Образование - категорија

самовоспита повеќе

(се) самовоспитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Воспита самиот себеси.

самоизградба повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Изградување, образование на самиот себеси без помошта на наставник.
Примери:
Им беше одземена секаква можност за самоизградба.

самоизгради повеќе

(се) самоизградат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгради самиот себеси, без помошта на наставник.

самоизградува повеќе

Види и: самоизгради (св.)
(се) самоизградуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) самоизгради

самоизградување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) самоизградува

самообразова повеќе

Види и: самообразува (св. и несв.)
(се) самообразоваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се) самообразува
Англиски: self-educate

самообразование повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Придобивање на знаења без посета на училишта и без помошта на наставник.
Англиски: self-education
Примери:
Политичко самообразование.

самообразува повеќе

(се) самообразуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Добива образование самостојно, надвор од училиштето и без помош на наставници.
Англиски: self-educate

самоуче повеќе

мн. самоучиња
Вид збор: Именка, среден род
самоук
Англиски: autodidact
Примери:
Ѓаче самоуче.

самоучки повеќе

самоучка
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на самоук.
Англиски: autodidactic
Примери:
Самоучки тешкотии.

сведоштво повеќе

сведоштвото
Вид збор: Именка, среден род
свидетелство
Англиски: report card Албански: dëftesë

свидетелство повеќе

мн. свидетелства
Вид збор: Именка, среден род
Официјален документ со кој се докажува нешто.
Англиски: diploma
Примери:
матурско свидетелство

седмокласен повеќе

седмокласна
Вид збор: Придавка
Образование што трае седум години, седумгодишно училиште.
Примери:
Седмокласно образование.

седмокласник повеќе

мн. седмокласници
Вид збор: Именка, машки род
Ученик во седми клас.
Примери:
Кога бевме седмокласници.

седмокласничка повеќе

Види и: седмокласник (м.)
мн. седмокласнички
Вид збор: Именка, женски род
Девојка седмокласник.

седмолетка повеќе

мн. седмолетки
Вид збор: Именка, женски род
Седумгодишно училиште; седумгодишен план.

семестар повеќе

мн. семестри
Вид збор: Именка, машки род
Учебно полугодие во виши или специјални средни училишта.
Англиски: semester Албански: semestër
Примери:
Летен семестар.

семестарски повеќе

семестарска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на семестар.
Англиски: semestral
Примери:
Семестарски распуст.

семестрален повеќе

Види и: семестарски (прид.)
семестрални
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на семестар.
Англиски: semestral

семинар повеќе

мн. семинари
Вид збор: Именка, машки род
Практични вежби на студенти по некој предмет или тема во виша наставна установа.
Англиски: seminar Албански: seminar
Просторијата во која се одржуваат овие вежби.
Англиски: classroom Албански: klasë, seminar
Вежби за издигање на квалификациите, знаењето и сл.
Англиски: exercise Албански: seminar

семинарски повеќе

семинарска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на семинар.
Примери:
Семинарски вежби.

сенат повеќе

(едн.) сенатот
Вид збор: Именка, машки род
Во академските институции - највисок управен орган.
Англиски: senat Албански: senat

сесија повеќе

мн. сесии
Вид збор: Именка, женски род
Испити во вишите и некои средни училишта што се повторуваат периодично, а исто така и периодот на таквите испити.
Англиски: period Албански: sesion, periudhë
Примери:
Летна испитна сесија.

силаба повеќе

мн. силаби
Вид збор: Именка, женски род
Распоред на часови на факултет; учебен план.
Англиски: syllabus

скамија повеќе

мн. скамии
Вид збор: Именка, женски род
Стол, клупа, обично училишна.
Латински: scamillus Англиски: bench

скапаница повеќе

мн. скапаници
Вид збор: Именка, женски род
Тап, слаб ученик, повторувач.
Англиски: repeater Албански: nxënës i dobët, tup

сколастички повеќе

Види и: схоластички (прид.)
сколастичка
Вид збор: Придавка
схоластички, схоластичен
Англиски: scholastic

скорне повеќе

скорнат
Вид збор: Глагол, свршен
прозове
Англиски: call out Албански: thërras

скрипта повеќе

мн. скрипти
Вид збор: Именка, женски род
(обично мн.) Белешки по нечии предавања; предавања на високошколски професори умножени за употреба на студентите.
Англиски: script Албански: skriptë, dispencë

скриптарница повеќе

мн. скриптарници
Вид збор: Именка, женски род
продавница за скрипти
Примери:
Во скариптарницата можете да купите и учебници, различни формулари и испитни вежби.

слабо повеќе

Вид збор: Прилог
За успех, знаење - незадоволувачки.
Англиски: unsatisfactory
Примери:
слабо знае математика.

слабописмен повеќе

слабописмена
Вид збор: Придавка
Кој не умее добро да чита и пишува.
Примери:
Слабописмени ученици.

слушател повеќе

мн. слушатели
Вид збор: Именка, машки род
Студент на некои школи, посетител на некои курсеви.
Англиски: student Албански: ndëgjues, student

сметанка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Учебник по сметање.

сметање повеќе

Види и: смета (несв.)
(едн.) сметањето
Вид збор: Именка, среден род
Учебен предмет во основното училиште.
Англиски: math Албански: njehsim, matematikë

совлада повеќе

совладаат
Вид збор: Глагол, свршен
извежба, изучи
Англиски: exercise Албански: ushtroj, mësoj

сокласник повеќе

мн. сокласнци
Вид збор: Именка, машки род
Ученик по однос на другите ученици и ученички од истиот клас.
Англиски: classmate

сокласничка повеќе

Види и: сокласник (м.)
мн. сокласнички
Вид збор: Именка, женски род
За жена сокласник.
Англиски: classmate

соученик повеќе

мн. соученици
Вид збор: Именка, машки род
Лице што учи или учело заедно со некого.
Англиски: classmate

соученичка повеќе

Види и: соученик (м.)
мн. соученички
Вид збор: Именка, женски род
За жена соученик.
Англиски: classmate

специјализант повеќе

мн. специјализанти
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е на специјализација.

специјализација повеќе

мн. специјализации
Вид збор: Именка, женски род
(поретко и мн. специјализации) Добивање особени знаења во некоја област; стручно, научно усовршување.
Англиски: specialization Албански: specializim

специјализира повеќе

специјализираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Даде, дава особени знаења од некоја област.
Англиски: specialize Албански: specializoj
(се специјализира) Добие, добива специјални знаења од некоја област, се усоврши.
Англиски: specialize Албански: specializoj

среднист повеќе

мн. среднисти
Вид збор: Именка, машки род
Лице со средно образование.

среднистка повеќе

Види и: среднист (м.)
мн. среднистки
Вид збор: Именка, женски род
За жена среднист.

средношколец повеќе

мн. средношколци
Вид збор: Именка, машки род
Ученик во средна школа.
Англиски: highschool student
Примери:
Уште како средношколец.

средношколка повеќе

Види и: средношколец (м.)
мн. средношколки
Вид збор: Именка, женски род
За жена средношколец.

средношколски повеќе

Вид збор: Придавка
Кој се однесува на средна школа.
Примери:
Средношколски учебник.

старателски повеќе

старателска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на старател.
Албански: kujdestari

стипендија повеќе

мн. стипендии
Вид збор: Именка, женски род
Месечна парична поткрепа на ученик, студент или научен работник.
Англиски: grant

стипендијант повеќе

мн. стипендијанти
Вид збор: Именка, машки род
Лице што добива стипендија.
Англиски: scholarship holder

стипендијантка повеќе

мн. стипендијантки
Вид збор: Именка, женски род
За жена стипендијант.
Англиски: scholarship holder

стипендира повеќе

стипендираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Дава стипендија.
Англиски: grant scholarship

стипендирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
стипендира
Англиски: scholarship

стипендист повеќе

мн. стипендисти
Вид збор: Именка, машки род
стипендијант
Англиски: scholarship holder

стипендистка повеќе

Види и: стипендист (м.)
мн. стипендистки
Вид збор: Именка, женски род
стипендијантка
Англиски: scholarship holder

студент повеќе

мн. студенти
Вид збор: Именка, машки род
Слушател на висока или виша школа.
Англиски: student Албански: student

студентка повеќе

Види и: студент (м.)
мн. студентки
Вид збор: Именка, женски род
За жена студент.

студентски повеќе

студентска
Вид збор: Придавка
Што е во врска со студент.
Примери:
студентски град

студентство повеќе

студентството
Вид збор: Именка, среден род
студентска младина, сите студенти
Албански: student
студентски години
Англиски: student years Албански: vite studentore

студија повеќе

мн. студии
Вид збор: Именка, женски род
(само мн.) Студирање, учење на универзитет.
Англиски: study Албански: sdutim, studioj

студио повеќе

мн. студија
Вид збор: Именка, среден род
Установа, школа за подготовка на уметнички кадри.
Англиски: studio Албански: studio

студира повеќе

студираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Грижливо, внимателно изучува нешто; се вдлабочува во проблемот; учи на високи или виши школи.
Англиски: study Албански: studioj

студирање повеќе

Види и: студира (св. и несв.)
(едн.) студирањето
Вид збор: Именка, среден род
студира
Англиски: study

студиски повеќе

студиска
Вид збор: Придавка
Што е во врска со студии.
Примери:
Тие порачаа да се стават во мирување студиските програми на групите за македонски јазик.

суплент повеќе

мн. супленти
Вид збор: Именка, машки род
Наставник што уште не е назначен за професор.

суплентка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
За жена суплент.

суплентски повеќе

суплентска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на суплент и суплентка.
Примери:
Суплентска служба.
а - б - в - г - д - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш