thin - онтологија

жулав повеќе

жулавиот
Вид збор: Придавка
слаб

изретчи повеќе

Види и: ретчи (несв.)
изретчат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изретчи) Стане ретко, проретчено.
Албански: rralloj

истанчен повеќе

истанчениот
Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) истанчи

истанчи повеќе

Види и: танчи (несв.)
истанчат
Вид збор: Глагол, свршен
Hаправи нешто да биде танко.
Албански: t'holloj
(се истанчи) Стане слаб, ослаби.
Албански: dobësoj
Употреба: Разговорно

лит повеќе

литиот
Вид збор: Придавка
Што е тенко и ретко во ткаењето, што се реси, се кине (за алишта, материјал).
Албански: i hollë

оретчен повеќе

оретчениот
Вид збор: Придавка
разреден, редок

оретчи повеќе

оретчат
Вид збор: Глагол, свршен
(се оретчи) Стане редок, поредок.
Албански: holloj, rralloj

поистанчи повеќе

Види и: истанчи (св.)
поистанчат
Вид збор: Глагол, свршен
Истанчи малку, донекаде.
Албански: holloj

проретчи повеќе

проретчат
Вид збор: Глагол, свршен
(се проретчи) Стане поредок.
Албански: i rrallë, i hollë

растенчи повеќе

растенчат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи потенок.
Албански: holloj
Примери:
Ја растенчи кожата.
(се растенчи) Стане потенок.
Албански: hollohet

реав повеќе

реави
Вид збор: Придавка
(за ткаенина) - тенок
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
реаво платно

редок повеќе

ретки
Вид збор: Придавка
Што не е чест, густ; што е расположен далеку еден од друг.

ретчи повеќе

(се) ретчат
Вид збор: Глагол, несвршен
Станува се поредок; се намалува по број.
Примери:
Се ретчат облаците над градот.

слаб повеќе

слаби
Вид збор: Придавка
Кој е танок, сув, мршав.

станчи повеќе

Види и: истанчи (св.)
станчат
Вид збор: Глагол, свршен
истанчи
Албански: holloj
Примери:
Си ја станчил кожата.

сувичок повеќе

сувички
Вид збор: Придавка
За сув човек.
Употреба: Деминутив

танко повеќе

Вид збор: Прилог
танок

танколик повеќе

танколикиот
Вид збор: Придавка
(за сено) Тенок, кој има тенки сламки.

танок повеќе

танка
Вид збор: Придавка
Релативно мал во напречен разрез или во ширина.
Српски: танак Албански: i hollë Бугарски: тънък
За течност или некаква маса: не густ, редок, разреден, слаб, прозрачен.
Албански: i hollë

танчи повеќе

танчат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави танок.
Албански: hollon
Примери:
Немој да ја танчиш жицата, зашто ќе се скине.

тенко повеќе

Вид збор: Прилог
танко

тенок повеќе

Види и: танок (прид.)
тенки
Вид збор: Придавка
танок

тонок повеќе

Види и: танок (прид.)
тонка
Вид збор: Придавка
танок
Примери:
Тонка јасика тонка да бидит.