Технологија - категорија

садоперка повеќе

мн. садоперки
Вид збор: Именка, женски род
Машина за миење садови.
Англиски: dishwasher

самоков повеќе

мн. самокови
Вид збор: Именка, машки род
Чекан што се движи со парна, водна или електрична сила.
Англиски: steam hammer

светломер повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Дел кај фотоапарат за мерење и регулирање на светлината.
Англиски: photometer

свеќица повеќе

Види и: свеќичка (ж.)
мн. свеќици
Вид збор: Именка, женски род
свеќичка
Англиски: spark plug Албански: kandele

свеќичка повеќе

мн. свеќички
Вид збор: Именка, женски род
Направа што произведува пламен, искри.
Англиски: spark plug Албански: kandele

сеалка повеќе

Види и: сејалка (ж.)
мн. сеалки
Вид збор: Именка, женски род
сејалка

сејалка повеќе

мн. сејалки
Вид збор: Именка, женски род
Машина за сеење.
Англиски: seeder

сејачка повеќе

мн. сејачки
Вид збор: Именка, женски род
Машина за сеење.
Англиски: seeder Албански: mbjellëse

секач повеќе

мн. секачи
Вид збор: Именка, машки род
Уред за сечење железо.
Примери:
браварски секач

секција повеќе

мн. секции
Вид збор: Именка, женски род
Дел на некој градежен систем, на некоја машина или уред, блок.
Англиски: section Албански: seksion

селектор повеќе

мн. селектори
Вид збор: Именка, машки род
Апарат, машина за селекција.
Англиски: selector

семевод повеќе

мн. семеводници
Вид збор: Именка, машки род
Дел од сејалка кој служи за подавање на семето.
Албански: farëpërçues

сензор повеќе

мн. сензори
Вид збор: Именка, машки род
Уред што открива и регистрира физички својства.
Англиски: sensor
Примери:
Сензорите покажаа присуство на извор на енергија.

сензорен повеќе

сензорниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на сензор.

сепаратор повеќе

мн. сепаратори
Вид збор: Именка, машки род
Апарат за одделување на една материја од друга.
Англиски: separator

сервисер повеќе

мн. сервисери
Вид збор: Именка, машки род
Лице што врши поправка на електрични апарати, компјутери и сл.
Англиски: maintenance, repairman

сервомеханизам повеќе

мн. сервомеханизми
Вид збор: Именка, машки род
Механизам со помошни агрегати, што ја засилуваат функцијата.
Англиски: servo-mechanism
Примери:
сервомеханизам кај управувачот на автомобилот

сервомотор повеќе

мн. сервомотори
Вид збор: Именка, машки род
Мотор со прецизна контрола на брзината, забрзувањето и позицијата на роторот.
Англиски: servomotor

серија повеќе

мн. серии
Вид збор: Именка, женски род
Ред производи изработени по еден стандард.
Англиски: serial Албански: seri
Примери:
Најновата серија автомобили.

симулатор повеќе

мн. симулатори
Вид збор: Именка, машки род
Направа што симулира некоја вистинска појава или процес со цел да се проучи нешто или да се извежба нешто.
Англиски: simulator
Примери:
Симулатор за летање.

симулација повеќе

мн. симулации
Вид збор: Именка, женски род
Моделирање на процеси и настани.
Англиски: simulation Албански: simulim
Примери:
Симулација на вселенскиот лет.

синџирник повеќе

мн. синџирници
Вид збор: Именка, машки род
запченик
Англиски: gearwheel

скенер повеќе

мн. скенери
Вид збор: Именка, машки род
Уред за испитување нешто.
Англиски: scanner

скенира повеќе

скенираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Испитува предмет со скенер.
Англиски: scan

склоп повеќе

мн. склопови
Вид збор: Именка, машки род
Група на делови со заедничка функција.
Англиски: assembly Албански: strukturë, përbërje

склопка повеќе

мн. склопки
Вид збор: Именка, женски род
Уред за автоматско исклучување и исклучување на електрично коло.
Англиски: switch

скрипец повеќе

мн. скрипци
Вид збор: Именка, машки род
Направа за дигање тежести.
Англиски: pulley Албански: makara, pulexhë

славеј повеќе

мн. славеи
Вид збор: Именка, машки род
славина
Англиски: faucet Албански: rubinet

