girl - онтологија

девојка повеќе

мн. девојки
Вид збор: Именка, женски род
Лице од женски пол, младо, пораснато, неомажено.
Албански: vajzë, gocë

девојче повеќе

Види и: девојка (ж.)
мн. девојчиња
Вид збор: Именка, среден род
девојка
Албански: çupë, vajzë
Употреба: Деминутив

дејка повеќе

мн. дејки
Вид збор: Именка, женски род
девојка
Употреба: Дијалектен збор

лудо повеќе

мн. луди
Вид збор: Именка, среден род
Младо моме.
Албански: vajzë, çupë
Употреба: Ретко

мачка повеќе

мн. мачки
Вид збор: Именка, женски род
убава девојка

моме повеќе

мн. момиња
Вид збор: Именка, среден род
мома
Албански: çupë, vashë
Употреба: Хипокористика
Дете од женски пол.
Албански: çupë, vashë

момиче повеќе

мн. момичиња
Вид збор: Именка, среден род
Женско дете.
Албански: vajzë, femër

момичка повеќе

мн. момички
Вид збор: Именка, женски род
девојче
Албански: vajzë, gocë

момиште повеќе

Види и: мома (ж.)
мн. момишта
Вид збор: Именка, среден род
мома

момуле повеќе

мн. момулиња
Вид збор: Именка, среден род
моме

типка повеќе

мн. типки
Вид збор: Именка, женски род
тип
Употреба: Жаргонски збор

чуле повеќе

Види и: чупа (ж.)
Вид збор: Именка, среден род
девојче

чупа повеќе

мн. чупи
Вид збор: Именка, женски род
девојка, мома
Албански: çupë, vajzë
Употреба: Дијалектен збор

чупале повеќе

Види и: чупа (ж.)
мн. чупалиња
Вид збор: Именка, среден род
чупа

чупенце повеќе

Види и: чупа (ж.)
мн. чупенца
Вид збор: Именка, среден род
девојченце

чупиште повеќе

Види и: чупа (ж.)
мн. чупишта
Вид збор: Именка, среден род
девојчиште, момиште

чупче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
чупе