briefcase - онтологија

актовка повеќе

мн. актовки
Вид збор: Именка, женски род
Чанта со акти.
Албански: çantë

акт-чанта повеќе

мн. акт-чанти
Вид збор: Именка, женски род
актовка

јанџик повеќе

мн. јанџици
Вид збор: Именка, машки род
кожена торба
Турски: yancık
Употреба: Архаизам

портфељ повеќе

мн. портфели
Вид збор: Именка, машки род
Голема чанта со прегради за носење ракописи, документи и сл.
Албански: çantë

ташна повеќе

мн. ташни
Вид збор: Именка, женски род
чанта
Германски: Tasche
Употреба: Разговорно

чанта повеќе

мн. чанти
Вид збор: Именка, женски род
Торба од кожа, од ткаенина и слично со различна форма и големина.
Турски: çanta Албански: çantë

чантичка повеќе

Види и: чанта (ж.)
мн. чантички
Вид збор: Именка, женски род
чанта
Употреба: Деминутив

чантиште повеќе

Види и: чанта (ж.)
мн. чантишта
Вид збор: Именка, среден род
чанта
Употреба: Аугментатив