Деминутив - категорија

пабурче повеќе

Види и: пабур (м.)
Вид збор: Именка, среден род
пагурче

пагурче повеќе

Види и: пагур (м.)
Вид збор: Именка, среден род
пагур

падинка повеќе

мн. падинки
Вид збор: Именка, женски род
падина
Англиски: slope Албански: luginë

пајаче повеќе

Види и: пајак (м.)
Вид збор: Именка, среден род
пајак
Англиски: spider

пајче повеќе

Види и: пајка (ж.)
мн. пајчиња
Вид збор: Именка, среден род
пајка
Англиски: duckling

пакетче повеќе

Види и: пакет (м.)
мн. пакетчиња
Вид збор: Именка, среден род
пакет
Англиски: parcel

пакло повеќе

мн. пакла
Вид збор: Именка, среден род
помал пакет
Англиски: pack
Примери:
пакло тутун, пакло цигари

панталонче повеќе

Види и: панталон (м.)
мн. панталончиња
Вид збор: Именка, среден род
панталон
Англиски: trousers

пантличе повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Мала пантлика.
Англиски: ribbon

пануклица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
панукла
Англиски: plague
Примери:
Надвор куклица, дома пануклица.

папо повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
леб
Англиски: bread

папоче повеќе

Види и: папок (м.)
папочето
Вид збор: Именка, среден род
папок
Англиски: navel Албански: kërthizë

папуче повеќе

папучето
Вид збор: Именка, среден род
папук
Англиски: navel Албански: kërthizë

папче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
папок
Англиски: navel Албански: kërthizë

парица повеќе

мн. парици
Вид збор: Именка, женски род
пара
Англиски: money Албански: pare, të holla

паркче повеќе

Види и: парк (м.)
мн. паркчиња
Вид збор: Именка, среден род
мал парк

парталче повеќе

мн. парталчиња
Вид збор: Именка, среден род
партал
Англиски: rag
Примери:
Го завила детето во некое парталче.

парченце повеќе

Види и: парче (ср.)
мн. парченца
Вид збор: Именка, среден род
парче
Англиски: piece

парчуле повеќе

мн. парчулиња
Вид збор: Именка, среден род
парче
Англиски: small piece

пасменце повеќе

Вид збор: Именка, среден род
пасмо

пасне повеќе

паснат
Вид збор: Глагол, свршен
Попасе малку.
Англиски: graze
Примери:
Паснаа овците малку тревица.

пасомце повеќе

Види и: пасмо (ср.)
мн. пасомциња
Вид збор: Именка, среден род
пасмо

пастирче повеќе

мн. пастирчиња
Вид збор: Именка, среден род
пастир

пасторче повеќе

Види и: пасторок (м.)
мн. пасторчиња
Вид збор: Именка, среден род
пасторок
Англиски: stepchild
Примери:
(разг.) пасторче на судбината

патеричка повеќе

Види и: патерица (ж.)
мн. патерички
Вид збор: Именка, женски род
патерица
Англиски: crutch

патче повеќе

мн. патчиња
Вид збор: Именка, среден род
пат, патека
Англиски: path
младо од патка
Англиски: duckling

патчуле повеќе

Вид збор: Именка, среден род
пат
Англиски: path

паунче повеќе

Види и: паун (м.)
мн. паунчиња
Вид збор: Именка, среден род
паун
Англиски: peacock

пенџерка повеќе

Види и: пенџере (ср.)
мн. пенџерки
Вид збор: Именка, женски род
пенџере
Англиски: window

пенџерче повеќе

Види и: пенџере (ср.)
мн. пеџерчиња
Вид збор: Именка, среден род
пенџере
Англиски: window
Примери:
(разг.) Си оставил пенџерче.

пепелниче повеќе

Види и: пепелница (ж.)
мн. пепелничиња
Вид збор: Именка, среден род
пепелница
Англиски: ashtray
Примери:
порцеланско пепелниче

пеперуже повеќе

Вид збор: Именка, среден род
пеперуга
Англиски: butterfly

пеперутче повеќе

Види и: пеперуже (ср.)
мн. пеперутчиња
Вид збор: Именка, среден род
пеперутка
Англиски: butterfly

пеперушка повеќе

мн. пеперушки
Вид збор: Именка, женски род
пеперуга
Англиски: butterfly Албански: flutur

пердувче повеќе

Види и: пердув (м.)
мн. пердувчиња
Вид збор: Именка, среден род
пердув
Англиски: feather

пердушка повеќе

мн. пердушки
Вид збор: Именка, женски род
пердув
Англиски: feather

перниче повеќе

Види и: перница (ж.)
мн. перничиња
Вид збор: Именка, среден род
перница
Англиски: pillow

перце повеќе

мн. перциња
Вид збор: Именка, среден род
перо
Англиски: feather Албански: pendë
перо за пишување
Англиски: pen Албански: penë

песнариче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
песнарија, песнопојче

песнарче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
песнарка

песничка повеќе

Види и: песна (ж.)
мн. песнички
Вид збор: Именка, женски род
песна
Англиски: song

песнопејче повеќе

мн. песнопејчиња
Вид збор: Именка, среден род
песнопоец, песнопојка
Англиски: singer
Примери:
Славејчето - песнопојче.