славина повеќе

мн. славини
Вид збор: Именка, женски род
Направа за отпуштање течност или гас.
Англиски: faucet

слее повеќе

слеат
Вид збор: Глагол, свршен
За метали - соедини со леење; направи со леење, излее.
Англиски: cast Албански: bashkojë

слушалка повеќе

мн. слушалки
Вид збор: Именка, женски род
Дел од телефонски апарат што служи и за слушање и за зборување.
Англиски: receiver Албански: receptor, dorezë telefoni
(обично мн.) Апарат за слушање радио без звучник и за работа на телеграфист.
Англиски: earphone Албански: veshore

слушач повеќе

мн. слушачи
Вид збор: Именка, машки род
Апарат за слушање.
Англиски: receiver Албански: receptor, aparat për ndëgjim

смукалка повеќе

Види и: шмукалка (ж.)
мн. смукалки
Вид збор: Именка, женски род
шмукачка, шмукалка
Англиски: vacuum cleaner

сопирачка повеќе

мн. сопирачки
Вид збор: Именка, женски род
Устројство за сопирање, за прекратување на движењето на некоја машина.
Англиски: brake Албански: fren
Примери:
воздушна сопирачка

сортирач повеќе

мн. сортирачи
Вид збор: Именка, машки род
Механизам, машина за сортирање на нешто.
Албански: sortuese

сортирачка повеќе

Види и: сортирач (м.)
мн. сортирачки
Вид збор: Именка, женски род
сортирач

сортирка повеќе

Види и: сортирач (м.)
мн. сортирачки
Вид збор: Именка, женски род
сортирач

состав повеќе

мн. состави
Вид збор: Именка, машки род
Местото каде што е составено нешто.
Англиски: junction Албански: kryqëzim

спој повеќе

мн. споеви
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што сврзува нешто, местото каде што е соединето нешто.
Англиски: joint Албански: nyjë, lidhje
Примери:
Спојот на цевките.

спојница повеќе

мн. спојници
Вид збор: Именка, женски род
Она со кое нешто се спојува.
Англиски: clutch Албански: lidhëse, mbërthyese

спрега повеќе

мн. спреги
Вид збор: Именка, женски род
врска, поврзување
Англиски: coupling Албански: lidhje, bashkim

стабилизатор повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Уред за поддржување на постојаноста на нешто.
Англиски: stabilizer
Примери:
Стабилизатор на електричниот напон.

стаклорезец повеќе

мн. стаклоресци
Вид збор: Именка, машки род
Инструмент за режење стакло.
Англиски: glass cutter

стартер повеќе

мн. стартери
Вид збор: Именка, машки род
Дел на автомобилот за стартување на моторот.
Англиски: starter Албански: startues

статор повеќе

мн. статори
Вид збор: Именка, машки род
Неподвижен дел на машина: турбина, електричен двигател и сл.
Англиски: stator

стега повеќе

мн. стеги
Вид збор: Именка, женски род
Механички елемент што служи за прицврстување.
Англиски: clamp Албански: pirg

стереокамера повеќе

мн. стереокамери
Вид збор: Именка, женски род
Фотографски апарат со два објектива чии снимки служат за стереоскопски набљудување.
Англиски: stereo camera

стереофонија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Начин на снимање, пренесување и репродукција на звук.
Англиски: stereophony

стрелка повеќе

мн. стрелки
Вид збор: Именка, женски род
Стрелката на часовникот или на инструмент.
Англиски: pointer Албански: akrep

струен повеќе

струјни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на електрична струја.

струја повеќе

мн. струи
Вид збор: Именка, женски род
Движење на електрична енергија.
Англиски: electrical current Албански: rrymë

струјомер повеќе

мн. струјомери
Вид збор: Именка, машки род
Апарат за мерење на потрошената електрична струја.
Англиски: electric meter

сув повеќе

суви
Вид збор: Придавка
Кој дејствува или се произведува при отсуство на влага.
Англиски: dry Албански: i thatë, i tharë

сурме повеќе

мн. сурмиња
Вид збор: Именка, среден род
заврница
Англиски: bolt Турски: sürme

сушач повеќе

мн. сушачи
Вид збор: Именка, машки род
Апарат за сушење.
Англиски: dryer
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш