stray - онтологија

заака повеќе

заакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Одејќи, го изгуби, го згреши патот.
Албански: humb rrugën
Употреба: Разговорно

залута повеќе

Види и: лута (несв.)
залутаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се загуби при одење, тргне по погрешен пат, правец.
Албански: humbem
За поглед, мисла - го обземе нешто, се занесе по нешто.
Албански: humbet
Употреба: Преносно значење

занесе повеќе

занесат
Вид збор: Глагол, свршен
(се занесе) Се замисли, потоне во мисли.
Албански: i menduar

застрани повеќе

застранат
Вид збор: Глагол, свршен
Тргне по погрешен пат, скршне од патот.
Албански: devijoj
Се оддалечи од тоа што го следи, на кое работи, со што се занимава.
Албански: devijoj
Употреба: Преносно значење

зашета повеќе

зашетаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се зашета) Се занесе во шетање.
Албански: dalldis në shëtitje

лида повеќе

лидаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Оди без цел, скита.

лута повеќе

лутаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За очи, поглед - се пренесува од еден предмет на друг.
Албански: end
Употреба: Преносно значење

тала повеќе

Види и: талка (несв.)
талаат
Вид збор: Глагол, несвршен
талка
Употреба: Дијалектен збор

талка повеќе

талкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
скита, лута

шава повеќе

шаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се шета, се движи, не мирува, скита.
Албански: endem
Употреба: Преносно значење , Разговорно

штука повеќе

Види и: штукне (св.)
штукаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Исчезнува, се губи, скита.
Албански: humbet, zhduket

штукне повеќе

штукнат
Вид збор: Глагол, свршен
исчезнува, се губи, заскитува
Употреба: Разговорно