article - онтологија

артикл повеќе

мн. артикли
Вид збор: Именка, машки род
Производ, трговски предмет, стока.
Албански: artikull
Употреба: Економија

статија повеќе

мн. статии
Вид збор: Именка, женски род
Текст во весник или списание.
Албански: artikull

статијка повеќе

Види и: статија (ж.)
мн. статијки
Вид збор: Именка, женски род
статија
Употреба: Деминутив

член повеќе

мн. членови
Вид збор: Именка, машки род
Завршок или партикула со која се означува определеноста или неопределеноста на именуваните предмети.
Албански: artikull
Употреба: Граматика

членски повеќе

членска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на формата на членот.
Употреба: Граматика
Примери:
членската форма