen Албански: shpretkë

слезинка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
слезина
Англиски: spleen Албански: shpretkë

слепоочник повеќе

Види и: слепоочница (ж.)
мн. слепоочници
Вид збор: Именка, машки род
слепоочница
Англиски: temple

слепоочница повеќе

слепоочницата
Вид збор: Именка, женски род
Слепо око (местото меѓу веѓата и горниот крај на увото).
Англиски: temple Албански: eshtër temporal

слепо црево повеќе

Вид збор: Сложенка
Црволик додаток прикачен на продолжетокот од дебелото црево.
Латински: intestinum caecum Англиски: appendix

слеска повеќе

Вид збор: Именка, женски род
слезина
Англиски: spleen Албански: shpretkë

сливица повеќе

мн. сливици
Вид збор: Именка, женски род
(почесто мн.) крајник
Англиски: tonsil Албански: bajame
Примери:
Воспаление на сливиците.

сливник повеќе

мн. сливници
Вид збор: Именка, машки род
крајник
Англиски: tonsil Албански: bajame

слина повеќе

Види и: слинка (ж.)
мн. слини
Вид збор: Именка, женски род
слинка
Англиски: slime

слинка повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Кај човек и животно -течност што ја лачат некои жлезди околу устата.
Англиски: slime

слузница повеќе

слузницата
Вид збор: Именка, женски род
Слузна ципа, лигавица.
Англиски: mucous membrane Албански: mukozë

слузокожа повеќе

Види и: слузница (ж.)
слузокожата
Вид збор: Именка, женски род
слузница
Латински: Tunica mucosa Англиски: mucous membrane Албански: mukozë

солзница повеќе

мн. солзници
Вид збор: Именка, женски род
Солзна жлезда.
Англиски: lacrimal gland Албански: gjëndër loti, lakrimale

сплина повеќе

мн. сплини
Вид збор: Именка, женски род
слеска, слезина
Англиски: spleen Албански: shpretkë

срамен повеќе

срамни
Вид збор: Придавка
Интимен дел од телото.
Англиски: pubic Албански: i turpshëm

срж повеќе

(едн.) сржта
Вид збор: Именка, женски род
Супстанца што се наоѓа во внатрешноста на коските.
Англиски: marrow Албански: palcë

срт повеќе

мн. сртови
Вид збор: Именка, машки род
'рбет
Англиски: spine Турски: sırt Албански: kurriz

срце повеќе

мн. срца
Вид збор: Именка, среден род
Централен орган на крвотокот; место на левата страна на градите под кое се наоѓа овој орган.
Англиски: heart Албански: zemër

стапало повеќе

мн. стапала
Вид збор: Именка, среден род
Делот од ногата на кој се стапува.
Англиски: sole Албански: shputë, taban

стегач повеќе

мн. стегачи
Вид збор: Именка, машки род
Мускул што излегува од желудникот или од цревото во форма на прстен што има функција да стега.
Англиски: sphincter

стомак повеќе

мн. стомаци
Вид збор: Именка, машки род
желудник
Англиски: stomach Албански: bark, stomak

страници повеќе

страниците
Вид збор: Именка, множина
крајници, сливици
Англиски: tonsil Албански: bajame

струк повеќе

мн. струкови
Вид збор: Именка, машки род
Најтесен дел од трупот меѓу градите и колковите.
Англиски: waist

сувожилие повеќе

мн. сувожилија
Вид збор: Именка, среден род
Сврзувачки жили на екстремитетите.
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш