Деминутив - категорија

саанче повеќе

Види и: саан (м.)
мн. саанчиња
Вид збор: Именка, среден род
саан
Англиски: bowl

сабјиче повеќе

Види и: сабја (ж.)
мн. сабјичиња
Вид збор: Именка, среден род
сабја

саде повеќе

Види и: сад (м.)
мн. садиња
Вид збор: Именка, среден род
сад
Англиски: dish

саиче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
саја
Англиски: dress

саксиче повеќе

Види и: саксија (ж.)
мн. саксичиња
Вид збор: Именка, среден род
саксија
Англиски: flowerpot

сакуле повеќе

Види и: сако (ср.)
мн. сакулиња
Вид збор: Именка, среден род
сако
Англиски: jacket

салатичка повеќе

Види и: салата (ж.)
мн. салатички
Вид збор: Именка, женски род
салата
Англиски: salat

салфетка повеќе

Види и: салфета (ж.)
мн. салфетки
Вид збор: Именка, женски род
салфета
Англиски: napkin

салце повеќе

Види и: сало (ср.)
салцето
Вид збор: Именка, среден род
сало

самарче повеќе

мн. самарчиња
Вид збор: Именка, среден род
самар
Англиски: saddle

самовилка повеќе

мн. самовилки
Вид збор: Именка, женски род
самовила
Англиски: fairy

самовилче повеќе

Види и: самовила (ж.)
мн. самовилчиња
Вид збор: Именка, среден род
самовила
Англиски: fairy

самоуче повеќе

мн. самоучиња
Вид збор: Именка, среден род
самоук
Англиски: autodidact
Примери:
Ѓаче самоуче.

сандаче повеќе

Види и: сандак (м.)
мн. сандачиња
Вид збор: Именка, среден род
сандак
Примери:
поштенско сандаче

сапунче повеќе

Види и: сапун (м.)
мн. сапунчиња
Вид збор: Именка, среден род
сапун
Англиски: soap

сардиница повеќе

мн. сардиници
Вид збор: Именка, женски род
сардина
Англиски: sardine

сафиче повеќе

Види и: сафа (ж.)
мн. сафичиња
Вид збор: Именка, среден род
сафче
Англиски: pot

сафче повеќе

Види и: сафа (ж.)
мн. сафчиња
Вид збор: Именка, среден род
сафа
Англиски: pot

свете повеќе

Вид збор: Именка, среден род
светало, виделце
Англиски: lamp

светлинка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
светлина
Англиски: light

свеќиче повеќе

Види и: свеќа (ж.)
мн. свеќичиња
Вид збор: Именка, среден род
свеќа
Англиски: candle

свинче повеќе

мн. свинчиња
Вид збор: Именка, среден род
млада свиња
Англиски: piglet Албански: gic

свињарче повеќе

Види и: свињар (м.)
мн. свињарчиња
Вид збор: Именка, среден род
свињар
Англиски: swineherd

свиролче повеќе

Види и: свирол (м.)
мн. свиролчиња
Вид збор: Именка, среден род
свирол

свирче повеќе

Види и: свирка (ж.)
мн. свирчиња
Вид збор: Именка, среден род
свирка
Англиски: whistle

сворче повеќе

мн. сворчиња
Вид збор: Именка, среден род
Народен инструмент, шупелка.
Англиски: flute

сврдле повеќе

Види и: сврдел (м.)
мн. сврдлиња
Вид збор: Именка, среден род
сврдел
Англиски: drill

седалче повеќе

Види и: седало (ср.)
мн. седалчиња
Вид збор: Именка, среден род
седало

седелце повеќе

Види и: седело (ср.)
мн. седелца
Вид збор: Именка, среден род
седело
Англиски: nest

седленце повеќе

Види и: седло (ср.)
мн. седленца
Вид збор: Именка, среден род
седло
Англиски: saddle

седмаче повеќе

мн. седмачиња
Вид збор: Именка, среден род
Предвреме родено дете во седмиот месец на бременоста.
Англиски: preemie Албански: shtatëmuajsh, shtatanik

седумниче повеќе

мн. седумничиња
Вид збор: Именка, среден род
седмаче

сејменче повеќе

Види и: сејмен (м.)
мн. сејменчиња
Вид збор: Именка, среден род
сејмен

секирица повеќе

Види и: секирче (ср.)
мн. секирици
Вид збор: Именка, женски род
секира
Англиски: ax

секирче повеќе

Види и: секира (ж.)
мн. секричиња
Вид збор: Именка, среден род
секира
Англиски: axe

селанче повеќе

мн. селанчиња
Вид збор: Именка, среден род
селанец, селанин
Албански: fshatar, katundar
селанка
Албански: katundare, fshatare

селце повеќе

Види и: село (ср.)
мн. селца
Вид збор: Именка, среден род
село
Англиски: village Албански: katund, fshat

семенце повеќе

мн. семенца
Вид збор: Именка, среден род
семе
Англиски: seed

семче повеќе

мн. семчиња
Вид збор: Именка, среден род
семка
Англиски: seed

сенце повеќе

сенцето
Вид збор: Именка, среден род
сено
Англиски: hay
Примери:
Си легна на сенцето.

сенче повеќе

Види и: сенка (ж.)
Вид збор: Именка, среден род
сенка
Англиски: shadow

сермиица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
сермија

сестрица повеќе

мн. сестрици
Вид збор: Именка, женски род
сестра
Англиски: sister Албански: motër

сестричка повеќе

мн. сестрички
Вид збор: Именка, женски род
сестра
Англиски: sister

симитче повеќе

Види и: симит (м.)
мн. симитчиња
Вид збор: Именка, среден род
симид
Англиски: roll Албански: simitkë

сине повеќе

Види и: син (м.)
Вид збор: Именка, среден род
син
Англиски: son

синијка повеќе

Види и: синија (ж.)
мн. синијки
Вид збор: Именка, женски род
синија
Англиски: plate

сининка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
синина

синиче повеќе

Види и: синија (ж.)
мн. синичиња
Вид збор: Именка, среден род
синија

синче повеќе

мн. синчиња
Вид збор: Именка, среден род
син
Англиски: son

синџирче повеќе

мн. синџирчиња
Вид збор: Именка, среден род
синџир
Англиски: chain
Примери:
Златно синџирче за саат.

сипче повеќе

Види и: сипка (ж.)
мн. сипчиња
Вид збор: Именка, среден род
сипка
Англиски: chaffinch

сираче повеќе

Види и: сирак (м.)
мн. сирачиња
Вид збор: Именка, среден род
сирак
Англиски: orphan
Примери:
Израсна како сираче.

сиромавче повеќе

мн. сиромавчиња
Вид збор: Именка, среден род
сиромав
Англиски: poor
Примери:
Дошло едно сиромавче.

сиромашец повеќе

мн. сиромашци
Вид збор: Именка, машки род
сиромав
Англиски: poor man
Примери:
Отишле кај еден сиромашец.

сиромашче повеќе

Види и: сиромав (прид.)
мн. сиромашчиња
Вид збор: Именка, среден род
сиромав

сирче повеќе

мн. сирчиња
Вид збор: Именка, среден род
сир
Англиски: loaf

ситенце повеќе

Види и: сито (ср.)
мн. ситенца
Вид збор: Именка, среден род
сито
Англиски: sieve

ситце повеќе

Види и: сито (ср.)
мн. ситца
Вид збор: Именка, среден род
сито
Англиски: sieve

сиџимка повеќе

Види и: сиџим (м.)
мн. сиџимки
Вид збор: Именка, женски род
сиџим
Англиски: rope Турски: sicim

скалица повеќе

Види и: скала (ж.)
мн. скалици
Вид збор: Именка, женски род
скала
Англиски: stair

скемле повеќе

Вид збор: Именка, среден род
скемлија
Англиски: bench Турски: iskemle

скемличе повеќе

Вид збор: Именка, среден род
скемле

скротне повеќе

Види и: скроти (св.)
(се) скротнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) скроти
Англиски: tame
Примери:
Ги скротнаа воловите по ридот.

скутале повеќе

Види и: скута (ж.)
Вид збор: Именка, среден род
скута, скутача
Англиски: apron

скутниче повеќе

Види и: скутник (м.)
мн. скутничиња
Вид збор: Именка, среден род
скутник
Англиски: apron

славејче повеќе

Види и: славеј (м.)
мн. славејчиња
Вид збор: Именка, среден род
славеј
Англиски: nightingale

сламче повеќе

Види и: сламка (ж.)
мн. сламчиња
Вид збор: Именка, среден род
сламка
Англиски: straw

сланиница повеќе

Види и: сланина (ж.)
мн. сланиници
Вид збор: Именка, женски род
сланина
Англиски: bacon Албански: proshutë

слепичок повеќе

слепичка
Вид збор: Придавка
слеп
Англиски: blind

сливка повеќе

мн. сливки
Вид збор: Именка, женски род
слива
Албански: kumbull

сливче повеќе

Види и: слива (ж.)
мн. сливчиња
Вид збор: Именка, среден род
слива
Англиски: plum Албански: kumbull

сликиче повеќе

Види и: слика (ж.)
мн. сликичиња
Вид збор: Именка, среден род
слика

слободица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
слобода
Англиски: freedom
Примери:
(разг.) Своја куќичка, своја слободица.

слонче повеќе

Види и: слон (м.)
мн. слончиња
Вид збор: Именка, среден род
слон
Англиски: elephant

слугинче повеќе

Види и: слугинка (ж.)
мн. слугинчиња
Вид збор: Именка, среден род
слугинка
Англиски: servant

снаица повеќе

Види и: снаа (ж.)
мн. снаици
Вид збор: Именка, женски род
снаа
Англиски: daughter-in-law

снежец повеќе

Види и: снег (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
снег
Англиски: snow

снопче повеќе

Види и: сноп (м.)
мн. снопчиња
Вид збор: Именка, среден род
сноп
Англиски: bundle
Примери:
Секое снопче по кило жито.

собица повеќе

Види и: соба (ж.)
Вид збор: Именка, женски род
собиче, собичка
Англиски: room

собиче повеќе

Види и: соба (ж.)
мн. собичиња
Вид збор: Именка, среден род
соба
Англиски: room

сокаче повеќе

мн. сокачиња
Вид збор: Именка, среден род
сокак
Англиски: alley
Примери:
Во нашето сокаче.

соленка повеќе

соленко
Вид збор: Придавка
(само во ж. и ср. род) солен
Англиски: salty Албански: i njelmët
Примери:
Јадењево ви е соленко.

солзица повеќе

мн. солзици
Вид збор: Именка, женски род
солза

солца повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
сол
Англиски: salt

сомунче повеќе

Види и: сомун (м.)
мн. сомунчиња
Вид збор: Именка, среден род
сомун
Англиски: loaf Албански: somune, bukëz
Примери:
сомунче и неколку маслинки.

сомче повеќе

Види и: сом (м.)
мн. сомчиња
Вид збор: Именка, среден род
сом
Англиски: catfish

сондевче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
сонце
Англиски: sun
Примери:
сондевче, мило убаво! / да не го виде момчето?

соне повеќе

Види и: сон (м.)
Вид збор: Именка, среден род
сон
Англиски: dream

сонок повеќе

Види и: сон (м.)
Вид збор: Именка, машки род
(само едн.) сон
Англиски: dream

сонцуле повеќе

Вид збор: Именка, среден род
сонце
Англиски: sun

сонче повеќе

Види и: сон (м.)
Вид збор: Именка, среден род
сон
Англиски: dream
Примери:
Да му дојде сонче на детето.

сонченце повеќе

Вид збор: Именка, среден род
сонце
Англиски: sun

сончок повеќе

Вид збор: Именка, машки род
(само едн.) сон
Англиски: dream
Примери:
(нар. поез.) Мртва си легнав, прилегнав, / златен си сончок сонував.

сопче повеќе

Види и: соба (ж.)
мн. сопчиња
Вид збор: Именка, среден род
соба
Англиски: room

сорче повеќе

Види и: сор (м.)
мн. сорчиња
Вид збор: Именка, среден род
сор
Примери:
(нар. поез.) Та си зела, душо, остроно сорче, /та ми исекла душо, долга лозница,/ та ми исекла, душо, црвен трендафил.

спаиче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
спаија

спрпелка повеќе

Види и: спрпела (св.)
(се) спрпелкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) спрпела

сребреникав повеќе

Види и: сребрен (прид.)
сребреникави
Вид збор: Придавка
сребрен
Англиски: silvery
Примери:
Сребреникави води.

срединка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
средина
Англиски: middle

срнче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
срна
Англиски: deer

српче повеќе

Види и: срп (м.)
мн. српчиња
Вид збор: Именка, среден род
срп
Англиски: scythe

срценце повеќе

Види и: срце (ср.)
мн. срценца
Вид збор: Именка, среден род
срце
Англиски: heart

ставица повеќе

Види и: става (ж.)
мн. ставици
Вид збор: Именка, женски род
става
Примери:
(нар. поез.) Ставици ми прават, како славеј пеат, / како ластовици танко зборуваат.

стакленце повеќе

Види и: стакло (ср.)
мн. стакленца
Вид збор: Именка, среден род
стакло
Англиски: glass

стапче повеќе

Види и: стап (м.)
мн. стапчиња
Вид збор: Именка, среден род
стап
Англиски: stick
Примери:
Го удри со стапчето.

старичок повеќе

старичка
Вид збор: Придавка
стар
Англиски: elderly

старче повеќе

Види и: старец (м.)
мн. старчиња
Вид збор: Именка, среден род
старец

статијка повеќе

Види и: статија (ж.)
мн. статијки
Вид збор: Именка, женски род
статија
Англиски: article

статуетка повеќе

Види и: статуа (ж.)
мн. статуетки
Вид збор: Именка, женски род
статуа

стебленце повеќе

мн. стебленца
Вид збор: Именка, среден род
стебло
Англиски: trunk

стихче повеќе

мн. стихчиња
Вид збор: Именка, среден род
стих
Англиски: verse

стодрамниче повеќе

Види и: стодрамница (ж.)
мн. стодрамничиња
Вид збор: Именка, среден род
стодрамник, стодрамница

столбец повеќе

мн. столпци
Вид збор: Именка, машки род
столб
Англиски: pillar
Примери:
Пред куќата имаше еден столбец.

столбица повеќе

Види и: столба (ж.)
мн. столбици
Вид збор: Именка, женски род
столба
Англиски: pillar

столе повеќе

мн. столиња
Вид збор: Именка, среден род
стол
Англиски: chair

столпче повеќе

Види и: столб (м.)
мн. столпчиња
Вид збор: Именка, среден род
столб
Англиски: pillar

столче повеќе

Види и: стол (м.)
мн. столчиња
Вид збор: Именка, среден род
стол
Англиски: chair

стомаче повеќе

мн. стомачиња
Вид збор: Именка, среден род
стомак
Албански: bark, stomak i vogël
Примери:
Го боли стомачето.

стомниче повеќе

Види и: стомна (ж.)
мн. стомничиња
Вид збор: Именка, среден род
стомна
Англиски: jug

сточица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
стока
Англиски: livestock

стракче повеќе

Види и: страк (м.)
мн. стракчиња
Вид збор: Именка, среден род
стебленце
Албански: kërcell i vogël
чкорче
Албански: fije qibriti, bujashkë

стреичка повеќе

Види и: стреа (ж.)
Вид збор: Именка, женски род
стреа

стрелица повеќе

мн. стрелици
Вид збор: Именка, женски род
стрела
Англиски: arrow

стрелка повеќе

Види и: стрела (св. и несв.)
стрелкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
стрела
Англиски: shoot Албански: marr në shënjestër

стрелка повеќе

мн. стрелки
Вид збор: Именка, женски род
Знак во облик на стрела
Англиски: arrow Албански: shigjetë

стрелне повеќе

Види и: стрела (св. и несв.)
стрелнат
Вид збор: Глагол, свршен
стрела
Примери:
Стрелне со очи.

стрелнува повеќе

Види и: стрелне (св.)
стрелнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
стрелне

стринкин повеќе

Види и: стринин (прид.)
стринкина
Вид збор: Придавка
стринин

стркалка повеќе

стркалкаат
Вид збор: Глагол, свршен
стркала
Англиски: roll
(се стркалка) се стркала
Англиски: roll

струготинка повеќе

Види и: струготина (ж.)
мн. струготинки
Вид збор: Именка, женски род
струготина
Англиски: wood shaving

струјка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
струја
Примери:
Струјка светлина пробиваше низ пукнатината.

струпче повеќе

Види и: струп (м.)
Вид збор: Именка, среден род
струп

струшка повеќе

струшкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
струже

студијка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Научна расправа.

сувикав повеќе

сувикавиот
Вид збор: Придавка
Што не е сосема слаб, сув.
Англиски: meager

сувичок повеќе

сувички
Вид збор: Придавка
За сув човек.
Англиски: thin
(за предмет) Доста, прилично сув.
Англиски: dry

сукне повеќе

сукнат
Вид збор: Глагол, свршен
сука

сумица повеќе

Види и: сума (ж.)
Вид збор: Именка, женски род
сума

сунѓерче повеќе

Види и: сунѓер (м.)
мн. сунѓерчиња
Вид збор: Именка, среден род
сунѓер
Англиски: sponge

супица повеќе

Види и: супа (ж.)
мн. супици
Вид збор: Именка, женски род
супа
Англиски: soup Албански: supëz
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш