money - онтологија

денарче повеќе

Види и: денар (м.)
мн. денарчиња
Вид збор: Именка, среден род
паричка
Албански: denarka
Употреба: Економија , Преносно значење
Примери:
неколку денарчиња

монета повеќе

мн. монети
Вид збор: Именка, женски род
пари општо
Албански: para
Употреба: Економија

пара повеќе

мн. пари
Вид збор: Именка, женски род
(во едн.) пари

пари повеќе

парите
Вид збор: Именка, множина
Платежни средства од метал или од хартија.
Турски: para Албански: para, të holla
Употреба: Економија , Разговорно

парица повеќе

мн. парици
Вид збор: Именка, женски род
пара
Албански: pare, të holla
Употреба: Деминутив
пари
Албански: para, të holla
Употреба: Разговорно , Хипокористика
Примери:
Парица треба за тоа, синко.

паричка повеќе

Види и: пара (ж.)
мн. парички
Вид збор: Именка, женски род
пара
Албански: pare e vogël, të holla
Употреба: Економија , Хипокористика
Примери:
Му летнаа паричките.

финансии повеќе

финансиите
Вид збор: Именка, множина
Парични средства, пари.
Албански: të holla
Употреба: Економија , Разговорно
Примери:
Нема финансии за тоа.