reaction - онтологија

противдејство повеќе

мн. противдејства
Вид збор: Именка, среден род
Дејство што е спротивно на некое друго дејство.

реакција повеќе

мн. реакции
Вид збор: Именка, женски род
Дејство што се јавува како одговор на некакво воздејство, одглас, противдејство.
Албански: reakcion
Употреба: Физика
Одговор на организмот на надворешно или внатрешно дразнење.
Албански: reakcion
Употреба: Медицина
Остра промена на настроението, на пример, опаѓање на силата по некакви напори.
Албански: reakcion
Употреба: Преносно значење
Заемно дејство на две или повеќе материи, што доведува до создавање нови материи.
Албански: reakcion
Употреба: Хемија
Општествена група што му се противставува на прогресот.
Албански: reakcion
Употреба: Политика
(само едн.) Идеолошка определба што ја дава партијата на власт за општествен слој или група која покажува отпор кон постојните владејачки сили.
(само едн.) Приврзаници на oтпорот кон постоечката власт.