Економија - категорија

чадорџија повеќе

мн. чадорџии
Вид збор: Именка, машки род
Оној кој прави и/или продава чадори.
Албански: çadraxhi

чаршија повеќе

мн. чаршии
Вид збор: Именка, женски род
деловниот, чаршискиот свет
Англиски: economy Турски: çarşı Албански: çarshi

чевларница повеќе

мн. чевларници
Вид збор: Именка, женски род
дуќан за чевли
Англиски: shoe shop

чевларство повеќе

Види и: чевлар (м.)
(едн.) чевларството
Вид збор: Именка, среден род
Чевларски занает.
Англиски: shoemaking Албански: këpuctari

чек повеќе

мн. чекови
Вид збор: Именка, машки род
За издавање или пренесување преку банката на определена сума пари.
Англиски: cheque Албански: çek

чековен повеќе

чековни
Вид збор: Придавка
Оној што се однесува на чек.
Англиски: checking Албански: i çekut
Примери:
Чековна сметка.

челичана повеќе

мн. челичани
Вид збор: Именка, женски род
Фабрика за челик.
Англиски: steelworks Албански: uzinë çeliku

челичарница повеќе

Види и: челичана (ж.)
мн. челичарници
Вид збор: Именка, женски род
челичана
Англиски: steelworks
Примери:
Компанија ги купила новата челичарница и валалница за цевки.

чивитар повеќе

мн. чивитари
Вид збор: Именка, машки род
Оној што продава чивит.
Албански: çivitshitës

чизмар повеќе

мн. чизмари
Вид збор: Именка, машки род
Оној што прави чизми.
Албански: çizmepunues

чизмарство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
чизмарски занает
Албански: artizanat çizmash

чифчија повеќе

мн. чифчии
Вид збор: Именка, машки род
Наемател на земја од спаија.
Турски: çiftçi Албански: çifçi

чифчиство повеќе

(едн.) чифчиството
Вид збор: Именка, среден род
Работа, положба на чифчија.
Англиски: farming Албански: çifçi

чорапар повеќе

мн. чорапари
Вид збор: Именка, машки род
Оној што прави, произведува чорапи.
Турски: çorapçı Албански: çorapbërës
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш