Деминутив - категорија

чавче повеќе

Види и: чавка (ж.)
мн. чавчиња
Вид збор: Именка, среден род
чавка
Англиски: crow

чадорче повеќе

Види и: чадор (м.)
мн. чадорчиња
Вид збор: Именка, среден род
Мал чадор за заштита од дожд или сонце, обично женски.
Англиски: umbrella Албански: ombrelë
Мал шатор, шаторче.
Англиски: tent Албански: tend e vogël

чакиче повеќе

Види и: чакија (ж.)
мн. чакичиња
Вид збор: Именка, среден род
чакија

чалмиче повеќе

Види и: чалма (ж.)
мн. чалмичиња
Вид збор: Именка, среден род
чалма
Англиски: turban

чаначе повеќе

Види и: чанак (м.)
мн. чаначиња
Вид збор: Именка, среден род
чанак

чанте повеќе

Види и: чанта (ж.)
мн. чантиња
Вид збор: Именка, среден род
чантичка, торбичка
Англиски: bag Албански: çantë

чантиче повеќе

Види и: чанта (ж.)
мн. чантичиња
Вид збор: Именка, среден род
чанта
Англиски: slut Албански: çantë

чантичка повеќе

Види и: чанта (ж.)
мн. чантички
Вид збор: Именка, женски род
чанта
Англиски: briefcase

чанче повеќе

мн. чанчиња
Вид збор: Именка, среден род
чанак
Англиски: bowl Албански: tas, pjatë

чардаче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
чардак
Англиски: oriel

чаше повеќе

Види и: чаша (ж.)
мн. чашиња
Вид збор: Именка, среден род
мала чаша
Англиски: cup
Примери:
чаше коњак, чаше ракија

чашка повеќе

Види и: чаша (ж.)
мн. чашки
Вид збор: Именка, женски род
чаша, чаше, чашенце
Англиски: cup Албански: gotë

чевле повеќе

Види и: чевел (м.)
мн. чевлиња
Вид збор: Именка, среден род
чевел
Англиски: shoe

чевличе повеќе

Види и: чевла (ж.)
мн. чевличиња
Вид збор: Именка, среден род
чевла
Англиски: shoe

чеканче повеќе

Види и: чекан (м.)
мн. чеканчиња
Вид збор: Именка, среден род
чекан
Англиски: hammer

челебиче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
челебија
Англиски: gentleman

челце повеќе

Вид збор: Именка, среден род
чело
Англиски: forehead
Примери:
Челцето на детето.

чепче повеќе

Види и: чеп (м.)
мн. чепчиња
Вид збор: Именка, среден род
чеп
Англиски: suppository

чергиче повеќе

Види и: черга (ж.)
мн. чергичиња
Вид збор: Именка, среден род
черга

чергичка повеќе

Види и: черга (ж.)
мн. чергички
Вид збор: Именка, женски род
черга

четче повеќе

Види и: четка (ж.)
мн. четчиња
Вид збор: Именка, среден род
Мала четка.
Англиски: brush Албански: furçë

чешелче повеќе

Види и: чешел (м.)
мн. чешелчиња
Вид збор: Именка, среден род
чешел
Англиски: comb

чешка повеќе

Види и: чеша (несв.)
(се) чешкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) чеша
Англиски: scratch Албански: kruај

чешле повеќе

Види и: чешел (м.)
мн. чешлиња
Вид збор: Именка, среден род
чешел
Англиски: comb

чешмиче повеќе

мн. чешмичиња
Вид збор: Именка, среден род
чешма
Англиски: faucet

чешмурче повеќе

мн. чешмурчиња
Вид збор: Именка, среден род
чешмурка

чибуче повеќе

Види и: чибук (м.)
мн. чибучиња
Вид збор: Именка, среден род
мал чибук
Албански: çibuk i vogël
цигаралак
Албански: cigarellëk

чизмичка повеќе

Види и: чизма (ж.)
мн. чизмички
Вид збор: Именка, женски род
чизма
Англиски: bootee

чиниче повеќе

Види и: чинија (ж.)
мн. чиничиња
Вид збор: Именка, среден род
чинија
Англиски: plate

чираче повеќе

Види и: чирак (м.)
мн. чирачиња
Вид збор: Именка, среден род
чирак
Англиски: apprentice

чирче повеќе

Види и: чир (м.)
мн. чирчиња
Вид збор: Именка, среден род
чир
Англиски: abscess

чистинка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
чистина
Англиски: clearing Албански: pastërti

читанче повеќе

Види и: читанка (ж.)
мн. читанчиња
Вид збор: Именка, среден род
читанка
Англиски: reading book

чиче повеќе

Види и: чичо (м.)
мн. чичевци
Вид збор: Именка, среден род
(само едн.) Чичо, чичко (се употребува обично како вокатив при обраќање на стрико).
Англиски: uncle Албански: xhaxha

чиченце повеќе

Види и: чиче (ср.)
мн. чиченца
Вид збор: Именка, среден род
чиче, чичко, чичо
Англиски: uncle

чишка повеќе

Види и: чиша (несв.)
(се) чишкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) чиша, моча
Англиски: pee

чкорче повеќе

Види и: чкорка (ж.)
мн. чкорчиња
Вид збор: Именка, среден род
чкорка
Албански: bujashkë

чкртка повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
чкрта

членче повеќе

Види и: член (м.)
мн. членчиња
Вид збор: Именка, среден род
член
Англиски: joint

чобанче повеќе

Види и: чобан (м.)
мн. чобанчиња
Вид збор: Именка, среден род
чобан
Англиски: shepherd

човече повеќе

мн. човечиња
Вид збор: Именка, среден род
мал, ситен човек
Албански: njeri i vogël

човечец повеќе

Види и: човек (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
(обично снисходливо) јаден, клет, ништожен човек
Примери:
кутриот човечец!

чоиче повеќе

Види и: чоја (ж.)
Вид збор: Именка, среден род
чоја
Англиски: felt

чолтарче повеќе

Види и: чолтар (м.)
мн. чолтарчиња
Вид збор: Именка, среден род
чултарче

чорапче повеќе

Види и: чорап (м.)
мн. чорапчиња
Вид збор: Именка, среден род
чорап
Англиски: sock Албански: çorapë

чорбаџиче повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
чорбаџија

чорбица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
чорба
Англиски: soup Албански: çorbëz

чукче повеќе

Види и: чук (м.)
мн. чукчиња
Вид збор: Именка, среден род
чеканче
Англиски: hammer

чуле повеќе

Види и: чупа (ж.)
Вид збор: Именка, среден род
девојче
Англиски: girl

чултарче повеќе

Види и: чултар (м.)
мн. чултариња
Вид збор: Именка, среден род
чултар

чулче повеќе

Види и: чул (м.)
мн. чулчиња
Вид збор: Именка, среден род
чул

чулчинка повеќе

Види и: чул (м.)
Вид збор: Именка, женски род
чул

чунче повеќе

мн. чунчиња
Вид збор: Именка, среден род
чун, чамче
Англиски: boat

чупале повеќе

Види и: чупа (ж.)
мн. чупалиња
Вид збор: Именка, среден род
чупа
Англиски: girl

чупенце повеќе

Види и: чупа (ж.)
мн. чупенца
Вид збор: Именка, среден род
девојченце
Англиски: girl

чупче повеќе

мн. чупчиња
Вид збор: Именка, среден род
чупе
Англиски: girl

чурилче повеќе

Види и: чурило (ср.)
чурилчето
Вид збор: Именка, среден род
чурило

чутурица повеќе

Види и: чутура (ж.)
мн. чутурици
Вид збор: Именка, женски род
чутура
Англиски: hip flask
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш