Преносно значење - категорија

наака повеќе

наакаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се наака) се наскита
Англиски: roam Албански: knaqem duke shetit

набабари повеќе

набабарат
Вид збор: Глагол, свршен
(се набабари) Се наоблече премногу.
Албански: vesh tepër

набавта повеќе

набавтаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изнакаже што било.
Албански: ushtrimin
изнатепа
Англиски: beat up Албански: rah
(се набавта) се изнајаде, се прејаде
Англиски: overeat Албански: nopem

набае повеќе

набаам
Вид збор: Глагол, свршен
Накаже многу, сѐ и сешто, изналаже.
Албански: flet gjithëçka

набразди повеќе

набраздат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие брчки.
Англиски: furrow Албански: rrudhem

навалица повеќе

мн. навалици
Вид збор: Именка, женски род
Душевна оптовареност, обземеност.
Англиски: rush Албански: turrje

навев повеќе

мн. навеви
Вид збор: Именка, машки род
Влијание, дејство од некоја страна.
Англиски: influence Албански: ndikim, influencë

навее повеќе

Види и: вее (св. и несв.)
навеат
Вид збор: Глагол, свршен
Донесе, неочекувано дојде.
Англиски: blow Албански: bie, sjell papritmas
Предизвика, поттикне нешто (некакво расположение, мисли).
Англиски: bring Албански: shkaktoj, sjell

навигира повеќе

навигираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Пребарува информации во интернет.
Англиски: navigate

навлезе повеќе

Види и: влезе (св.)
навлезат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши голем дел од некоја работа, прошири знаења, се задлабочи во нешто.
Англиски: enter Албански: fut, hyj
Стигне до некоја возраст.
Англиски: enter Албански: hy, arrij

наврзалка повеќе

мн. наврзалки
Вид збор: Именка, женски род
приказна, кажување
Англиски: story Албански: rrëfim, tregim

наврзе повеќе

наврзат
Вид збор: Глагол, свршен
Изнакаже, назборува многу.
Англиски: add Албански: tregoj, rrëfej, flas
претскаже, зарече
Англиски: predict Албански: paratregoj, parashikoj

наврнат повеќе

наврнатиот
Вид збор: Придавка
Нерасположен, тажен, незадоволен (обично во споредба:

нагази повеќе

нагазат
Вид збор: Глагол, свршен
Случајно, ненамерно сретне некого, нешто (некоја незгода).
Англиски: stumble Албански: rastësisht
Дојде во посета непоканет, неочекуван.
Албански: erdh pa ftesë

нагласок повеќе

мн. нагласоци
Вид збор: Именка, машки род
Посебно значење или истакнување на предмет, идеја, факт.
Англиски: emphasize

нагнете повеќе

нагнетат
Вид збор: Глагол, свршен
Прејаде, пренасити некого.
Англиски: overfeed Албански: ngop

нагрби повеќе

нагрбат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде некому задача, работа (обично покрупна, потешка).
Англиски: burden Албански: ngarkoj
(се нагрби) Прими на себе, се задолжи со некоја (обично потешка) задача, работа.
Англиски: burden Албански: ngarkoj

нагрди повеќе

нагрдат
Вид збор: Глагол, свршен
расипе, уништи
Англиски: destroy Албански: prish, shkatërroj

нагризе повеќе

нагризат
Вид збор: Глагол, свршен
Оштети, разјаде (од киселина, од 'рѓа).
Англиски: eat away Албански: brej

над повеќе

Вид збор: Предлог
Количествен признак, повеќе од нешто.
Англиски: over
Објект врз кој е насочено, сосредоточено дејството.
Англиски: over

надвисне повеќе

(се) надвиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Се закани, навести нешто непријатно, лошо.
Англиски: hang Албански: kanoset

надвиши повеќе

надвишат
Вид збор: Глагол, свршен
Надмине некого или нешто во висина.
Англиски: grow higher Албански: tejkaloj në lartësi

надградба повеќе

мн. надградби
Вид збор: Именка, женски род
Тоа што се додава кон нешто што се има, што постои.
Албански: mbindërtim

надгради повеќе

надградат
Вид збор: Глагол, свршен
Прошири, поусоврши, поразвие нешто што веќе постои.
Англиски: improve Албански: përmirësoj

надоврзе повеќе

надоврзат
Вид збор: Глагол, свршен
При зборување додаде, каже нешто.
Англиски: add Албански: shtoj
(се надоврзе) Продолжи расправа, се искаже на определена тема; додаде кон своето или кон искажувањето на други.
Англиски: continue Албански: ndërlidhem

надогради повеќе

Види и: догради (св.)
надоградува
Вид збор: Глагол, свршен
Поразвие, поусоврши, дополни нешто што постои.
Англиски: add Албански: shtoj, përforcoj

надраска повеќе

надраскаат
Вид збор: Глагол, свршен
Напише набрзина, нечитливо, нацрта како било.
Англиски: scribble Албански: shkaravit

надрасне повеќе

надраснат
Вид збор: Глагол, свршен
Надмине некого во нешто, покаже посилно изразема особина (во умеење, знаење, дарба, способност за нешто и др.)
Англиски: exceed Албански: tejkaloj

надрида повеќе

надридаат
Вид збор: Глагол, свршен
Назборува многу, сешто, надрдори.
Англиски: blab Албански: llomotis

надроби повеќе

надробат
Вид збор: Глагол, свршен
Надрдори, изнакаже сешто.
Англиски: blab Албански: llomotis

надуе повеќе

надујат
Вид збор: Глагол, свршен
(се надуе) Се вообрази, стане премногу горд.
Англиски: swell Албански: mburrem
(се надуе) се намурти, се налути
Англиски: annoy Албански: hidhërua

надуши повеќе

надушат
Вид збор: Глагол, свршен
Насети, открие нешто.
Англиски: sense

наебе повеќе

наебат
Вид збор: Глагол, свршен
Влезе во невоља.
Англиски: fuck

наежави повеќе

(се) наежават
Вид збор: Глагол, свршен
Се наостри за борба, за напад.
Англиски: electrify Албански: rrënqeth

наезда повеќе

мн. наезди
Вид збор: Именка, женски род
Ненадејна појава на инсекти или на други штетници.
Англиски: invasion Албански: invazion
Примери:
Наезда на скакулци.
Надоаѓање на многу луѓе во некое место, во некоја земја.
Англиски: deluge Албански: rrëke, invazion
Примери:
Наезда на туристи.

наелектризира повеќе

наелектризираат
Вид збор: Глагол, свршен
Создаде напнатост, нервоза, вознемиреност кај некого.
Англиски: electrify Албански: elektrizoj

назаби повеќе

назабат
Вид збор: Глагол, свршен
(се назаби) се налути, се наостри, се озлоби
Албански: hidhëroj, tregon dhëmbët

назрее повеќе

назреат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане неодложно.
Англиски: mature Албански: piqet, plotëson

наѕира повеќе

Види и: наѕре (св.)
наѕираат
Вид збор: Глагол, несвршен
согледува, насетува
Англиски: sense Албански: ndjej
(се наѕира) Се забележува, се насетува.
Англиски: sense Албански: ndjej

најавне повеќе

Види и: јавне (св.)
најавнат
Вид збор: Глагол, свршен
Притисне, обземе, се најде во тешка состојба.
Англиски: depress Албански: depresion

најамчи повеќе

најамчат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде некому несакано задолжение.
Албански: angazhoj

накалеми повеќе

накалемат
Вид збор: Глагол, свршен
Припише некому несторено дело за да биде обвинет.
Англиски: insinuate Албански: shtie

накапе повеќе

накапат
Вид збор: Глагол, свршен
За лисје - напаѓаат.
Англиски: drop Албански: bie
Ненадејно, неочекувано доживее некоја непријатност, нешто лошо; си налепи нешто.
Англиски: get into mess Албански: befas

накисели повеќе

накиселат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие израз на незадоволство.
Албански: pamje e tharbët

накладе повеќе

накладат
Вид збор: Глагол, свршен
Се здебели, се згои (обично за свиња).
Англиски: fatten Албански: trashet

наклепа повеќе

наклепаат
Вид збор: Глагол, свршен
Наклевети, набеди некого.
Англиски: slander Албански: përgojoj, përflas

накрни повеќе

накрнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи штета, наруши нешто.
Англиски: damage Албански: prish, dëmtoj

налае повеќе

(се) налаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изнакаже, изназборува лоши работи некому.
Англиски: lament Албански: leh, flet pa lidhje

налегне повеќе

налегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се најде под некаков притисок, во тешка, непријатна состојба.
Англиски: pressurize Албански: kaploj

налее повеќе

налеат
Вид збор: Глагол, свршен
(се налее) Се напие многу, се опие.
Англиски: get drunk Албански: dehem

налепи повеќе

Види и: лепи (несв.)
налепат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие нешто лошо, се најде во лоша положба.
Англиски: stick Албански: ngjis vehtes

налудничав повеќе

налудничавиот
Вид збор: Придавка
незрел, чуден, необичен
Англиски: immature

намами повеќе

Види и: мами (несв.)
намамат
Вид збор: Глагол, свршен
Се најде привлечен од нешто.
Англиски: attract Албански: tërheq, josh

намачка повеќе

Види и: мачка (несв.)
намачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Избега од некаде - во составот: (си) ја намачка.
Англиски: slip Албански: mbath, ikë

намириса повеќе

намирисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Намине, посети некого, нешто.
Англиски: visit Албански: vizitoj
Насети, открие нешто.
Англиски: sense Албански: zbuloj

намрштен повеќе

намрштениот
Вид збор: Придавка
За временските услови - облачен, мрачен.
Англиски: gloomy

намршти повеќе

Види и: мршти (несв.)
намрштат
Вид збор: Глагол, свршен
(се намршти) За временските услови - се наоблачи, стане мрачно.
Англиски: cloud over Албански: vrënësirë

намуртен повеќе

намуртениот
Вид збор: Придавка
За временските услови - наоблачен, мрачен.
Англиски: gloomy

намурти повеќе

намуртат
Вид збор: Глагол, свршен
(се намурти) За временските услови - стане облачно, мрачно.
Англиски: cloud over Албански: vrënësirë

нанесе повеќе

нанесат
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде, го наведе патот неочекувано, непланирано.
Англиски: bring Албански: sjell, shpie

наоблачи повеќе

Види и: облачи (несв.)
(се) наоблачат
Вид збор: Глагол, свршен
Се намурти, се намршти.
Англиски: cloud Албански: vrënjet, vrenjtem

наоглави повеќе

наоглават
Вид збор: Глагол, свршен
Ограничи слобода некому, оптовари некого со обврска што не му е по волја.
Албански: obligoj

наопаку повеќе

Вид збор: Прилог
погрешно, лошо
Англиски: wrongly

наостри повеќе

наострат
Вид збор: Глагол, свршен
Подбуцне, поттикне некого за расправија, за борба.
Англиски: instigate Албански: ndërsej, nxis

напари повеќе

напарат
Вид збор: Глагол, свршен
Доживее нешто лошо, непријатно.
Англиски: burn Албански: përvëloj, digjem
(се напари) Доживее нешто непријатно, лошо.
Англиски: burn Албански: përvëlohem, digjem

напасник повеќе

мн. напасници
Вид збор: Именка, машки род
Здодевен, премногу натраплив човек.
Англиски: pest Албански: i bezdisshëm

напаствува повеќе

напаствуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Додева, досадува некому.
Англиски: pester Албански: bezdis

наперка повеќе

наперкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се наперка) Се испрејаде, се нагнете од јадење.
Англиски: stuff Албански: ngopem, rrasem

напие повеќе

напијат
Вид збор: Глагол, свршен
(се напие) Прими влага.
Англиски: wet Албански: lagështi

напика повеќе

напикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Зафрли нешто некаде, суреди да не може лесно да се најде.
Англиски: mislay Албански: hedh
Стави, намести некого на добро работно место, во функција преку врска, со протежирање.
Англиски: push Албански:
(се напика) Се зафрли, го снема некаде.
Англиски: disappear Албански: zhdukem
(се напика) Влезе некаде од интерес, се пробие, се вовлече.
Англиски: push Албански: futem

напипа повеќе

напипаат
Вид збор: Глагол, свршен
По некакви знаци насети, открие нешто.
Англиски: sense Албански: hetoj, diktoj, ndjej

напласка повеќе

напласкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Назборува бесмислици, сѐ и сешто.
Англиски: talk nonsense Албански: llomotis

наплеска повеќе

Види и: плеска (несв.)
наплескаат
Вид збор: Глагол, свршен
Измава со шлаканици.
Англиски: slap Албански: rrah me shuplakë, shapullit

напливне повеќе

напливнат
Вид збор: Глагол, свршен
Надојде, се појави во голем број.
Англиски: flood Албански: v[rshoj

напнат повеќе

напнати
Вид збор: Придавка
Што е во состојба на душевна напрегнатост.
Англиски: tense

напои повеќе

напојат
Вид збор: Глагол, свршен
За земја, почва - прими вода, влага.
Англиски: soak Албански: vadis
Вдахне, предизвика некакво (позитивно) чувство.
Англиски: instil Албански: rrënjos
(се напои) Се исполни со вдахновеност, со занес.
Англиски: instil Албански: mbush

напон повеќе

мн. напони
Вид збор: Именка, машки род
Подем, полет на физичката и умствената сила.
Англиски: strain Албански: rritje, tendosje

напореден повеќе

напоредниот
Вид збор: Придавка
Што е споредлив, заменлив со друг, што се случува истовремено со друг.
Англиски: comparable

направи повеќе

направат
Вид збор: Глагол, свршен
Раскаже, смисли нешто.
Англиски: make Албански: tregoj
Произведе, назначи некого за нешто.
Англиски: make Албански: prodhoj

напрчи повеќе

напрчат
Вид збор: Глагол, свршен
(се напрчи) се намурти, се налути
Англиски: anger Албански: hidhëroj
(се напрчи) Се направи важен, се надуе.
Англиски: puff up Албански: çmueshëm

нареди повеќе

наредат
Вид збор: Глагол, свршен
Среди, уреди, доведе во добра состојба.
Англиски: arrange Албански: rregulloj
Дотера, украси некого или нешто.
Англиски: decorate Албански: stolis, rregulloj
(се нареди) Добро се намести, дојде до добро место во службата, во работата.
Албански: u rregullua
(се нареди) Се дотера, се уреди, добро се облече.
Албански: rregullohem

нарцис повеќе

мн. нарциси
Вид збор: Именка, машки род
Човек што е вљубен со себеси.
Англиски: narcissist Албански: narcisist, njeri narcizoid

насади повеќе

насадат
Вид збор: Глагол, свршен
(се насади) Седне на непогодно место.
Англиски: plant Албански: mbjell

насамари повеќе

насамарат
Вид збор: Глагол, свршен
Измами, излаже, изигра некого.
Англиски: swindle Албански: mashtroj

насапуни повеќе

насапунат
Вид збор: Глагол, свршен
излаже, изигра
Англиски: swindle Албански: mashtroj, dredhoj

насаска повеќе

Види и: саска (несв.)
насаскаат
Вид збор: Глагол, свршен
Подбуцне да нападне некого.
Англиски: instigate Албански: ndërsej

наседне повеќе

наседнат
Вид збор: Глагол, свршен
Поверува во некоја лага, стане жртва на измама.
Англиски: set up Албански: grackë

наситен повеќе

наситени
Вид збор: Придавка
Во чијшто состав има голем дел од некоја материја; густ, концентриран.
Англиски: saturated
Што е богат, исполнет со некаква особина.
Англиски: saturated

наслади повеќе

(се) насладат
Вид збор: Глагол, свршен
(се наслади) Се задоволи со насладување, се наужива.
Англиски: enjoy Албански: ëmbëlsohem

наследство повеќе

мн. наследства
Вид збор: Именка, среден род
Постигањата, богатството од животот и културата на претходните епоха и на претходниците.
Англиски: heritage Албански: trashëgimi

насока повеќе

мн. насоки
Вид збор: Именка, женски род
План, цел, карактер на развојот на некоја дејност.
Англиски: trend Албански: trend
Во школството - програма за образование во определен тип занимање.
Англиски: compartment Албански: drejtim

насоли повеќе

насолат
Вид збор: Глагол, свршен
Измами, изигра некого.
Англиски: cheat Албански: mashtroj

наспореден повеќе

наспоредниот
Вид збор: Придавка
Што е споредлив, заменлив со друг, што се случува истовремено со друг.
Англиски: parallel

настожи повеќе

настожат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави нешто во поголемо количество на несоодветно место.
Англиски: cram Албански: mbush, mbledh

настрвен повеќе

настрвени
Вид збор: Придавка
Што е многу озлобен, зол, ожесточен.
Англиски: evil

настрви повеќе

настрват
Вид збор: Глагол, свршен
(се настрви) Се озлоби, стане многу лош зол, подлегне на силни страсти.
Албански: ndërsehem, bëhem i vrazhdë

наталожи повеќе

Види и: таложи (несв.)
(се) наталожат
Вид збор: Глагол, свршен
Се насобере, се натрупа нешто.
Англиски: pile Албански: stivoj, grumbullohet

натегне повеќе

натегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Крене (шише и сл.) да се напие.
Англиски: drink Албански: ngren

