Лингвистика - категорија

жаргон повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Говор на луѓе од иста професија, сталеж или социјална група кој содржи посебно карактеристични зборови, изрази и условни, изместени значења на зборови надвор од општоусвоената терминологија и од нормите на стандардниот јазик.
Англиски: colloquialism Француски: jargon

жаргонизам повеќе

мн. жаргонизми
Вид збор: Именка, машки род
Збор или реченица својствени на некој жаргон.
Англиски: colloquialism
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ш