colloquialism - онтологија

жаргон повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Говор на луѓе од иста професија, сталеж или социјална група кој содржи посебно карактеристични зборови, изрази и условни, изместени значења на зборови надвор од општоусвоената терминологија и од нормите на стандардниот јазик.
Француски: jargon
Употреба: Лингвистика

жаргонизам повеќе

мн. жаргонизми
Вид збор: Именка, машки род
Збор или реченица својствени на некој жаргон.
Употреба: Лингвистика