neglect - онтологија

батали повеќе

баталат
Вид збор: Глагол, свршен
(се батали) се запушти, се запостави
Албански: shpërfill
Употреба: Разговорно

забатали повеќе

забаталат
Вид збор: Глагол, свршен
Запусти, занемари некого или нешто.
Албански: lë anash, shpërfill
Употреба: Разговорно
(се забатали) се запусти, се занемари
Албански: lë pas dore, shpërfill

заборави повеќе

заборават
Вид збор: Глагол, свршен
Занемари, запостави, престане да се грижи за некого или за нешто.
Албански: neglizhoj

занемари повеќе

занемарат
Вид збор: Глагол, свршен
Престане да се грижи, да води сметка за некого или за нешто.
Албански: shpërfill, lë pas dore
(се занемари) се запостави
Албански: lë pas dore, shpërfill

заостави повеќе

заостават
Вид збор: Глагол, свршен
Занемари, запостави, запушти некого или нешто.
Албански: lë pas dore, shpërfill
(се заостави) се запусти
Албански: braktis, lë pas dore

запостави повеќе

запостават
Вид збор: Глагол, свршен
Не поведе грижа, не обрне доволно внимание, занемари некого или нешто.
Албански: lë pas dore
(се запостави) Се занемари себеси, не си обрне доволно внимание себеси.
Албански: moskujdesje

запусти повеќе

запустат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане пусто.
Албански: shpërfill
Запушти, занемари некого или нешто.
Албански: shpërfill
(се запусти) Се запушти, се занемари себеси.
Албански: shkretoj

запушти повеќе

запуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Не води грижа за некого или за нешто, занемари.
Албански: braktis, lë pas dore
(се запушти) Не води грижа за себе.
Албански: braktis vehten, neglizhoj

испусти повеќе

испустат
Вид збор: Глагол, свршен
(се испусти) Престане да се грижи за себеси.
Албански: shkretohem, neglizhohem

подзанемари повеќе

подзанемарат
Вид збор: Глагол, свршен
Занемари, запостави малку, донекаде.
(се подзанемари) Се занемари, се запостави малку, донекаде.

подзапостави повеќе

подзапостават
Вид збор: Глагол, свршен
Запостави нешто во извесна мера, донекаде.
(се подзапостави) Се запостави себеси малку, донекаде.

пренебрегне повеќе

пренебрегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Занемари некого или нешто, не земе предвид, не обрне внимание.