mattress - онтологија

душек повеќе

мн. душеци
Вид збор: Именка, машки род
Цврсто сошиена постилка наполнета со волна, пердуви, која се става врз креветот или на земја и служи за спиење; постела.
Турски: döşek Албански: dyshek
Постилка наполнета со вештачки влакна, слама која се става на под и се користи за изведување гимнастички вежби.
Турски: döşek Албански: dyshek
Употреба: Спорт
Постилка направена од цврст материјал која се полни со воздух и овозможува лебдење над водата.
Турски: döşek Албански: dyshek

јастак повеќе

мн. јастаци
Вид збор: Именка, машки род
Душек наполнет со слама.
Албански: dyshek me kasht
Употреба: Разговорно

легало повеќе

мн. легала
Вид збор: Именка, среден род
легло, постела
Албански: shtrat

легло повеќе

мн. легла
Вид збор: Именка, среден род
постела, легало
Албански: shtrat

мадрац повеќе

мн. мадраци
Вид збор: Именка, машки род
Жичен дел од креветот; еластичен дел со федери.
Албански: madrac, dyshek, shtrat
душек
Албански: dyshek

постела повеќе

мн. постели
Вид збор: Именка, женски род
Тоа врз кое човек легнува да спие.
Албански: shtrat

постелица повеќе

мн. постелици
Вид збор: Именка, женски род
постела
Албански: shtrat
Употреба: Хипокористика

постелка повеќе

мн. постелки
Вид збор: Именка, женски род
постела
Албански: shtrat
Употреба: Деминутив