песочинка повеќе

Види и: песочина (ж.)
мн. песочинки
Вид збор: Именка, женски род
песочина

петелче повеќе

Види и: петелка (ж.)
мн. петелчиња
Вид збор: Именка, среден род
петелка

петле повеќе

мн. петлиња
Вид збор: Именка, среден род
петел
Англиски: cock Албански: gjel i vogël

петленце повеќе

Види и: петле (ср.)
мн. петленца
Вид збор: Именка, среден род
петле

петличе повеќе

Вид збор: Именка, среден род
петлица
Англиски: button

пешкирче повеќе

Види и: пешкир (м.)
мн. пешкирчиња
Вид збор: Именка, среден род
пешкир
Англиски: towel

пиленце повеќе

Види и: пиле (ср.)
мн. пиленца
Вид збор: Именка, среден род
пиленце
Англиски: chick Албански: zogëz

пиличе повеќе

Вид збор: Именка, среден род
пила
Англиски: saw

пинче повеќе

Види и: пинок (м.)
мн. пинчиња
Вид збор: Именка, среден род
пинок

пипка повеќе

Види и: пипа (несв.)
пипкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
пипа

пирле повеќе

Види и: пирла (ж.)
мн. пирлиња
Вид збор: Именка, среден род
пирла

пирустииче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
пирустија

писменце повеќе

мн. писменца
Вид збор: Именка, среден род
писмо
Англиски: note

писмуле повеќе

Види и: писменце (ср.)
мн. писмулиња
Вид збор: Именка, среден род
писмо
Англиски: note

пиштолче повеќе

Види и: пиштол (м.)
мн. пиштолчиња
Вид збор: Именка, среден род
пиштол
Англиски: pistol

пламенче повеќе

Види и: пламен (м.)
мн. пламенчиња
Вид збор: Именка, среден род
пламен
Англиски: flame

планиница повеќе

Види и: планинка (ж.)
мн. планиници
Вид збор: Именка, женски род
планина
Англиски: mountain
Примери:
(нар.поез.) Планинце, мори татковино!

планинка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
планина
Англиски: mountain Албански: mal

планинче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
планина
Англиски: mountain Албански: mal i vogël
планинец
Англиски: mountain dweller Албански: malësor

платенце повеќе

Види и: плат (м.)
Вид збор: Именка, среден род
плат

платица повеќе

мн. платици
Вид збор: Именка, женски род
плата
Англиски: salary Албански: pagë, rrogë

платичка повеќе

Види и: плата (ж.)
мн. платички
Вид збор: Именка, женски род
плата
Англиски: salary Албански: rrogë, pagë

платненце повеќе

Види и: платно (ср.)
мн. платненца
Вид збор: Именка, среден род
платно
Англиски: cloth
Примери:
(нар. поез.) Имам невеста работна: на ден си нишка тегнеше, .. во годината платненце.

плетче повеќе

мн. плетчиња
Вид збор: Именка, среден род
плетка, плет
Англиски: knitting

плочка повеќе

мн. плочки
Вид збор: Именка, женски род
плоча
Англиски: panel Албански: pllakë

повојче повеќе

мн. повојчиња
Вид збор: Именка, среден род
повој

погачица повеќе

Види и: погача (ж.)
мн. погачици
Вид збор: Именка, женски род
погача

погачка повеќе

мн. погачки
Вид збор: Именка, женски род
погача

погонче повеќе

Види и: погон (м.)
мн. погончиња
Вид збор: Именка, среден род
Мало производно претпријатие.
Англиски: manufacture

погрицка повеќе

Види и: погризе (св.)
погрицкаат
Вид збор: Глагол, свршен
погризе
Англиски: nibble

подапне повеќе

подапнат
Вид збор: Глагол, свршен
поткаса
Англиски: bite

подлошка повеќе

Види и: подлога (ж.)
мн. подлошки
Вид збор: Именка, женски род
подлога
Англиски: stand Албански: nënshtresë

појавче повеќе

Види и: појас (м.)
мн. појавчиња
Вид збор: Именка, среден род
појас
Англиски: belt

покровче повеќе

Види и: покров (м.)
мн. покровчиња
Вид збор: Именка, среден род
покров
Англиски: cover

полецка повеќе

Вид збор: Прилог
полека
Англиски: slowly

понадица повеќе

Види и: понада (ж.)
мн. понадици
Вид збор: Именка, женски род
понада
Англиски: offering

понудица повеќе

Види и: понадица (ж.)
мн. понудици
Вид збор: Именка, женски род
понада, понадица

пополецка повеќе

Вид збор: Прилог
пополека
Англиски: slowly

постелка повеќе

мн. постелки
Вид збор: Именка, женски род
постела
Англиски: mattress Албански: shtrat

празнинка повеќе

Види и: празнина (ж.)
мн. празнинки
Вид збор: Именка, женски род
празнина
Англиски: gap

прваче повеќе

мн. првачиња
Вид збор: Именка, среден род
првак
Англиски: champion Албански: kampion

првенче повеќе

Види и: првенец (м.)
мн. првенчиња
Вид збор: Именка, среден род
шампион
Албански: kampion
Прво дело.
Албански: vepra e parë

преклопче повеќе

Види и: преклоп (м.)
мн. преклопчиња
Вид збор: Именка, среден род
преклоп, преклопка

приказничка повеќе

мн. приказнички
Вид збор: Именка, женски род
приказна
Англиски: story

приседи повеќе

Види и: приседне (св.)
приседат
Вид збор: Глагол, свршен
приседне
Англиски: sit

прислушка повеќе

Види и: прислушува (несв.)
прислушкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прислушува малку, одвреме навреме.
Англиски: eavesdrop

прцле повеќе

мн. прцлиња
Вид збор: Именка, среден род
прцел
Англиски: plait Албански: gërshet, bishtalec

пувче повеќе

мн. пувчиња
Вид збор: Именка, среден род
пушка
Англиски: rifle
пувка

пупунче повеќе

Види и: папунец (м.)
мн. пупунчиња
Вид збор: Именка, среден род
папунец
Англиски: hoopoe
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш