stuff - онтологија

гнете повеќе

гнетат
Вид збор: Глагол, несвршен
Става, полни нешто некаде со притискање, со гмечење.
Албански: mbush, rras
Лакомо, ненаситно јаде, лапа.
Албански: rras
Употреба: Разговорно

дави повеќе

дават
Вид збор: Глагол, несвршен
(се дави) Нагло, лакомо, многу јаде.
Албански: fus
Употреба: Разговорно

загнете повеќе

загнетат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да гнете, да пика нешто.
Албански: mbush, rras, fus
Почне да гнете, да јаде лакомо.
Албански: rras
Употреба: Пејоратив , Преносно значење

закрка повеќе

закркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да крка (да јаде и да пие лакомо и обилно).
Албански: ha me ngutje
Употреба: Разговорно

зачепи повеќе

зачепат
Вид збор: Глагол, свршен
Затвори со чеп.

згнете повеќе

згнетат
Вид збор: Глагол, свршен
Изеде, изголта лакомо, ненаситно.
Албански: gëlltis
Употреба: Преносно значење , Разговорно

изнаака повеќе

изнаакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Наака, натрупа во голема мера.
Албански: shtie, fus shumë

изнагнете повеќе

Види и: нагнете (св.)
изнагнетат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изнагнете) Се најаде лакомо, во голема мера.
Албански: rras shumë, ngopet
Употреба: Пејоратив , Разговорно

изнапика повеќе

Види и: напика (св.)
изнапикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Напика нешто на некое место.
Албански: fus, shtie

испика повеќе

испикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Пикне, втера едно или многу нешта со напор, со притисок.
Албански: mbush
(се испика) Влезе со напор некаде.
Албански: hyri

испоначичка повеќе

испоначичкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Начичка, насобере многу нешта на тесен простор, во несоодветно нешто.
Албански: grumbulloj, tuboj
Употреба: Разговорно

колка повеќе

колкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За човек - му дава, го тера многу, богато да јаде.
Албански: ushqej shumë
Употреба: Пејоратив
(се колка) За човек - премногу јаде.
Албански: ngop, rras
Употреба: Пејоратив

крка повеќе

кркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Јаде неумерено, лакомо.
Албански: rras
Употреба: Разговорно

набие повеќе

набијат
Вид збор: Глагол, свршен
Нагмечи, повреди со притисок, со удар.
Албански: shtyp

набута повеќе

набутаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со бутање, со туркање втера, внесе.
Албански: rras, fus
Употреба: Разговорно
(се набута) Со бутање влезе.
Албански: fus, rras

набутка повеќе

Види и: набута (св.)
(се) набуткаат
Вид збор: Глагол, свршен
набута

нагнете повеќе

нагнетат
Вид збор: Глагол, свршен
(се нагнете) Се прејаде, се преоптовари со јадење.
Албански: ngopem

накладе повеќе

накладат
Вид збор: Глагол, свршен
Кладе, стави, смести нешто во поголемо количество (зимница, дрва).
Албански: vë, shti

наколка повеќе

наколкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Преполни, нагнете (вреќа, торба).
Албански: mbush përplot
Изобилно нахрани со колкање (обично за мисирка).
Албански: ushqej me kokrra
(се наколка) се испрејаде
Албански: han tejmase
Употреба: Разговорно

наперка повеќе

наперкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Нагнете, напика во нешто.
Албански: fus, trus, rras
Употреба: Разговорно
(се наперка) Се испрејаде, се нагнете од јадење.
Албански: ngopem, rrasem
Употреба: Преносно значење , Разговорно

напика повеќе

напикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Втера, стави со сила, со туркање.
Албански: fut
(се напика) Се смести (обично за повеќемина) во тесен, неудобен простор.
Албански: vendoj

натиска повеќе

натискаат
Вид збор: Глагол, свршен
Смести на мал простор, нагнете.
Албански: shtyp, trus

натупа повеќе

(се) натупаат
Вид збор: Глагол, свршен
Премногу изеде, се прејаде, се нагнете.
Употреба: Разговорно

нафука повеќе

нафукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Премногу најаде, испрејаде некого.
Албански: haj tepër, ndërtem
Употреба: Груб збор , Разговорно
(се нафука) Премногу се најаде, се испрејаде.
Албански: haj tepër, ndërtem

нашиба повеќе

нашибаат
Вид збор: Глагол, свршен
Нагнете нешто (торба, вреќа) премногу, сосила.
Албански: shtyp, ngjesh shumë
Употреба: Разговорно

пика повеќе

(се) пикаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Става во нешто.
Албански: shti, fus
Употреба: Разговорно

пикне повеќе

Види и: пика (несв.)
пикнат
Вид збор: Глагол, свршен
Ставање во нешто тесно со сила.
Албански: fus gjëra
Употреба: Народна поезија

погнете повеќе

погнетат
Вид збор: Глагол, свршен
Гнете малку, кратко време.
Лакомо, брзо изеде.
Употреба: Разговорно

понагнете повеќе

Види и: нагнете (св.)
понагнетат
Вид збор: Глагол, свршен
Нагнете малку или ушѕе малку.

припика повеќе

припикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со тискање бутне, стави нешто некаде.
Употреба: Разговорно
Примери:
Ги припика книгите в чанта.

раскрка повеќе

раскркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да крка.

стутка повеќе

стуткаат
Вид збор: Глагол, свршен
стави, држи
Албански: vendos

тапка повеќе

тапкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Тера некого сосила да јаде многу.
Албански: nxit
Употреба: Преносно значење
(се тапка) Се полни со (храна), многу јаде.
Албански: fut
Употреба: Преносно значење

треска повеќе

трескаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Многу јаде.
Албански: ngopet
Употреба: Преносно значење

чука повеќе

чукаат
Вид збор: Глагол, несвршен
става, мота
Албански: fut
Употреба: Преносно значење

шиба повеќе

шибаат
Вид збор: Глагол, несвршен
става, трупа, метнува
Албански: vendos
Употреба: Преносно значење , Разговорно