side - онтологија

бок повеќе

мн. бокови
Вид збор: Именка, машки род
страна

држи повеќе

држат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се наоѓа на страната на некого.
Албански: mbaj anë

јан повеќе

мн. јанови
Вид збор: Именка, машки род
страна
Албански: anë
Употреба: Архаизам

крак повеќе

мн. краци
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што по обликот наликува на нозе или што во целината на предметот, телото има уочлива должина.
Албански: krah
Една од правите линии што го формираат аголот.
Албански: krah, gjymtyrë
Употреба: Математика

крило повеќе

мн. крилја
Вид збор: Именка, среден род
страна на возвишение
Албански: anë, breg
Употреба: Географија

слабина повеќе

мн. слабини
Вид збор: Именка, женски род
Кај човек и животно - место на долниот страничен дел на мевот.
Албански: ijë
Употреба: Анатомија
Примери:
Чувствуваше болки во слабините.

страна повеќе

мн. страни
Вид збор: Именка, женски род
Пространство, место што се наоѓа оддесно или одлево, однапред или одзади на нешто.
Албански: anë
Во геометријата - права линија што заградува геометриска фигура.
Албански: anë
Четирите страни на светот.
Албански: anë
Употреба: Географија

страни повеќе

странат
Вид збор: Глагол, несвршен
Обично за дрва - реди на страни.
Албански: palon
Примери:
Ги сечеше дрвата, ги носеше и ги странеше.

тараф повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Група луѓе кои стојат како противничка страна наспроти друга група.
Турски: taraf
Употреба: Архаизам
Примери:
На чиј тараф си?