натежне повеќе

натежнат
Вид збор: Глагол, свршен
Придобие некого со барање, со молба за нешто.
Англиски: persuade Албански: bind
Почувствува тегоба од нешто.
Англиски: suffer Албански: ndjej, vuaj, rëndoj

натиска повеќе

натискаат
Вид збор: Глагол, несвршен
принудува, присилува
Англиски: force Албански: detyroj

натисне повеќе

натиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Принуди, присили некого.
Англиски: force Албански: detyroj

натовари повеќе

натоварат
Вид збор: Глагол, свршен
Задолжи, оптовари некого со обемна, тешка, важна работа, грижа.
Англиски: burden Албански: ngarkoj
(се натовари) Прими, прифати некоја дополнителна, одговорна работа, задача.
Англиски: burden Албански: ngarkoj

натропа повеќе

Види и: тропа (несв.)
натропаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изнакаже премногу неважни работи, сѐ и сешто.
Англиски: gabble Албански: rrapëllij, murmurit
(се натропа) Со тропање се задоволи.
Англиски: drum Албански: trokas
(се натропа) Се изназборува неважни работи, сѐ и сешто.
Англиски: gabble Албански: rrapëllij, mumrmurit

натури повеќе

натурат
Вид збор: Глагол, свршен
наметне, октроира
Англиски: impose

нафрли повеќе

нафрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Набележи или изложи нешто во општи црти.
Англиски: outline Албански: konturoj
(се нафрли) се напрати
Албански: pluhnoj

нацица повеќе

Види и: цица (несв.)
нацицаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се нацица) Прими големо количество течност.
Англиски: soak Албански: thithë shumë

нашлака повеќе

Види и: шлака (несв.)
нашлакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Лошо изработи нешто (со боја, со малтер).
Албански: punë e dobët

наштави повеќе

наштават
Вид збор: Глагол, свршен
изнатепа, претепа
Англиски: beat up Албански: rrah

наштимува повеќе

наштимуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Организира, дотера, среди нешто.
Англиски: adjust Албански: organizoj, rregulloj

наштрапа повеќе

наштрапаат
Вид збор: Глагол, свршен
Насече со ножици нешто во поголемо количество или набрзина, грубо.
Англиски: cut Албански: prej me gërshërë shumë

невкусен повеќе

невкусниот
Вид збор: Придавка
Што не одговара на добро однесување, на добар стил.
Англиски: tasteless

невралгичен повеќе

невралгичниот
Вид збор: Придавка
осетлив, чувствителен
Англиски: neuralgic

негостољубив повеќе

негостољубивиот
Вид збор: Придавка
За природна средина - див, суров.

недарежлив повеќе

недарежливиот
Вид збор: Придавка
Што не донесува доволно приход.
Англиски: unprofitable Албански: joprofitabil

неделкан повеќе

неделканиот
Вид збор: Придавка
За човек - груб, неразбран, невоспитан.
Англиски: rude Албански: i paedukuar

недоделкан повеќе

недоделканиот
Вид збор: Придавка
За човек - груб, суров, што не умее убаво да се однесува.
Англиски: rude

недозреан повеќе

недозреаниот
Вид збор: Придавка
Што уште не е израстен, пораснат.
Англиски: immature

недостасан повеќе

недостасаниот
Вид збор: Придавка
Недораснат, што уште не постигнал зрелост.
Англиски: immature

незаситен повеќе

незаситениот
Вид збор: Придавка
Во кој нема големо количество на еден од составните делови.
Англиски: unsaturated

нездрав повеќе

нездравиот
Вид збор: Придавка
Што има, што покажува негативни својства.
Англиски: negative

незрел повеќе

незрелиот
Вид збор: Придавка
Млад, што не постигнал полн развој.
Англиски: immature
Што не е доволно промислен.
Англиски: immature

неизделкан повеќе

неизделканиот
Вид збор: Придавка
За човек - груб, суров, со лошо однесување.
Англиски: rude

неискастрен повеќе

неискастрени
Вид збор: Придавка
некултурен, необразован
Англиски: uneducated

нелинеарен повеќе

нелинеарниот
Вид збор: Придавка
Што нема еднаков раст, нерамномерен.
Англиски: nonlinear

нем повеќе

неми
Вид збор: Придавка
Што не е изразен со зборови, гласно.
Англиски: silent
тивок, бесшумен
Англиски: silent

ненаситка повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Силна, постојано незадоволена желба за нешто.
Англиски: greed Албански: untësi, lakmi

необоен повеќе

необоениот
Вид збор: Придавка
Што не е определен, не носи одлика, обележје во некој однос.

