disappear - онтологија

бега повеќе

бегаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Брзо поминува, исчезнува.
Албански: ikë, humbë
Употреба: Преносно значење

битисува повеќе

битисуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
завршува, исчезнува
Употреба: Архаизам

витоса повеќе

витосаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се витоса) Отиде некаде, се изгуби, го снема.
Албански: zhduket, humbet
Употреба: Разговорно

губи повеќе

губат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се губи) Исчезнува без трага.
Албански: humbet, zhduket

доима повеќе

доимаат
Вид збор: Глагол, свршен
Престане да има, снема.
Употреба: Разговорно

загаси повеќе

загасат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да исчезне, да замре.
Албански: zhduk
Употреба: Преносно значење

загасне повеќе

Види и: гасне (несв.)
загаснат
Вид збор: Глагол, свршен
Исчезне, замре чувство, поглед и сл.
Албански: shuhet, humbet
Употреба: Преносно значење

загине повеќе

загинат
Вид збор: Глагол, свршен
(се загине) Се загуби, се изгуби некаде.
Албански: humbet

загуби повеќе

загубат
Вид збор: Глагол, свршен
(се загуби) Се изгуби, исчезне, го снема.
Албански: u zhduk

закатани повеќе

закатанат
Вид збор: Глагол, свршен
(се закатани) Се изгуби, исчезне некаде.
Албански: humbem, zhdukem
Употреба: Разговорно

замре повеќе

замрат
Вид збор: Глагол, свршен
За глас, шум, живот, дејност и сл. - стивне, опадне, ослабне; исчезне.
Албански: shuhet
Употреба: Преносно значење

згине повеќе

згинат
Вид збор: Глагол, свршен
Исчезне, се изгуби, го снема.

здува повеќе

здуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Избега, веднаш исчезне.
Албански: zhduket
Употреба: Преносно значење

изгуби повеќе

Види и: губи (несв.)
изгубат
Вид збор: Глагол, свршен
Исчезне, излезе надвор од досегот на сетилните органи.
Албански: humb, zhduket

излезе повеќе

излезат
Вид збор: Глагол, свршен
За нечистотија, дамка - се исчисти, се отстрани.
Албански: e heq

испари повеќе

испарат
Вид збор: Глагол, свршен
Постепено нешто исчезнува, се губи, го снемува.
Албански: zhduket
Употреба: Преносно значење
Исчезне одеднаш, скришно.
Албански: zhduket
Употреба: Разговорно

исчезне повеќе

исчезнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се загуби без трага, го снема.
Албански: zhduk

кидне повеќе

киднат
Вид збор: Глагол, свршен
избега, исчезне
Употреба: Разговорно

мавне повеќе

мавнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се мавне) се истави, го снема
Албански: zhduket

напика повеќе

напикаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се напика) Се зафрли, го снема некаде.
Албански: zhdukem
Употреба: Преносно значење

одмагли повеќе

одмаглат
Вид збор: Глагол, свршен
избега, исчезне
Албански: ik, zhduket
Употреба: Преносно значење , Разговорно

откраде повеќе

(се) открадат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) открадне

открадне повеќе

откраднува
Вид збор: Глагол, свршен
(се открадне) Замине незабележано.

пајдоса повеќе

пајдосат
Вид збор: Глагол, свршен
пропадна
Албански: humbet, zhduket
Употреба: Архаизам , Разговорно

парее повеќе

Види и: испари (св.)
(се) пареат
Вид збор: Глагол, несвршен
исчезнува
Албански: avullon, zhduket
Употреба: Преносно значење

појде повеќе

појдат
Вид збор: Глагол, свршен
изгуби, исчезне, отиде
Албански: zhduket

потоне повеќе

потонат
Вид збор: Глагол, свршен
Пропадне, исчезне, се изгуби.
Албански: zhduket
Употреба: Преносно значење

поштукне повеќе

поштукнат
Вид збор: Глагол, свршен
Исчезне, се изгуби.
Албански: humb, zhduk

пропадне повеќе

пропаднат
Вид збор: Глагол, свршен
исчезне, се загуби
Албански: zhduk

размине повеќе

разминат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3. л.) помине, исчезне
Албански: kalon
Употреба: Разговорно

разруши повеќе

разрушат
Вид збор: Глагол, свршен
(се разруши) Не се оствари, не се оправда.
Албански: nuk zbatoj
Употреба: Преносно значење

снема повеќе

снемало
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3 л. едн.) исчезне
Албански: humbet, zhduket
Примери:
Снема брашно.

снемува повеќе

Види и: снема (св.)
снемуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
исчезне
Албански: zhduket

стопи повеќе

стопат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да исчезне, испари.
Албански: zhduket
Употреба: Преносно значење
(се стопи) исчезне, се испари
Албански: zhduket
Употреба: Преносно значење

умира повеќе

Види и: умре (св.)
умираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Исчезнува, престанува да постои.
Албански: vdes, zhduket
Употреба: Преносно значење

чезне повеќе

чезнат
Вид збор: Глагол, несвршен
се губи, гине, исчсзнува

чисти повеќе

чистат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се истава, си оди, напушта определено место.
Албански: ikë, zhdukem
Употреба: Преносно значење

штукне повеќе

штукнат
Вид збор: Глагол, свршен
исчезне, заскита

штукнува повеќе

Види и: штукне (св.)
штукнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
штукне