необуздан повеќе

необузданиот
Вид збор: Придавка
Што не може да се смири, да се скроти.
Англиски: unrestrained

неписмен повеќе

неписмени
Вид збор: Придавка
непросветен, необразован
Англиски: uneducated

неплоден повеќе

неплодна
Вид збор: Придавка
некорисен, залуден
Англиски: fruitless

неподмачкан повеќе

неподмачканиот
Вид збор: Придавка
Неподмитен, што не добил мито.
Англиски: unbribed

непоткован повеќе

непоткованиот
Вид збор: Придавка
Неподготвен, недоволно упатен, што нема добри познавања во нешто.

непречистен повеќе

непречистениот
Вид збор: Придавка
Непроверен, непрегледан, што има грешки.

неразбуден повеќе

неразбудениот
Вид збор: Придавка
Несвесен, неосвестен за својата положба, за своите права.

нерасипан повеќе

нерасипаниот
Вид збор: Придавка
За мртовец, труп - што не е распаднат.

нераскршен повеќе

нераскршениот
Вид збор: Придавка
Што уште не е способен за живот или за некоја работа.
Англиски: inexperienced

нерасчистен повеќе

нерасчистени
Вид збор: Придавка
Што не е разјаснет, расправен, намирен.
Англиски: unsettled

нескршлив повеќе

нескршливиот
Вид збор: Придавка
Што не може да биде придобиен, совладан.

неспортски повеќе

неспортска
Вид збор: Придавка
Што не е спортски.
Англиски: unfair

несреден повеќе

несредени
Вид збор: Придавка
За лице - што не е смирен, спокоен, сталожен.
Англиски: restless Албански: i shqetësuar

неутрализира повеќе

неутрализираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
спречи, оневозможи, онеспособи
Англиски: neutralize Албански: neutralizoj

нечист повеќе

несчисти
Вид збор: Придавка
Што не е според општоприфатените морални или законски норми.
Англиски: dirty

ниво повеќе

мн. нивоа
Вид збор: Именка, среден род
Степен на развојот на нешто.
Англиски: level Албански: nivel

ниже повеќе

нижат
Вид збор: Глагол, несвршен
Реди, раскажува едно по друго, пишува.
Англиски: write Албански: rradhit, rrëfen, shkruan

низина повеќе

мн. низини
Вид збор: Именка, женски род
Народен бит.
Албански: masë, rrafsh

низок повеќе

ниски
Вид збор: Придавка
Што е неморален, нечесен.
Англиски: low Албански: i ulët

никне повеќе

никнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се појави, се направи.
Англиски: come Албански: çel, mbrrin

никулец повеќе

мн. никулци
Вид збор: Именка, машки род
(обично во мн.) Почеток, почетоци на нешто, на некоја појава што се развива.
Англиски: root Албански: rrënjë, embrion

нирвана повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Состојба на полно спокојство.
Англиски: bliss Албански: lumturi, rehati

нишан повеќе

мн. нишани
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што е предмет на некакво дејствување.
Англиски: goal

нишани повеќе

нишанат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има, пројавува некаква намера, се стреми кон некоја цел.
Англиски: aim Албански: synoj, shënoj

нишка повеќе

мн. нишка
Вид збор: Именка, женски род
Нешто што поврзува, што обединува, што се провлекува како општа линија, идеја, обележје.
Англиски: thread Албански: fije

новороден повеќе

новородениот
Вид збор: Придавка
Што се појавил неодамна.
Англиски: newly appeared

нокдаун повеќе

Види и: ногдаун (м.)
мн. нокдауни
Вид збор: Именка, машки род
тешка безизлезна ситуација
Англиски: knockdown Албански: nokdaun, situatë e rëndë

нота повеќе

мн. ноти
Вид збор: Именка, женски род
Нијанса, составка во некоја содржина.
Англиски: note Албански: shënim, notë

нурка повеќе

(се) нуркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
скита, талка
Англиски: loiter Албански: bredh, vërtitem
се мота, се пика
Англиски: loaf Албански: sillet, vërtitet
Оди несигурно, се порева.
Англиски: walk Албански: ecë jo i sigurt

нурне повеќе

(се) нурнат
Вид збор: Глагол, свршен
се заниша
Англиски: stagger Албански: lëkundem
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш